04 Eylül 2013 15:31

Putin'den Batı'ya Suriye uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de tek taraflı bir eyleme geçilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Putin, Esad'ın güç kazandığı bir dönemde böylesi bir eyleme giriştiği iddialarını gülünç bulduğunu ifade etti. Ancak iddiaların kanıtlanması halinde Rusya'nın cezalandırıcı askeri operasyonlara izin verecek bir

Putin'den Batı'ya Suriye uyarısı
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Associated Press haber ajansına ve Rusya'nın devlet televizyonu Kanal 1'e gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Putin, Moskova'nın Suriye'ye bazı S-300 füze savunma sistemi parçaları sağladığını ancak sonraki sevkiyatları durdurduğunu söyledi. Putin, batılı ülkelerin BM Güvenlik Konseyi'nin desteği olmadan Suriye'ye saldırmaya kalkarsa, Rusya'nın güçlü füze sistemleri satabileceğini de belirtti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın muhalifler karşısında güç kazandığı bir dönemde kimyasal silah kullanmasının "gülünç" olduğunu ifade eden Putin, "Bize sorarsanız düzenli silahlı kuvvetlerin sözde isyancıları çevreleyip sonlarını getirdiği bir dönemde, kullanımı yasak olan ve kullanıldığı takdirde güç kullanımı dahil yaptırımlara maruz kalmalarına neden olacak kimyasal silahları kullanmasının kesinlikle gülünç olduğunu düşünüyoruz" dedi.

IRAK HATIRLATMASI

"Eğer kimyasal silahların kullanıldığına, özellikle de düzenli ordu tarafından kullanıldığına dair veriler varsa bu kanıtın BM Güvenlik Konseyi'ne sunulması gerekiyor. Kanıtların ikna edici olması gerekiyor. Bazı özel servislerin oradan buradan duyup da edindikleri bilgi üzerine kurulu olmamalı" diyen Putin, Bush yönetiminin 2003'te Irak savaşı öncesi gündeme getirdiği kitle imha silahı iddialarını hatırlattı.

St. Petersburg'da yarın başlayacak G20 zirvesi için Rusya'ya gidecek olan ABD Başkanı Barack Obama'nın Moskova'da yapacakları birebir görüşmeyi iptal etmesinden üzüntü duyduğunu da söyleyen Putin, "Başkan Obama, Amerikan halkı tarafından Rusya'nın hoşuna gitsin diye seçilmedi. Bu fakir kulunuz da Rusya halkı tarafından birilerinin gözüne hoş görünsün diye seçilmedi" diye konuştu. Putin, Suriye'de tek taraflı bir eyleme geçilmemesi konusunda uyarıda bulunurken, Şam'ın kendi halkı üzerinde kimyasal silah kullandığının kanıtlanması halinde Rusya'nın cezalandırıcı askeri operasyonlara izin verecek bir BM kararını da "gözardı etmediğini" söyledi. Putin, Şam'daki kimyasal saldırıyla ilgili videonun, El Kaide bağlantılı bir grup tarafından manipülasyon amaçlı olarak üretildiğini söyledi.


Suriye’ye yönelik askeri operasyon hazırlıklarını yakından takip eden Rusya, NATO tarafından 'uçak gemilerinin katili' olarak da adlandırılan 'Moskva' adlı kruvazörü de Akdeniz’e gönderiyor

Karadeniz Filosu’ndan Moskva’nın daha önce planlandığı üzere Cape Verde’deki Mindelo limanına gitmek yerine Doğu Akdeniz’e doğru ilerlediği belirtiliyor.

Rus haber ajansı Interfax’a konuşan askeri kaynak, Tuğamiral Valeriy Kulikov komutasındaki filonun planlarını değiştirmek zorunda kaldığını söyledi. Kaynağa göre Rus savaş gemisi 10 gün içinde Akdeniz’de olacak.

Rusya, Akdeniz’de bulunan operasyonel birliğine Baltık Filosu’ndan Nastoyçivıy destroyeri ile Karadeniz Filosu’ndan Smetlivıy firkateynini de gönderiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dargeçit'te ev baskınları: 12 gözaltı

SONRAKİ HABER

MEB yeni sınav sistemini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...