08 Eylül 2013 16:48

Obama Kongre’yi ikna edebilecek mi?

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye askeri müdahale için başvurduğu Kongre’de beklenmediği bir muhalefetle karşılaştı. Kongre’nin alt kanadında Suriye’ye askeri müdahaleye hayır diyenler ezici çoğunluğa ulaşmasının yanı sıra Senato’da da Beyaz Saray’ın talebine evet diyenler azınlıkta kaldı.Cumhuriyetçil

Obama Kongre’yi ikna edebilecek mi?
Paylaş

Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan Temsilciler Meclisi’nde şuana kadar Suriye’ye askeri operasyona hayır diyeceğini açıklayan milletvekili sayısı 229’u buldu. Buna karşın müdahale için yeşil ışık yakan vekil sayısı yalnızca 41. Kararsız milletvekili sayısı ise 163.
Temsilciler Meclisi’nde askeri müdahaleye onay alması Obama’nın zor görünürken, Senato’daki son durum biraz daha Beyaz Saray için iç açıcı. Operasyona hayır diyen senatör sayısı 31, evet diyenler ise henüz 28’de. Kararsız senatörlerin toplamı da 41.

6 TELEVİZYON KANALINA BİRDEN MÜLAKAT VERDİ

Temsilciler Meclisi ile Senato’da beklemediği bir direnişle karşılaşan Başkan Obama, yarın 6 ulusal kanalının ana haber programına konuk olacak. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, pazartesi günü CNN, PBS, Fox başta olmak üzere 6 televizyon kanalına konuşacak. Obama, Suriye’ye askeri müdahalenin neden gerekli olduğu konusunda kamuoyunu iknaya çalışacak. Obama’nın televizyonlara vereceği mülakatın canlı olmayacağı da belirtildi.

SAVAŞ KARŞITLARI YÜRÜDÜ

ABD’nin başkenti Washington D.C ile New York’ta düzenlenen savaş karşıtı protesto ile Beyaz Saray’ın Suriye’ye karşı yürüttüğü politika eleştirildi. New York’un Times Meydanı ile Beyaz Saray önünde gerçekleştirilen ve az sayıda insanın katıldığı gösteride, protestocular savaş karşıtı sloganlar attı. Göstericiler, “Sosyal yardımdan değil Pentagon’un bütçesinden kesin”, “Savaşa hayır” gibi sloganlar atıp hükümeti eleştirdi.(DIŞ HABERLER)


İNGİLİZ SEÇMEN SAVAŞA KARŞI

İNGİLTERE’de seçmenler, ne olursa olsun Suriye’ye müdahale edilmesini istemiyor. ICM tarafından Sunday Telegraph için gerçekleştirilen bir ankete göre, seçmenler Esad yönetiminin halkına karşı kimyasal silahları kullandığı ispatlansa bile Suriye’ye askeri bir müdahaleye karşı çıkıyor.
Pazar günleri yayınlanan Sunday Telegraph anketi, İngiltere’nin Suriye krizindeki “rolü ne olmalı?​” sorusuna seçmenlerin yüzde 47’si, askeri müdahaleyi reddediyor ancak mültecilere yardımın sürdürülmesinden yana tutum alıyor. Ankete katılanların yüzde 16’sı ise, askeri müdahaleye karşı çıkmakla kalmıyor mültecilere yardımın devam etmesini de istemiyor. Buna karşın, İngiltere’nin ABD ile birlikte Suriye’ye askeri müdahalede bulunmasının destekleyenlerin oranı ise yüzde 19’da kalıyor. Öte yandan, halkın yüzde 3 gibi bir bölümünün isyancıların silahlandırılması seçeneğinden yana tutum aldığını gösteren anket, katılımcıların en büyük kısmının BM müfettişleri heyetinin Suriye’de kimyasal silahların kullanıldığını doğrulatması durumunda müdahale konusunda Avam Kamarası’nda ikinci bir oylamanın yapılmasını istemediğini de ortaya koydu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

'Umudumuz kırılıyor...'

SONRAKİ HABER

Van'da gençler meşalelerle yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa