06 Eylül 2013 10:25

Ağaç kesimi köylüleri karşı karşıya getiriyor!

Erciş ilçesine bağlı Çatakdibi (Zortul) köyünde binlerce ağacın bulunduğu alanda AFAD'ın yapacağı belirtilen konut alanındaki ağaçların kesimine tepkiler çığ gibi büyüyor. BDP Erciş İlçe Örgütü Başkanı Abidin İnci, "Özellikle ağaçlık ve tarım alanının seçilmesi köyü

Ağaç kesimi köylüleri karşı karşıya getiriyor!
Paylaş

Geçtiğimiz aylarda binlerce ağacın kesileceğine ilişkin gündeme gelen Çatakdibi köyünde yaşanan tepkiler sonrası ağaç kesimi durdurulmuştu. Yaşanan uzun süreli sessizliğin ardından dün sabah saatlerinde müteahhit ağaç kesimi için çevik kuvvet polisleri ve askerler eşliğinde köye girmesinin ardından köylülerin direnişiyle karşılaştı. Gösterilen tepki üzerine çalışmalar başlamadan sona erdirilmek zorunda kalınırken, bölgeyi ziyaret eden ve köylülerle görüşen BDP Erciş İlçe Başkanı Abidin İnci, yaşanan durum için "Devlet kaş yaparken göz çıkarıyor. Yaşanan depremin ardından köylülerin mağduriyeti üzerinde kirli hesaplar yapılıyor. Bir yandan konut sıkıntısı yaşayan köylülerin mağduriyeti giderilemezken, köylüler karşı karşıya getirilerek yeni mağduriyetlere zemin hazırlanılıyor. Özellikle bu mağduriyetin giderilmesi düşüncesi ile köylüleri karşı karşıya getirip aralarına kin ve nefret oluşturularak köylüler arasında düşmanlık yaratılmaya çalışılıyor" dedi.

'FATİH ÇİFTÇİ'NİN ELİYLE YAPILAN BİR OLAY'

AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi'nin organizesi ile özellikle tarım ve ağaçlık alana konut yapılması planlandığını ifade eden İnci, yaşanan bu durumun hem ekolojik hem de toplumsal tahribata yol açacağını ifade etti. "Köylüyü kirli hesaplarına alet ediyorlar" ifadeleri ile duruma ilişkin tepkisini gösteren İnci, "Köyde iki aile arasında geçmişte kalan bir husumet var. Yaşanan bu durumdan faydalanmaya çalışan bazı güçler, özellikle konutları tarım ve ağaçlık alanda yapmayı hedefliyor. Yıllar önce yine arazi meselesi yüzünde aynı köyde yaşayan iki aileler kavga etmiş yaşanan kavga sırasında ölen insanlar olmuştu. Yetkilerin bunu bilmesine rağmen ısrarla ağaçları kesme sevdası ve ağaçlarının kesimine izin vermeyen aileyi suçlu göstermesi yaşanan durumun neye amaçlandığını açıkça ortaya koyuyor" dedi. İnci, daha önce köye gelen Tapu Kadastro memurlarının konut yapılabilecek birçok alan keşif ettiğini ve bu alanların krokisinin kaymakamlığa iletmesine rağmen Erciş Kaymakamı'nın konuyu dikkate almadığını ifade ederek, "Erciş Kaymakamı'nın aslında uzlaşı sağlaması gerekirken uzakta durup durumu izlemesi içler acısı bir durumdur" diye belirtti.

'KAYMAKAM VE AFAD SORUMLUDUR'

İnci, aralarında husumet bulunan iki ailenin karşı karşıya gelmesinin an meselesi olduğu uyarısında bulunarak, yaşanacak herhangi bir durumdan yetkililerin sorumlu olacağını ifade etti. Yaşanan bu durumun cinayetlere kadar yol açacağını ifade eden İnci, "Köylüler arasında yaşanacak en ufak sorundan Erciş Kaymakamı ve AFAD sorumludur" dedi.

Depremin ardından iki yılı aşkın bir sürecin geçtiğini ifade eden İnci, "Kış ayı geldi halen köylüler için konut yapılmamış. Köylülerin mağduriyetleri göz ardı edilerek köylüyü ikiye bölüp karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Yaşanan sorunun sorumlusunun devlet değil sanki ağaçların kesilmesine karşı duran köylülerin olduğu izlenimi yaratarak hep doğa hem de toplumsal tahribat yaratma girişimindedirler" diye konuştu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'ABD, Suriye’ye yoğun saldırı planlıyor'

SONRAKİ HABER

Rus savaş gemileri Çanakkale Boğazı'ndan geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...