05 Eylül 2013 20:42

‘Uyanık patron’ yine iş başında

Ankara Numune Hastanesinde taşeron firmanın işçilerin kıdem tazminatını bankaya yatırıp, işten atma tehdidiyle geri alan Köksal Ticaret adlı taşeron firma ihaleyi kaybetmesinin ardından aynı oyunu bir kez daha oynadı. Bankaya yatırılan kıdem tazminatını şirkete geri vermeyen Kemal Göksoy adlı işçi, bir önceki ihale dönemi kendisine zorla i

‘Uyanık patron’ yine iş başında
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

Taşeronun kıdem tazminatları bankaya yatırıp sonra geri istemesi gazetemizde “Uyanık patrondan ‘kıdem tazminatı’ hilesi” başlığıyla duyurulmuştu.
Köksal Ticaret adlı şirket, daha önce Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin “Teknik Servis Personeli Hizmet Alımı İşi” ihalesini peş peşe birkaç kez kazandı. 2011 yılında kazandığı ihalenin ardından işçilerin önceki dönemden biriken kıdem tazminatlarını banka hesaplarına yatırıp ardından geri alan şirket, iddiaya göre iş başı yapan işçilere de teminat senedi imzalattı.

MAHKEME DE ‘SENET’ İSTEDİ

Girdiği son ihaleyi kaybeden şirket, birikmiş kıdem tazminatlarını işçilerin banka hesaplarına yatırdı. İşçiler, sadece son ihale dönemine ait kıdem tazminatının hesaba yatırılmasının şokunu yaşarken, “uyanık patron” Mustafa Köksal yine harekete geçti. Banka önünde bekleyen Köksal ve şirket yetkilileri işçilerin yatırılan parayı geri vermelerini istedi. Köksal, işçileri son ihale döneminin başlangıcında zorla imzalattığı senetleri işleme koymakla tehdit etti.
Patronun bu tehdidiyle karşı karşıya kalan 30 işçi durumu kabullenmedi. İşçiler parayı bankadan çekmeyip durumu yargıya taşıdılar. İşçilerin senetleri geri alamadıkları için patron Mustafa Köksal hakkında yaptıkları suç duyurusuna ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “senedin aslı ve fotokopisi mevcut olmadığı için kovuşturmaya gerek yoktur” diye yanıt verdi. İşçiler ihaleyi yeni kazanan firmada tekrar iş başı yaptılar.

HAKKINI ALAMADI, BORÇLU ÇIKTI

İşçilerden Kemal Göksoy ise “Yıllardır bu firmaya bağlı çalışıyorum, bu benim hakkım” diyerek parayı çekti. Tazminatını çeken Göksoy, bir süre sonra kendisine imzalatılan teminat senedi gerekçesiyle hakkında icra işleminin başladığını öğrendi. İcra işlemini başlatan ise Mustafa Özcan adında bir kişi. Göksoy’un iddiasına göre Mustafa Özcan, Köksal Ticaret’in Yozgat’taki şirket yetkilisi. Hem de kıdem tazminatı diye yatırılan 2 bin 290 TL karşılığında kendisinden senetle istenen miktar 8 bin 500 TL. Üstelik “uyanık patron”, senedin kenarındaki “teminattır” yazısı kesilerek, mahkemelerin teminat senetlerine dair geçmişte işçi lehine verdiği kararların emsal gösterilmesinin de önüne geçmek istedi.
Duruma ilişkin tespit davası açılması için yargıya başvuran işçi Kemal Göksoy, patronun kendisi hakkında tehdit suçlamasıyla dava açtığını öğrendi. Kemal Göksoy, eski patronu Mustafa Köksal’ın kendisine “İstediğin yere şikayet et. Ben bakanlarla sofra kurmuş adamım” diye yanıt verdiğini iddia etti.


SORUN TAŞERON SİSTEMİNDE

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Emek Partisi Ankara İl Başkanı Avukat İlke Işık, Kemal Göksoy’un yaşadıklarının son yıllarda sıkça karşılaşılan bir durum olduğuna dikkat çekti. Kıdem tazminatlarının işçilerin hesaplarına yatırılıp, daha sonra  işçilerden geri toplanmasının artık olağan bir uygulama haline geldiğini söyeyen Işık, bazı firmaların işçiler adına çıkarılan maaş kartlarını işçilere vermeyerek, bazılarının işten atma tehdidiyle parayı geri toplayarak, bazılarının da işçilere imzalatılan teminat senetleriyle aynı yöntemi uyguladıklarını anlattı.
Asıl sorunun taşeron çalışma sistemi olduğuna dikkat çeken Işık, “İşçileri en düşük ücretlerle, kıdem tazminatı ve yıllık izin hakkı olmadan çalıştırmak üzerine kurulu bir sistem bu. Taşeron işçilerin alacaklarından üst işveren, yani devlet sorumludur. Devlet kurumları da bunu biliyorlar, ama bilmezlikten geliyorlar. İşçinin daha çok sömürülmesi üstüne dayalı sistem. Hükümet, taşeron sistemine yönelik adım atacağını söylese de, taşeron çalışma kalkmadan patronların kurnazlıkları da bitmez” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sözleşmenin yenilenmesini istiyorlar

SONRAKİ HABER

G20 Zirvesi neyi çözecek?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...