04 Eylül 2013 14:37

ODTÜ Rektörlüğünden otoyol açıklaması

ODTÜ Rektörlüğü, kesilecek ağaçlar nedeniyle tepkiye neden olan ODTÜ arazisinin içinden geçecek yol ile ilgili bir açıklama yaptı. Üniversitenin internet sitesinde yapılan açıklamada, Anadolu Bulvarı’nın devamı niteliğindeki yolun trafik sorununa bir çözüm oluşturmayacağı görüşün

ODTÜ Rektörlüğünden otoyol açıklaması
Paylaş


1980’DEN BERİ AĞAÇLANDIRILMADI

ODTÜ arazisinin içinden geçecek ve Eskişehir - Konya yolları arasında bağlantıyı sağlayacak yolun kampüs sınırındaki ağaçlara zarar verecek olması tepki toplamış, geçtiğimiz günlerde öğrenciler ve çevre sakinleri inşaat alanında nöbete başlamışlardı. Artan tepkilerin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yolun mutlaka yapılacağı yönündeki açıklamaları, endişeleri arttırmıştı.

ODTÜ Rektörlüğü, süreç hakkında bir açıklama yayımladı. Söz konusu yolun 1982 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi (BŞB) tarafından onaylanıp 1987-88 yıllarında inşa edilen Anadolu Bulvarı’nın devamı olarak  1990 yılındaki Ankara Nazım Planı’nda yer aldığı belirtilen açıklamada, ODTÜ’nün 4 km’lik yolun 1.8 km’lik kısmının kampüs arazisinin doğu sınır bölgesinden geçmesini onayladığı aktarıldı. Açıklamada, sözkonusu arazi yol için ayrıldığı için 1980’lerden beri bu bölgede ağaçlandırma yapılmadığı ifade edildi.

YOLLAR KENTİ TÜKETMESİN

Ağaçların ve doğal çevrenin zarar görmesini önleyecek her türlü önlemin alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, yolun geçeceği mahallede yaşayanların görüşlerinin alınması konusunda belediyeye tavsiyede bulunuldu.
Açıklamada, şunlar dile getirildi: “ODTÜ olarak, Ankara’lıların ulaşım ihtiyacını düşünerek Anadolu Bulvarı’nın devamı olan yola ve tünel olarak yapılması koşuluyla doğu-batı yönündeki yola itiraz etmemekle birlikte, bu yolların kentin ulaşım sorununa uzun vadeli çözüm olmayacağını vurgulamak istiyoruz. Ankara’nın sağlıklı kentleşmesi, arazi ve ulaşım ihtiyaçlarının planlı şekilde karşılanmasına ve bu kapsamda toplu taşıma sistemlerinin bir an önce yeterli düzeye getirilmesine bağlıdır (...) Ankara’nın ulaşım ihtiyacını karşılamayacak; kentin sosyal dokusu ve zaten kısıtlı olan yeşil alanları yollara kaybedilecektir. Eskişehir Yolu boyunca, kentin batı koridorunda görülen çok hızlı yapılaşmanın yarattığı yoğun ulaşım talebinin, sürekli yeni yollar açılsa da karşılanamayacağı ve çözüm için toplu taşıma sistemlerine büyük ihtiyaç duyulduğu ortadadır.”

ODTÜ’NÜN KABUL ETMEDİĞİ YOL

Rektörlük, ODTÜ arazisinden geçmesi istenilen iki ayrı yolun tartışmalarda karıştırıldığına da dikkat çekti. Açıklamada, ODTÜ Rektörlüğünün kabul etmediği yolun Ankara BŞB tarafından 2007 tarihinde “Ankara Nazım Planı 2023” önerisine eklenen ve ODTÜ Kampusunun Bilkent (YÖK) Yolu üzerindeki kapısından girerek Kampusu doğu-batı yönünde ikiye bölecek bir hemzemin yol olarak tasarlandığı bilgisi verildi. Söz konusu yol planının açılan iptal davasının Rektörlük lehine sonuçlanması nedeniyle rafa kalktığı kaydedilen açıklamada, “ODTÜ, Ankara’nın ulaşım planı için önemi ve katkısı da tartışmalı olan bu yolun ancak tünel olarak yapılması halinde kabul edilebileceğini yaklaşık 10 yıldır ifade etmiştir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Grev kırıcılığına TGS’den tepki

SONRAKİ HABER

Sarıyer'de mühimmat deposunda patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...