05 Eylül 2013 14:54

'Gerekirse mezar taşı oluruz'

Mardin'de çoğunluğu 1999 yılında yaşanan geri çekilme sürecinde yaşamını yitiren 44 HPG'linin cenazesinin defnedildiği Bagok Dağı zirvesinde bulunan "Şehit Agit Suruç Şehitliği"ne 1 Eylül'de ailesi ve binlerce kişinin katılımıyla defnedilen HPG'li Ahmet Uğurlar'ın (Agit Suruç) cenazesini mezardan almak i&cce

'Gerekirse mezar taşı oluruz'
Paylaş

İZMİR

İzmir'de Barış Anneleri adına konuşan Cemile Aydın, HPG'lilerin mezarlarının kimliği belirsiz kişilerce tahrip edilmesine tepki göstererek, "El insaf çocuklarımızın mezarlarına bile saygı duymayacak kadar vahşileşen yürekler var" dedi.

Anneler olarak bu duruma göz yummayacaklarını söyleyen Aydın, "Biz Kürtler 'barış süreci sekteye uğramasın' diye büyük hassasiyet gösterirken, neden karşımızdaki güçler de bizim kadar duyarlı yaklaşmıyor" diye sordu. HPG'lilerin mezarlarına uygulanan tavrı "insanlık dışı muamele" olarak nitelendiren Aydın, vicdanları bir nebze de olsa rahatlatmak için sorumluların açığa çıkarılmasını istedi.

SİİRT

Yaşanan olaya dair tepki gösteren Siirt Barış Anneleri İnsiyatifi aktivistleri, BDP İl Örgütü binasında konuya ilişkin açıklamada bulundu.
İnsiyatif adına burada açıklamada bulunan Barış Annesi Hediye Özer, daha önce Bitlis'te bulunan "Xerzan Şehitliği"ne yönelik gerçekleştirilen saldırıyı da hatırlatarak, son saldırının kendilerini derin yaraladığını vurguladı. Yaşanları "Vahşet" olarak tanımlayan Özer, "Ahmet Uğurlar'ın cenazesinin mezarlıktan çıkarılması kabul edilemeyecek bir durumdur. Mezarlıktan çıkarılan cenazenin halen nerede olduğunun dahi açıklanmaması kaygılarımızı arttırdı. Yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. AKP'yi çocuklarımızın cenazelerine ve mezarlarına yapılan bu vahşi saldırıdan vazgeçmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

MARDİN

Mardin'de de BDP Kızıltepe İlçe Örgütü binasında bir araya gelen Barış Anneleri adına açıklama yapan Gurbet Tekin, Ahmet Uğurlar'ın (Agit Suruç) şahsında tüm mezarların açıldığını ve tüm annelerin ciğerinin yandığını söyledi. Askerlerin tüm mezarlara "hunharca" saldırdığını söyleyen Tekin, "İnsanlık dışı yöntemleri kullanıp Agit Suruç'un cenazesi mezardan çıkarılmıştır. Biz Barış Anneleri olarak şunu söylüyoruz; Agit'in mezarına basan milyonlarca yüreği yanmış annelerin yüreğine basmıştır. Agit Suruç şahsında hepimize hakaret edilmiştir. Mezarları yıkabilecek kadar pervasızlaşan bu anlayış sahipleri barışı baltalamak istiyorlar. Barış Kürt'ün varlığı kabul edildiği sürece yaşayacaktır. Siz bu halkın cenazesine, diline, kültürüne saygı duymayacaksın o zaman burada nasıl barıştan söz edilebilir. Biz yetkilileri uyarıyoruz. Mezarlarımız bizim onurumuzdur, kutsalımızdır mezarlarımıza basarsanız, yıkarsanız bizi karşınızda görürsünüz. Yüreği yanmış ve barışı isteyen annelerin yüreğine basmaktan vazgeçin" çağrısında bulundu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da ise, Barış Anneleri tarafından konuya ilişkin dernek binalarında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Barış Anneleri adına açıklama yapan Emine Deniz, Bagok Dağı'nda "demokratik çözüm" sürecinde mezarlıklara yönelik saldırıyı sert dille eleştirerek, "Türkiye devleti Kürtlerin cenazelerine bile tahammül edemiyorsa, bu süreçte ona nasıl güvenebiliriz. Kürt anneleri çocuklarının kemiklerini dağda toplarken bile barış istiyor. Ama devlet mezarlarımıza bile tahammül edemiyor. Demekki bunlar daha insanlıktan nasibini almışlar. Bunlar barış sürecine değil, savaşa ve çatışma ortamının yaratılması için atılan adımlardır. Biz Barış Anneleri olarak yinede çatışma ortamına karşıyız. Gerekirse Barış Anneleri olarak mezarlarımız başında nöbet tutar ve mezar taşı oluruz" dedi. (HABERMERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Ormanlarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz'

SONRAKİ HABER

Aleviler: Cami-Cemevi projesi asimilasyondur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...