05 Eylül 2013 20:49

Suriyeliler muhalif değilse perişan

SURİYE’de yaşanan iç savaştan dolayı ÖSO’ya mensup gruplar tarafından saldırılara maruz kalan Suriye’deki Türkmen Aleviler Türkiye’ye sığınıyor. Savaştan kaçan halk Türkiye’de de parklarda yatıyor, sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.Sultangazi Pir Sultan Abdal Derneği de, Suriye’den gelip sığınan Alev

Suriyeliler muhalif değilse perişan
Paylaş
Rıza Çiçek

Sultangazi Pir Sultan Abdal Derneği de, Suriye’den gelip sığınan Alevilerin bulunduğu derneklerden biri. Bu dernekte yaklaşık seksen Suriyeli Alevi vatandaş bulunuyor.
Dernekte kalan Suriyelilerle ilgili görüştüğümüz Dernek Başkanı Zeynel Odabaş Türkiye’ye sığınan Alevi vatandaşlarının yaklaşık üç bin kişi olduğunu ve bu vatandaşların gündüzleri korktukları için dışarıya çıkamadıklarını, gece ise parklarda yattıklarını anlatıyor. Odabaş, bu seksen Suriyeli vatandaşları Şirinevlerdeki parklarda bulduklarını ve cemevlerine getirerek yardımda bulunduklarını anlatıyor.

‘ELİMİZE SİLAH VERİP ÇATIŞMAMIZI İSTEDİLER’

Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevinde görüştüğümüz Suriyeli sığınmacı Halil 31 yaşında, evli ve altı çocuk babası. Halil, Halep’ten geldiklerini söylüyor. “Suriye’de elektrik tesisatçısı olarak çalışıyordum. Evim vardı, işim vardı geçimimi rahatlıkla sağlıyordum. Çocuklarım aç susuz değildi” diyen Halil, savaşın çıkmasıyla beraber tüm her şeyi geride bırakıp Hatay üzerinden Türkiye’ye geldiklerini anlatıyor. Kendilerinin kamplara alındığını aktaran Halil, “Ailemizi çocuklarımızı rehin aldılar. Ellerimize silah verip bizi tekrardan Suriye’ye gönderip kardeşlerimizle çatışmamızı istediler. Bunları kabul etmeyip kamplardan ayrıldık. Parklarda yattık, halk bize battaniye ve yemek verdi” diyerek anlatıyor yaşadıklarını.

ÇOCUĞUNU HASTANEYE GÖTÜREMİYOR

Diğer bir Suriyeli sığınmacı Fatma ise 25 yaşında evli ve 5 çocuk annesi. Evlerini, malı ve mülkü geride bırakıp buraya geldiklerini belirten Fatma, Türkiye’de çok zorluk çektiklerini söylüyor. “Pasaportsuz olduğumuz için hasta çocuklarımı hastaneye götüremiyorum, üç aydır parklarda yatıyoruz paramız olmadığı için eczanelerden ilaç alamıyoruz” diyen Fatma devletten kendilerine yardım etmeleri için belediyeye başvurduklarını ama pasaportsuz oldukları için kendilerine yardım edilmediğini belirtiyor. Muhaliflerin kendilerine saldırdığını ve bunun sonucunda da kaçmak zorunda kaldıklarını belirten Fatma, muhaliflerin çoğunluğunun ise farklı ülkelerden gelen insanlar olduğuna dikkat çekiyor.


‘ÇIKACAK SAVAŞ HALKLARIN SAVAŞI DEĞİL’

Sultangazi’de bulunan Gazi Dayanışma Platformu Suriye’ye yapılacak olası bir saldırı karşısında Suriye halkına destek vermek amacıyla bir protesto yürüyüşü düzenledi. Gazi Cemevinde yapılan basın açıklamasını okuyan Hüseyin Kılıçoğlu Hükümete seslenerek, “Kendi iç barışını sağlayamamış ve Kürtlerin uzattığı barış elini göremeyen AKP iktidarı Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinde demokrasi havarisi kesildi” dedi. Çıkacak savaşın kendi savaşlarının olmadığını belirten Kılıçoğlu, “Bu savaş bütün Ortadoğu’ya yayılmaya ve halklar arasında boğazlaşmaya varacak kadar tehlikeli sonuçlar yaratacaktır. Emperyalistler ve onların iş birlikçisi iktidarları başta olmak üzere AKP gericiliği, mazlum halkların dökülen kanlarında boğulacaklardır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


3 BİN ÇERKES TÜRKİYE’YE ZORUNLU GÖÇ YAŞADI

Suriye’de yaşanan savaş yüzünden 3 bin civarında Çerkes de Türkiye’ye göç etti. Türkiye’ye gelen Çerkeslerle ilgili Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) tarafından kurulan kriz komitesinden aldığımız bilgilere göre Türkiye’ye göç eden Çerkesler yaşam şartlarının kötü olmasından dolayı kamplarda kalmıyor. Şu anda kamplarda 250 civarında Çerkes kalıyor. KAFFED kriz komitesi kendi organizasyonlarıyla bin 200 Çerkesin Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tokat, Kayseri, Adana, Mersin, Hatay, Adapazarı, Düzce, Ankara, İstanbul gibi illerdeki Çerkes köylerine yerleştirildiğini belirtti. Yine KAFFED’ten aldığımız bilgiye göre AFAD yayımladığı genelge ile sınırdaki 10 ilin dışında kalan göçmenlerden geçici ikamet teskeresi için para alacağını, sağlık giderlerine karışmayacağını duyurmuş. Şu anda göçmenlerden ikamet teskeresi için kişi başına 6 aylık 200 TL alınıyor. Hastalık, doğum vb. gibi sağlık harcamalarına da devlet karışmıyor. Türkiye’ye göç eden Çerkeslerin Türkiye’de ağırlanması için yapılan harcamaları, ikamet teskeresi paralarını ve sağlık giderlerini KAFFED oluşturduğu fondan sağlıyor.

ÖNCEKİ HABER

G20 Zirvesi neyi çözecek?

SONRAKİ HABER

Kürt Ulusal Kongresi yapılacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...