05 Eylül 2013 19:42

‘Barınma hakkım için niyetliyim’

Van Gölü Film Festivaline katılan oyuncu, sinemacı ve yönetmenlerle Van Valiliğinin ‘boşalt’ emrine karşılık günlerdir açlık grevinde olan Van’ın ‘Konteyner Mahallesi’nin halkını ziyaret için yola çıkıyoruz.İki yaşındaki Hazal, annesinin kucağında karşıladı bizi konteynerlerin arasında. Deprem olduğ

‘Barınma hakkım için niyetliyim’
Paylaş
Sevda Aydın

İki yaşındaki Hazal, annesinin kucağında karşıladı bizi konteynerlerin arasında. Deprem olduğunda annesi gebeliğinin son günlerindeymiş. Van’daki sağlık kurumlarının yetersizliği ve deprem riskiyle gönderilen hasta ve hamileler arasında Hazal’ın annesi Saime Altıntaş da varmış. Şimdi Van Valiliğinin göz koyduğu konteynerlerden çıkmak istemeyen, kendilerine insanca yaşayabilecekleri ev vermelerini isteyen annesinin, babasının ve onca yetişkinin açlık grevini ana kucağından izliyor.
‘Mahallenin’ girişine açılan misafir çadırında toplanıyor insanlar. Çoluk çocuk, kadın erkek dertlerini anlatmaya çalışıyorlar. Yönetmen Metin Avdaç, Tayfur Aydın, Oyuncu Aydın Orak, müzik grubu Kara Güneş gibi pek çok isim çadırda açlık grevi yapan depremzedelerle buluşuyor. Sözlerine hep ‘Kimse bizi duymuyor’ diyerek başlıyorlar. Biz de Hazal’ın fotoğraf makinemizin askısına sarılan ellerini takip ediyoruz ve annesi Saime’yle sohbete devam ediyoruz. İstanbul’dan, Hazal doğduktan sonra geri dönmüş Saime. Kiracı olarak oturdukları ev yıkılınca onlar da kendilerini bu tek tip konteyner mahallenin içinde bulmuşlar. Açlık grevinde olan Saime şöyle anlatıyor. “Çocuklarımız için ve barınma hakkımız için niyetlim.” Saime’nin eşi Abdurrahman Altıntaş ise kalan altı çocuğuyla Van’da Saime’nin ve yeni kızları Hazal’ın dönüşünü beklemiş. Kalbi bu enkaza, çocuklarının sağ salim kurtulmuş olmasıyla ve arada sorun çıkarsa da içindeki pille dayanmış.

İNSANLIK DIŞI

Yadigar Hezer ve Nazan Baytar komşular ve bu konteyner mahallesinde yaşıyorlar. Bizi görünce utangaç küçük adımlarla yaklaşıyorlar. Selamlaşıp sohbete başlıyoruz. Yadigar’ın bir eli sürekli başındaki pembe tülbentinde. “Oyasını sen mi işledin?​” diye soruyorum. “Ablam işlemişti, depremden kurtarabildiğim birkaç şeyden biri de bu” diyor. Van Valiliği 20 gündür elektriklerini kesmiş. Günlük yaşamın en temel ihtiyaçlarını bile giderilemeyecek koşulları olan bir yerde yaşamaya mahkum olan bu insanları gönderebilmek için elektrik kesintisi yapmak ‘insanlık dışı’ diyor Yadigar. Kendi aralarında seçtikleri sözcüleri Ali Ahi. Gidecekleri bir yer olmadıkları için burada yaşadıklarını söylüyor. Bizim toprağımız Van. Nereye gidelim diyor. Valiliğin açlık grevlerinden bile şüphe ettiğini söyleyen Ali Ahi gelip görsünler, araştırınlar diyor. İşinden ayrılıp açlık grevine başlayan Ali Ahi bunları yaşadığımdan, karşınızda böyle bir durumda olmaktan bir insan olarak utanç duyuyorum diyor.
Sonuç olarak bizler de ellerimizde makinelerimizle geldiğimiz gibi ‘Konteyner Mahallesi’ni arkamızda bırakıyoruz, yanımızda çığlıklarına ses katma ümidiyle... (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan ile görüşe yine 'gemi bozuk' engeli

SONRAKİ HABER

Sırt çantası omurgaya zarar verebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...