04 Eylül 2013 15:40

PYD'den ABD ve müttefiklerine uyarı

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye yönelik gerçekleştireceği olası saldırıda Rojava’ya müdahale edilmesi durumunda başka hedeflerin olduğunu düşüneceklerini belirtti.DTK ve BDP tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır’a davet edilen ve kentte 2 gün boyun

PYD'den ABD ve müttefiklerine uyarı
Paylaş

DTK ve BDP tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Diyarbakır’a davet edilen ve kentte 2 gün boyunca çeşitli temaslarda bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah başkanlığındaki Rojava heyeti, yaptığı temaslar ve Rojava’da yaşanan son gelişmelere ilişkin DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve beraberindeki heyetin yanı sıra BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK Eş Başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, BDP’li vekiller katıldı. Diyarbakır’da Rojava ile ilgili kurum ve siyasi parti temsilcileriyle görüşmelerde bulunduğunu belirten Abdullah, görüşmelerde Rojava için desteklerini beklediklerini ifade etti. Abdullah, genelde Suriye’de özelde ise Rojava’da barış ve demokrasinin olduğu bir sistemi inşa etmeye çalıştıklarını ve bu sistemin ise bütün halkların iradesinin yansıyacağı bir sistem olacağını dile getirdi.

ÇETELER SURİYE’NİN BİRLİĞİNİ BOZDU

Suriye’de 2 buçuk yıldır bir savaşın sürdüğünü ve bu savaşta birçok hak ihlalinin yaşandığını hatırlatan Abdullah, “Bu savaşta, demokrasiyi savunduğunu iddia eden çeteler, Suriye’nin birliğini bozdu” dedi. ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye yönelik gerçekleştireceği olası saldırıyı değerlendiren Abdullah, “Rojava’da rejimin herhangi bir kurumu yoktur. Eğer saldırı rejimin kurumlarına değil de Rojava’ya yapılırsa, o zaman rejimin hedef alınmadığını aksine işin içinde farklı planların olacağını düşünürüz” dedi.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN GEÇİŞ YAPIYORLAR

Suriye’de, Kürtlerin içinde olmayacağı herhangi bir çözümün “çözüm” olmayacağını vurgulayan Abdullah, şu değerlendirmede bulundu: “Kürtler, bu çözümün içinde olmadığı takdirde, Suriye’de demokratik bir barıştan bahsetmek mümkün değildir. Rojava’da silahlı çeteler, Kürtlere yönelik katliam gerçekleştiriyor. Bu silahlı çeteler, Türkiye üzerinden giriş çıkış yapıyor. Eğer Türkiye demokratik bir çözümden yana ise bu geçişleri durdurmalıdır. Eğer bu geçişler durursa Kürtlerin Türkiye’ye güveni yavaş yavaş oluşmaya başlar. Bu katliamlara sessiz kalmak, katliamlara destek vermek demektir. Eğer saldırılar devam ederse, Kürtler mücadelelerinden geri adım atmaz. Hem barış, kardeşlik istenecek; ancak Kürtleri de tanımayacak. Kürtler artık kandırılamaz. O devirler geçti.”

KÜRTLER CENEVRE’DE OLMALI

Gazetecilerin Kürtlerin Cenevre Kongresine katılıp, katılmayacağı yönünde sorduğu soruya yanıt veren Abdullah, “Cenevre Kongresinde Kürtler olmalıdır. Bütün tarafların bu kongreye katılması gerekir” dedi. Kürt Ulusal Kongresinin ertelenmesine ilişkin soru üzerine Abdullah, “Kongrenin hazırlık komitesi var. Buna onların cevap vermesi gerekir. Kongrenin ertelenmesi, teknik bir sorun mu yoksa başka bir sorun mu onu bilmiyorum. Buna ilişkin bir şey söylemem. Ancak, kongre ne kadar erken olursa o kadar iyidir” şeklinde yanıt verdi.

TEKBİRLE KADINLARA SALDIRILIYOR

Rojava’da katliamın olduğunu ancak bu katliama toplumların sessiz kaldığını ifade eden Asya Abdullah, “Rojava’da bin kişi katliamdan geçirildikten sonra mı katliam denilecek. Siviller, işkenceden geçirilip, öldürüyor. Sivil insanların kafaları kesiliyor. Kürtler, evlerinde ve köylerinde yaşamlarını idame ettiremiyor. Çeteler, kadınları rehin alarak, ellerini omuzlarına koyup 3 kez ‘Allah u Ekber’ deyip, ‘bu artık benimdir’ diyor. Bu da katliamdır. Suriye’de kadınlara reva görülen bu tutum kim olursa olsun bizim tutumuz aynıdır” diye konuştu. (DiyarbakırEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ana dili için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

CHP’den Arınç’a THY pilotu eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...