25 Mayıs 2011 14:18

Sinemacılar Dersim’de barajlara karşı yürüdü

Dersim’de doğal yaşamı alt üst eden baraj yapımlarına bir tepki de sinemacılardan geldi. Dersim İnsan Hakları Film Festivali kapsamında kentte bulunan onlarca sinema emekçisi ve yönetmen baraj projelerine karşı yürüdü. Yönetmen Ümit Kıvanç, “Burada yaşanan tam bir doğa felaketidir” dedi.Dersim Belediyesi taraf

Paylaş

Dersim Belediyesi tarafından düzenlenen İnsan Hakları Film Festivali kapsamında kente gelen çok sayıda sanatçı, doğayı yok edecek olan barajlara karşı yürüdü. Festival kapsamında gerçekleşen Gölgeler ve Suretler filminin gösteriminin ardından “Sinema 62” önünde bir araya gelen aralarında ünlü yönetmenler Derviş Zaim, Ümit Kıvanç, Saklı Haluk Ünal, Shiar Abdi’nin de bulunduğu sanatçılar, “Dersim’e baraj değil sinema istiyoruz” pankartı açarak meşaleler eşliğinde Gola Çeto’ya kadar yürüdü.

TAM BİR DOĞA FELAKETİ

Belediye Başkanı Edibe Şahin ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adayı Ferhat Tunç’un da katıldığı yürüyüşte, “Dersim’de baraj istemiyoruz”, “Barajlara hayır Munzur özgür akacak”, “Baraj değil sinema istiyoruz” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından konuşan Yönetmen Ümit Kıvanç, “Bazı insanlar vardır suya bakarlar ve sadece su görürler, bazıları kayaya bakıp sadece kaya görürler, ama bazıları suya bakıp, bundan nasıl baraj yaparsak daha çok para kazanırız şeklinde bakarlar. Burada yaşanan tam bir doğa felaketidir. Baraj yapımlarının durdurulması için daha etkili bir çalışma gerekmektedir” diye konuştu.

‘37-38’İN BİR BAŞKA VERSİYONU’

Kıvanç’ın ardından söz alan Belediye Başkanı Edibe Şahin de, Alliaoni, Karadeniz, Hasankeyf ve Türkiye’nin diğer birçok yerinde yapımları süren HES’leri hatırlatarak, baraj yapımlarının durdurulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Baraj karşıtı tüm miting ve yürüyüşlerin başında yer alan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Dersim Bağımsız Milletvekili Adayı Ferhat Tunç ise, “Bu kentte herkes baraj yapımlarına karşı, ama buna rağmen kenti ve doğayı boğacak olan barajların yapımı devam ediyor. İktidar baraj yapımlarını ısrarla sürdürerek doğa ve tarihin yanı sıra inanç anlamında da buraya ağır bedeller ödettirmeye çalışıyor ki bu 37-38 Dersim katliamının bir başka versiyonudur” şeklinde konuştu.

Dersim’nin olağanüstü bir doğası olduğunu söyleyen Yönetmen Derviş Zaim ise;  “Turizme açılması halinde buraya ve ülkeye çok büyük katkılarının olacağını düşünüyorum. Sadece bu yönüyle bile bakıldığı zaman baraj yapılma fikri bana çok çekici gelmiyor” diye konuştu.
Bir gazetecinin sinema salonu olmayan bir ilde film festivali düzenlenmesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Zaim, “Zaten bu eyleme destek verme nedenlerimizin başında gelen şeylerden bir tanesi de sinema salonu talebiydi. Bu akşam bizim için daha çok sinema salonu talebi bizim için değerliydi. Çünkü ben sinemacıyım ve esas alanım sinema. Buraya da devamlılık arz edecek, süreklilik arz edecek şekilde bir sinema salonunun kurulması kültürel açıdan önemlidir. Umarım önümüzdeki senelerde geldiğimiz zaman böyle bir gelişme burada olur” dedi.

Konuşmaların ardından baraj altında kalan ziyaretleri konu alan 17 dakikalık “Ziyaret” isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin ardından ise müzik dinletisi yapıldı. Ardından Ferhat Tunç ile Belediye Başkanı Edibe Şahin’in de yer aldığı yüzlerce kişi Gola Çeto mağarasında mumlar yakıp dilek tuttu. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gençlik sermaye partilerinin oy deposu değil, ülkenin geleceğidir!

SONRAKİ HABER

Halkın sağlığını tehlikeye atanlar soruşturulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...