04 Eylül 2013 18:08

Köylerine 20 yıl hasret kaldılar

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Yeşiltaş (Şitazîn) köyünün Darıca (Serpil) mezrası 1993 yılında “güvenlik” gerekçesiyle devlet baskısı sonucu boşaltıldı. Köylerinden göç eden yurttaşlar, 20 yıl aradan sonra ziyaret ettikleri harabeye dönmüş köylerinde bir nebze de olsa hasret gid

Köylerine 20 yıl hasret kaldılar
Paylaş
Sami Yılmaz

Bölgeye sadece o yöre nüfusuna kayıtlı olanların geçişine izin verilirken, yabancıların geçişi ise engellendi. Belkis Dağı’nda bulunan yaylaya çıkan yurttaşlar, kurdukları çadırlarda kalırken, köy hayatına yabancı olan yeni nesiller, annelerinden tandırda ekmek pişirmeyi ve koyun sağmayı öğreniyor.

DEVLET SESİMİZİ DUYSUN

Bir parçası haline geldikleri köy hayatını zorunlu olarak terk ederek, şehirlere göçmenin kendilerinde ciddi anlamda zorlanmaları beraberinde getirdiğini ifade eden yurttaşlar, bir an önce eski yaşamlarına dönmenin hasretini yaşadıklarını dile getirdi. Çözüm sürecinin başlamasıyla beraber köylerine döndüklerini, köyde taş üzerinde taş kalmadığı için çadırlarda kaldıklarını anlatan H. Nurettin Renda, köylerindeki yaşamı Yüksekova’da yaşamadıklarını söyledi. Üniversite öğrencisi Necati Soydan, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın başlattığı süreç ile birlikte ovalarına, dağlarına ve yaylalarına kavuştuklarını ifade etti. Umutlarının demokratik çözüm sürecinin sürmesi olduğunu söyleyen Soydan,onurlu barışla kendi topraklarında özgürce yaşam istediklerini belirti. Soydan, bunun içinde devletin seslerini duymasını istedi.  Asiye Befre de tek ümidinin köylerine geri dönüp özgürce yaşamak olduğunu belirtti.  Çözümün bir an önce sonuca ulaşarak, dağdaki çocuklarının demokratik siyasete dönmesini beklediklerini belirten Makbule Renda, “Artık köyümüzü bırakıp da şehre dönmek istemiyoruz. Sürecin devam etmesini ve barışın olmasını istiyoruz” dedi. (HakkariDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Patrondan inciler

SONRAKİ HABER

Savaşın dili, dini, ırkı olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...