04 Eylül 2013 18:13

Savaşın dili, dini, ırkı olmaz

Ortadoğu’daki gelişmeleri ve Suriye’ye yönelik olası bir saldırının sonuçlarını Esenyurt Kıraç’ta yaşayanlara sorduk.“ABD’nin savaş politikalarına karşı birlikte olmalıyız” diyen 34 yaşındaki işçi Osman Avşar “Savaşta ölenler hep biz Müslümanlarız” diyor. Diğer savaş müttefik

Savaşın dili, dini, ırkı olmaz
Paylaş
Ozan Arat / Serkan Demir

“ABD’nin savaş politikalarına karşı birlikte olmalıyız” diyen 34 yaşındaki işçi Osman Avşar “Savaşta ölenler hep biz Müslümanlarız” diyor. Diğer savaş müttefiki ülkelerin bölgeden pay kapma amacında olduğuna dikkat çeken Avşar şöyle devam ediyor: “Bizim Hükümet de kendi payını biçenler arasında. Doğru dürüst düşünüp hareket eden yok.”

EZENLER GÜCÜNE GÜÇ KATACAK

“Biz bu oyuna gelip savaşa gireceksek tamamen zarara gireceğiz” diyen Mustafa Samet Atay ise “Ezilen insanlar savaşta yine ezilecek ve ölecek, ezenler de gücüne güç katacak. Kırsalda yaşayan insanlar, yoksullar, emekçiler, bölgede yaşayan Müslümanlar bu durumdan zarar görecek ve büyük bir kayıp olacak. Mısır’da olanlar ortada. İnsanların ne halde olduğunu izliyoruz” şeklinde konuşuyor.

ABD DEMOKRASİ Mİ GÖTÜRECEK?

Sohbet ettiğimiz gençlerin Hükümete karşı öfkelerinin artmakta olduğunu gözlemliyoruz. 17 yaşındaki Lise Öğrencisi Özge Çiftçi son günlerde çokça tartışılan kimyasal silah mevzuuna değinerek şöyle diyor:  “Bugün Suriye’de çıkacak savaşta düne kadar kimyasal silah yoktu. Bir anda mı ortaya çıktı durup dururken. İngiltere parlamentosu savaşa karşı ret oyu çıkardı, işleri zorlaştı. Savaş isteyen ve kana doymayan cenah bilsin ki Irak’taki gibi olmayacak. Esad ne kadar haklı bilmiyorum ama bizim Başbakanımızın yaptığı da olur iş değil. ABD demokrasi mi götürecek. Onların demokrasi anlayışı binlerce ölüm mü? Kadınlara yapılan tecavüzler mi?​”

GEZİ’DE HERKES YAN YANAYDI

“Demokrasi götürmüş hali buysa götürmemiş hali nasıl olur kim bilir” diyerek ABD’nin politikalarını eleştiren Çiftçi, “Bugün Başbakan Ortadoğu’da karakol komiseri görevine soyunmuş” diyor.
“Bana soracak olursanız savaşın dili, dini, ırkı olmaz savaş siyasetçiler arasındadır” diyen Çiftçi, bunların siyasilerin halkı bölme girişimi olduğunu söylüyor ve Gezi eylemlerinde de örneklerini gördüklerini belirtiyor. Gezi eylemlerinde Kürt’ün de, Türk’ün de, Alevinin de yan yana olduğuna dikkat çeken Çiftçi, ayrımın olmadığını hatırlatıyor.

‘TİMSAH GÖZYAŞLARI’

Çiftçi, “Bugün bizi kendi çıkarları için bölen siyasetçiler, Suriye’de de çıkarları için savaşa giriyor. Esma bebeğe ağlayan Başbakan, Gezi eylemlerinde neredeydi? Onlarca gözü çıkan, yaralanan, öldürülen gençler varken neredeydi? Yalanlarınız ortaya çıkıyor Bugün de Başbakan’a inanmama nedenim budur” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köylerine 20 yıl hasret kaldılar

SONRAKİ HABER

Engelsiz filmler gösterimde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...