04 Eylül 2013 22:38

ABD Senatosundan savaş taslağı çıktı

ABD Senatosunun Dış İlişkiler Komitesinde bulunan senatörler, ABD’nin Suriye’ye askeri müdahale yapmasına izin veren bir taslak önergede uzlaştı. Gelecek hafta oylamaya sunulacak tasarı müdahaleyi 60 günle sınırlıyor. Tasarı ayrıca Suriye’de kara kuvvetlerinin kullanılmasını da yasaklıyor.CUMHURİYETÇİLERDEN SAVAŞA DESTEK

ABD Senatosundan savaş taslağı çıktı
Paylaş

CUMHURİYETÇİLERDEN SAVAŞA DESTEK

John Kerry, Senatonun Dış İlişkiler Komitesine Esad rejiminin “inkar edilemez” kimyasal silah saldırısının ardından ABD’nin adımlar atması gerektiğini söylemişti. Kendisi ayrıca, “ABD’nin katliam karşısında soyutlanma politikası izleyemeyeceğini ve Suriye rejimini cezalandırmak için harekete geçmesi gerektiğini” belirtmişti. Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner da Obama’nın askeri müdahale çağrısına destek çıkmıştı.

OBAMA SAVAŞ SÜRESİNİ UZATABİLİR

AFP haber ajansının ulaştığı önerge tasarısına göre senatörler askeri müdahaleyi “Suriye’ye karşı Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin sınırlı ve özel olarak kullanılmasıyla” kısıtlamak istiyor. Önerge ayrıca Obama’nın Kongreden onay alması durumunda 60 günlük müdahale süresini “bir kereliğine 30 gün uzatabileceğini” de öngörüyor. Ama önerge “savaş operasyonları için Amerika Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’de karada kullanılmasını” kapsamıyor.

KERRY’DEN KOMPLO TEORİLERİ

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, ABD’nin hiçbir adım atmaması durumunda başka ülkelerin kitle imha silahı üretmeye çalışacağını öne sürdü. Kerry “Bu, tecritçilik zamanı değil; katliamın seyircileri olmanın zamanı değil.” dedi. Senato Dış İlişkiler Komitesindeki ilk oturuma ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey katıldı. Hagel ise “ABD’nin sözleri anlam taşımalı” dedi ve Kerry’nin dediklerini yineledi: “Harekete geçmememiz, -Başkan’ın İran’ın nükleer silah elde etmesini engelleyeceği yönünde verdiği söz de dahil- Amerika’nın diğer güvenlik politikalarına bağlılığına dair güvenilirliğine darbe vuracaktır.

‘ESAD’I SADECE OBAMA DURDURUR’

ABD Başkanı Obama’nın Suriye’ye yönelik askeri müdahale planına kilit öneme sahip Cumhuriyetçi senatörler de gün içinde bu öneriye destek çıktı. Obama’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın askeri gücünü zayıflatmayı amaçlayan askeri müdahale planlarının haftaya Kongrede görüşülmesi bekleniyor. Kongre öncesi, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Eric Cantor destek çıkacaklarının işaretini verdi. Obama’ya destek çıkan Cumhuriyetçi Boehner, Beşar Esad’ı yalnızca Obama’nın durdurabileceğini söylemiş; Kongre üyelerinden de aynı tepkiyi göstermelerini istemişti. Demokrat Pelosi de Kongrenin askeri müdahaleye karşı çıkmayacağı görüşünde olduğunu belirtmişti.

DAHA GENİŞ BİR OPERASYON MU?

ABD Başkanı Obama, Esad’ın ‘şimdi ve gelecekte kimyasal silah kullanma gücünü’ kırmak için askeri müdahale düzenlenmesi önerisini öne sürüyor. Obama, müdahalenin ‘sınırlı’ olacağını belirtip “Ama aynı zamanda muhaliflerin gücünü geliştirmek için daha geniş bir stratejimiz de var” dedi. ABD’nin askeri müdahale planına Avrupa’dan da Fransa tam destek veriyor. Fransız istihbaratı Suriye’ye ilişkin detaylı bilgileri parlamento üyelerine sunmuştu.

FRANSA, ABD’NİN YANINDA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, salı günü yaptığı açıklamada “Kimyasal katliam gerçekleştiğinde ve bütün dünya bununla ilgili bilgilendirildiğinde, suçlular bilindiğinde o zaman bir cevap verilmelidir” dedi. Hollande, Avrupa’nın birleşmesi çağrısında bulundu ancak yine de Kongreden çıkacak kararı bekleyeceğini söyledi. Fransız lider, Kongrenin askeri müdahaleye karşı çıkması durumunda Fransa’nın ‘tek başına hareket etmeyeceğini’ ifade etti. İngiltere Başbakanı David Cameron da Obama’ya destek veriyor ancak askeri müdahale önerisi İngiliz parlamentosundan kabul görmedi.

BM: BÖLGE KARGAŞAYA SÜRÜKLENİR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreti Ban ki-Moon ise BM sözleşmesine göre askeri operasyona ancak ‘meşru müdafaa’ durumunda veya Güvenlik Konseyinin anlaşmaya varması durumunda başvurulabileceğini söyledi. Ban, ABD’nin Suriye’ye yönelik askeri yanıtının bölgeyi daha büyük kargaşaya sürükleyebileceği uyarısında bulundu. BM Genel Sekreteri, “Eğer Suriye’de kimyasal silahlar kullanıldıysa, o zaman Güvenlik Konseyi birleşmeli ve ‘savaş suçu’ sayılabilecek bu adıma karşı harekete geçmelidir” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şimdi biz yalancı diyebiliyor muyuz?

SONRAKİ HABER

Dargeçit'te ev baskınları: 12 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...