09 Eylül 2013 00:11

Mevsim sonu indirimine dikkat

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’den, AVM’lerdeki sezon sonu indirim reklamlarının tuzağına düşmeyin uyarısı geldi. Mevsim sonu nedeniyle artan söz konusu reklamların tüketiciyi yanılttığını belirtenPalandöken, “Tüketici vitrindeki 50+40 indirimi görünce bu kadar

Mevsim sonu indirimine dikkat
Paylaş

Palandöken, “Tüketici vitrindeki 50+40 indirimi görünce bu kadar kar mı olur diye kendi kendine soruyor. Böylece esnaf zan altında kalıyor. Bu olumsuzluklara son verilmesi için acilen çıkarılmasını beklediğimiz Perakende Yasası’nda aylarca süren indirimli satış uygulamalarına çeki-düzen getirilmelidir” dedi.

İNDİRİM DÖNEMLERİ BELİRLENMELİ

Palandöken yaptığı açıklamada, firmaların mevsimsel olarak sezon değişikliklerinde ellerindeki malları ve depolarındaki stok malları eritebilmek için en yaygın kullanılan yöntemin indirimli satışlar olduğunu ifade ederek, “ Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da indirimli satışlar belirli bir dönemde ve belirli bir sürede yapılmaktadır. Kış indirimi dönemi Ocak ayı başı ile Şubat ortası, yaz indirimi ise, Temmuz başı ile Ağustos ortasıdır. Türkiye’de indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda bir düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve yanlış tüketim eğilimleri oluşturulmaktadır. Bu düzensizliğin mutlaka önüne geçilmelidir. Konuyla ilgili olarak mutlaka meslek odalarının görüşleri alınmalı” dedi.

YANILTICI REKLAM YAPILIYOR

İndirim yapıyoruz diyerek bir çeşit malda ya da küçük bir reyonda indirimli satış gösterip halkı mağazaya çekmek için yanıltıldığını ifade Palandöken, “Ben buna tuzak mal diyorum. Müşteriyi içeri çekmek için yanıltıcı indirim yapılıyor. Buradaki tek amaç insanlara ihtiyacından farklı malların satılmasıdır” şeklinde konuştu.

KART LİMİTLERİ DOLDU

Yaz aylarında tatil harcamalarının kartları doldurduğunu da anlatan Palandöken,“Halkımız indirimlerden sadece ihtiyaçları doğrultusunda alış veriş yapmalıdır. Eğer alışverişten sonra ‘Ben bunları neden aldım’? diye kendi kendine soruyorsa tüketici ihtiyacı olmayan bir mal almıştır. Bu bir aldatmacadır. Tüketicileri psikolojik etki altına alarak, aşırı tüketime teşvik etmektedir. Ciddi firmalar da bu tür indirimlerden şikayetçidir. Kurallara uygun davranan ticari firmalar, yan dükkanlardaki kuralsız uygulamalar nedeniyle haksız rekabete maruz kalmaktan şikayetçiler” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Susuzluk nadasa bıraktırıyor

SONRAKİ HABER

Süresiz görüş ve iletişim yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...