07 Eylül 2013 12:56

Olimpiyat bataklığı

2020 Olimpiyatlarını hangi ülkenin düzenleyeceği bugün Arjantin’in Buenos Aires kentinde açıklanacak. Son üç ülke arasında bulunan Türkiye’nin rakipleri arasında Japonya, Tokyo, İspanya, Madrid bulunuyor.Merkez medyanın, AKP Hükümetinin ve sermayenin olimpiyatların İstanbul’da yapılması için çab

Olimpiyat bataklığı
Paylaş
Emre Caka

Merkez medyanın, AKP Hükümetinin ve sermayenin olimpiyatların İstanbul’da yapılması için çabaları devam ediyor. Son üç gündür Arjantin’de bulunan Türkiye temsilcileri, sunumlarıyla, kulislerde yaptıkları konuşmalarla Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) oylarını toplamaya çalışıyor. Tabii ki bunu yapan yalnızca Türkiye değil.
Yaşam savunucuları, ekonomistler ve gazetemize olimpiyatları değerlendiren birçok yazar olimpiyatlar için yeni stadyum inşası adı altında kentsel dönüşüm yapıldığını, sermayenin olimpiyatları en büyük kaynak olarak gördüğünü belirtmişti. Ancak Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç başta olmak üzere birçok kesim, olimpiyatlar için yeterli bütçenin olduğunu ve kimseyi mağdur etmeyecekleri tekrar tekrar yeniliyor.

DİĞER ÜLKELERDE BÖYLE DEMİŞTİ

Yunanistan, İngiltere ve son olarak en büyük organizasyonlardan olan Dünya Kupası’nı düzenleme hakkı elde eden Brezilya da Bakan Kılıç’ın açıklamasına benzer açıklamalar yapmışlardı.
Bütün bu ülkelerin yetkilileri, ekonomik güçlerinin yeterli olduğunu, belirtilen tarihte tüm hazırlıkların biteceğini ve yeni inşa edilecek stadyumların çevresinde yaşayanların mağdur edilmeyeceğini vurgulamıştı. Söylenenler ile hayata geçirilenleri biraz daha yakından inceleyelim.

YUNANİSTAN NE YAPTI?

2004 yılında Yunanistan’ın Atina kentinde düzenlenen Olimpiyatlar, Yunan bakanlar için büyük gövde gösterisine dönüşmüştü. Olimpiyatların, Yunanistan’da yükseldiğini söyleyen bakanlar, yanan meşalenin 100 yıl sonra yeniden Yunanistan’a gelmesini siyasi başarı olarak göstermişti. 2004 yılında Olimpiyatlara 4 milyar dolar gibi devasa bir bütçe ayıran Yunanistan başlattığı çalışmaları ne anlaştığı tarihte bitirmiş ne de 4 milyar dolarla inşaatları tamamlamıştı. 14 milyar dolara tırmanan harcamalar, halkın tepkisini çekmişti. O dönemde patlak veren ve hala yankıları süren ekonomik sıkıntıların başlıca nedenlerinden biri de  Olimpiyatlar olarak gösteriliyor.

ÇİN’DE KALKAMADI

Gücünü göstermeye kararlı olan Çin, Yunanistan’ın hemen ardından 2008 yılında Olimpiyatları düzenleme hakkı kazanmış 14 milyarlık bütçe ile Uluslararası Olimpiyat Komitesinin gönlünü almayı başarmıştı. Yapılan çalışmalarda her geçen gün bütçeyi aşan Çinli yetkililer organizasyona hazır olduklarında 40 milyar dolar harcadıklarını kabul etmişlerdi.
Çin’in en çok konuşulan ‘kuş yuvası’ olarak bilinen, 500 milyon dolar harcanan stadyumu ise henüz kullanılmıyor. Gücünü gösterme aşkıyla Olimpiyatlara fırlayan Çin de organizasyonun altından kalkamadı.

İNGİLTERE SAVAŞ ALANI

İngiltere’ye getirilen Olimpiyat meşalesi adeta savaş borusu zannedilmişti. Londra halkının hiç görmediği belki de bir daha göremeyeceği sayıda özel güvenlik birimleri, polisler ve yıllar sonra sokağa çıkmış askerler.
Olimpiyatların kazanılmasıyla birlikte halka Olimpiyat köyü vaadeden İngiliz yöneticiler, dev organizasyonun başlamasına daha aylar kala vaadlerinden dönmüş, Londra’yı yerle bir etmişlerdi. Bir alışveriş merkezi kurulmuş, 3 milyar sterline Olimpiyat hazırlıklarının tamamlanacağını iddia etmişlerdi. Ancak Yunanistan’ın peşinden giden İngiltere de 14 milyar doları aşkın bir bütçe harcamak zorunda kaldı. Olası eylemleri engellemek için kolları sıvayan güvenlik birimleri ise Londra’da uzun namlulu silahları, denizde savaş botları ve atlı askerleriyle Londra’yı savaş alanına çevirdi.
Son 3 Olimpiyatta ve daha da öncesinde (1996- Atlanta *  2000-Sydney) bataklığa batan ülkelerin ardından 2020’de hangi ülkenin batacağı bugün açıklanıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘FB, İkinci lige düşmeli’

SONRAKİ HABER

Sözde Chomsky röportajı Türk medyasını anlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...