05 Eylül 2013 14:31

'Ormanlarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz'

Kuzey Ormanları Savunması İnisiyatifi, yapılması planlanan 3'üncü boğaz köprüsünün, kuzey ormanlarında yol açtığı tahribatlara dikkat çekmek amacıyla, Harbiye'de bulunan TRT İstanbul Radyosu önünde basın açıklaması yaparak projeyi protesto etti. Açıklamada, ''Mega Proje Mega Rant, Sermayeye inat

'Ormanlarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz'
Paylaş

'Kuzey ormanları bu kentin akciğerleridir'

Savunmayı simgeleyen kartondan yapılmış kalkan maketlerin taşındığı açıklamada, 3'üncü köprünün yapımı sırasında doğaya verilen tahribatın ve ölen hayvanların resimleri taşındı. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yaptığı dönemde ''3'üncü köprü intihardır'' sözlerinin yazılı olduğu dövizle ise Erdoğan'a tepki gösterildi. Eylemde basın açıklamasını yapan Kuzey Ormanları Savunması İnisiyatifi üyesi Prf. Dr. Zerrin Bayrakdar, İstanbul'un kuzey ormanlarının sadece ağaçlara değil milyonlarca canlıya yaşam alanı sağladığını ve İstanbulluların bu ormanlar sayesinde yaşamlarını sürdürebildiğini söyledi. Bayrakdar, '' 'Kent dediğin nedir?' diyen bir şaire katılıyorsak, kuzey ormanları bu kentin akciğerleridir. Cevabını veriyoruz. Bu ormanların yok edildiği bir İstanbul, artık İstanbul değildir'' ifadelerini kullandı. Bayrakdar, İstanbul halkına sorulmayan, kent planlarında yeri olmayan, demokratik ortamlarda tartışılmayan bu projelerin bilimin ve hukukun hiçe sayıldığı bir anlayışının ürünü olduğunu belirterek, '''Rant olmadan kalkınma olmaz' diyen bir Kalkınma ve Şehircilik Bakanı'nın, 'Kestiğimiz ağaçları başka yere dikeceğiz' diyen bir Orman Bakanının, 'Milyonlarca ağaç diktik. Yeşile hayranım, hastayım' diyen bir Başbakanın yönettiği bu ülkede kuzey ormanları yok olma durumundadır'' dedi.

Anayasanın 19'uncu maddesinde, ''Devlet ormanların korunması ve sahaların genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Ormanlara zarar verebilecek faaliyete ve eyleme müsaade edilmez'' ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Bayrakdar, ''Bizler yalanlara karşı gerçekleri dile getirmekten, el değmemiş getirim alanları olarak görülen ormanlarımızı savunmaktan ve doğamıza zarar veren kentleşme, ulaşım ve kalkınma politikalarını için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz'' dedi. Gezi direnişinin bir başlangıç olduğunu ve mücadeleye Kuzey ormanlarında devam edeceklerini belirten Bayrakdar, Kuzey ormanlarının tahribatına izin vermemek için kamp düzenleyeceklerini söyledi. Bayrakdar, '' Mücadeleyi arttırmak için 7-8 Eylül tarihlerinde Riva'da düzenlediğimiz Kuzey Ormanları Savunması İnisiyatifi kampına herkesi davet ediyoruz'' dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Polis resmen Dursun'un canına kastetmiş!

SONRAKİ HABER

'Gerekirse mezar taşı oluruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...