05 Eylül 2013 19:56

‘Şansımız Tokyo ve Madrid kadar’

2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği oylama öncesinde aday kentlerin temsilcilerinin çalışmaları hararetli bir şekilde sürüyor.Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, düzenleme komitesinde bulunan Emir Turam ve

‘Şansımız Tokyo ve Madrid kadar’
Paylaş

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, düzenleme komitesinde bulunan Emir Turam ve sporculardan paralimpik okçu Gizem Girişmen basın mensuplarının sorularını cevapladı.
TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, yaptığı açıklamada, “Bizim bu son düzlükte şansımız diğer iki aday kent, yani Tokyo ve Madrid kadardır” diyerek, şunları söyledi:
“Aralarında arkadaşlarımızın da bulunduğu çok büyük bir medya ordusu ile buradayız. Çok değişik sorulara muhatap oluyoruz. En çok gelen soru doping. Ama Türkiye dopinge karşı mücadelesi ve onun sonuçlarını almaya başlaması, bize pozitif bir değer olarak yansıyacaktır. Eğer bir bedel ortaya koymaz isek bunun pozitif sonuçlarını almakta zaten mümkün olmayacaktı. Bugün herkes biliyorki Türkiye, gerek Gençlik ve Spor Bakanlığı, gerek Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve gerek Bakan Suat Kılıç’ın bizzat koyduğu iradesi ve benim irademle son derece kararlı sıfır tolerans politikasını izliyor. Bunu da burada bizzat uygulama fırsatımız oldu.”

‘BÖLGESEL ÖNDERLİĞİMİZ VAR’

Olimpiyatların, bir Asya, bir Avrupa, bir ABD kıtasına verilmesiyle ilgili bir soru üzerine ise Turam, bu tür kısıtlamaların tayin edici olduğuna inanmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Burada kuvvetli olan adaylık, kendi kuvvetli olan yönleriyle ön plana çıkacaktır. Çünkü herkesin dezavantajları var. Bugünkü modern dünyada dezavantajsız bir adaylık hemen hemen mümkün değil. Herkesin var. Ama bizim çok önemli avantajlarımız var. Bölgesel olarak avantajlarımız var. Hani Uzakdoğu’yla ilgili söylüyorum. Türkiye’nin içe yönelik değil. Çevresine yönelik ve giderekte güçlenen bir önderliği var. Olimpiyat heyeti de bunu sportif anlamda değerlendirmeyi düşünmeli. İnşallah’da üyeler bunu bu şekilde düşünecekler. Çok heyecanlıyız ve inşallah 7 Eylül’de tamamına erdireceğiz.”
“Suriye’de yaşanan olaylar, oy verecek üyeleri etkiler mi” sorusuna da cevap veren Emir Turam, “Bir sürü şey etkiliyor, tabii bu da etkiler. Buenos Aires’ten bakınca hakikaten bir çok şey farklı oluyor. Ben de ilk kez Arjantin’e geldim. Çok ciddi bir kampanya yönetimimiz var. Çok farklı konuları birlikte yöneten, bununla beraber çok zorlukları da yöneten arkadaşlarımız, abilerimiz, liderlerlerimiz çok ciddi bir çaba sarfediyorlar. Ben açıkcası iyimserim. Ülke olarak güçlü olduğumuzu görüyorum. Adaylık komitesi olarak, kriterlerimiz olarak biz de çok emek koyduk ortaya. Yüz yılda bir derler ya ben öyle demiyeyim ama bu adaylık sürecinde yapılan temaslar ve çalışmalar Türk sporu için muazzam bir kilometre taşı olacak. İnşallah tamamına erdiririz” diye konuştu.
Tokyo ve Madrid yarışında, İstanbul’un artı ve eksilerini de değerlediren Turam, “Diğer adaylardan artımız çok, genç nüfus, daha önce olimpiyat düzenlememiş olmamız, bölgede de düzenlenmemiş olmasından sportif harekete yeniden farklı bir hareket ve potansiyal getirmede avantajımız var. Türkiye’nin gücü, bölgesinde ve geniş alanda etkisinin artması da bir avantaj. Bu günkü sporun eskiden olduğu gibi tek başına içine yönelik şekilde değerlendirilemeyecek olması, iş alemiyle çok iç içe olması, sponsorlar, firmalar, siyasetle de iç içe. Biz de hergün yeni bir şey öğreniyoruz. Türkiye’nin iş dünyasıyla getirdiği yeni bir dinamizim var, bu da bizim bir artımız diye düşünüyorum.” dedi. 


'PERDENİN ÖNÜNDE VE ARKASINDA SAVAŞ VAR'

BASKETBOL Federasyonu ve Dış İlişkiler Direktörü Emir Turam ise yaptığı açıklamada, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığının da Türkiye'nin de güçlü olduğunu söyledi.
2020 Yaz Olimpiyat Oyunları adaylığı sürecinde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi İstanbul2020'de görev yaptığını ve gelişmeleri de yakından takip ettiğini belirten Turam, "Biz kendimize çok güveniyoruz. Çok uzun bir süreye yayılan ve son derece profesyonelce çalışıldı. Sağlam hazırlıklar yapıldı." diyerek, şöyle devam etti:
"Öte yandan adaylığımız da güçlü, ülkemiz güçlü. Ülkemizin son dönemdeki 8-10 yıllık yükselişiyle, bunun olimpiyat adaylığıyla birleştirilecek olmasıyla ve Türkiye'nin yükseliş çizgisinin aslında, olimpiyat komitesinin spordaki uluslar arası gelişim çizgisiyle örtüşmesiyle dört dörtlük bir mücadele oluyor. Burada hakikaten çok büyük bir mücadele var. Perdenin önünde ve arkasında sportif anlamda bir savaş var. Benim için de çok büyük bir tecrübe oluyor. Keyifli oluyor, çok onur verici, çok gurur verici. Her dakikasını müthiş bir yoğunlukta yaşıyoruz" (B.Aires/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Parker sazı ele alır

SONRAKİ HABER

Hindistan sineması Altın Portakal’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa