08 Eylül 2013 22:47

Dünya basınında 2020

BUENOS Aires’de 2020 Olimpiyatları’nı organize edecek ülkenin belirlendiği oylamadan Tokyo çıktı. “En güvenli” seçeneğin tercih edildiği düşünülürken İstanbul’un neden kazanmadığına ilişkin olarak da özellikle Taksim protestolarının “sert biçimde bastırılması” ve “Suriye&rdq

Dünya basınında 2020
Paylaş

BUENOS Aires’de 2020 Olimpiyatları’nı organize edecek ülkenin belirlendiği oylamadan Tokyo çıktı. “En güvenli” seçeneğin tercih edildiği düşünülürken İstanbul’un neden kazanmadığına ilişkin olarak da özellikle Taksim protestolarının “sert biçimde bastırılması” ve “Suriye” faktörü üzerinde duruluyor.
İşte Dünya basının da konuşulanlar;

-GUARDİAN: “İSTANBUL’UN BİR DİZİ SORUNLA KARŞI KARŞIYDI”

İngiliz The Guardian, “Madrid ve İstanbul’un ilk oylamada berabere kalmasıyla dramatik anlar yaşandı” dediği haberinde tüm adayların sıkıntılarının olduğunu belirtirken “İstanbul, Taksim Meydanı protestolarına verilen tepki ve doping skandalları dahil, bir dizi sorunlarla karşı karşıyaydı” diye düşünüyor.

-TELEGRAPH: “JAPON BAŞKENTİ, MADRİD VE İSTANBUL’U BUHARLAŞTIRDI”

Buenos Aires’de yaşananları, “Japon başkenti, Madrid ve İstanbul’u buharlaştırdı” sözleriyle yansıtan The Telegraph’a göre ise, İstanbul, “Oylamanın ilk turunda İspanyol rakibini dramatik biçimde yendikten sonra şok edici bir zafer elde etmekle tehdit etmişti.”

-NYT: “TÜRKİYE'NİN YEDİ YIL SONRAKİ SİYASİ DURUMU SORGULANIYORDU”

New York Times için Buenos Aires’te “güvenli” olarak değerlendirilen aday seçildi. Buna karşın İstanbul’un beklenenden daha iyi bir performans gösterdiğini ifade eden gazete, oylama öncesi ile ilgili şunları yazıyor: “Olimpiyat Komitesi’nin bazı delegeleri, bölgesel istikrarsızlığı, eleştirenlerin bazıları otokratik olarak niteledikleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetim tarzı ile laikler ve İslamcılar arasındaki ayrışma yüzünden Türkiye’nin siyasi durumunun yedi yıl sonra ne olacağını tahmin etmeye çalışırken isteksizlik yansıtmışlardı.”

-NEWSWEEK: “TAKSİM NEDENİYLE İSTANBUL’UN GÜVENLİĞİ SORGULANIYORDU”

Tokyo’nun 2020 Oyunları oylamasından nasıl galip çıktığı anlatılırken İstanbul için “Türkiye’nin en büyük kenti, sadece oyunları finanse etmek için 19 milyar dolar civarında harcaması gerekiyordu, aynı zamanda “Birlikte Köprüler Kuralım” logosunun ima ettiği gibi ülke sıcak bir istikrarsızlık bölgesinin yanında” yorumunu yapıyor. Haberde Türkiye’nin halen yarım milyona yakın Suriyeli mülteciye barınak sağladığına dikkat çekildikten sonra “Taksim Meydanı’ndaki protestocuların şiddetli biçimde bastırılmasının ardından kentin güvenliğinin sorgulandığı” vurgulanıyor.

-WASHİNGTON POST: “İSTANBUL'UN ADAYLIĞINA SURİYE ZARAR VERMİŞ OLABİLİR”

İstanbul’un adaylığıyla oyunların ilk defa olarak müslümanların çoğunlukta olduğu ülkede düzenlenebileceğine işaret eden Washington Post ise, ancak İstanbul’un adaylığının, Türkiye ile ortak sınırı olan Suriye’deki mevcut kargaşadan “olumsuz etkilenmiş olabileceği” şeklindeki ifadeleri yansıttı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TİT’in Oran’a tehdidi düşünce özgürlüğüymüş!

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı mı sportif gelişmeler mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa