04 Eylül 2013 13:01

Şimdi biz yalancı diyebiliyor muyuz?

Başbakan, “Mermiyle yaralanan, hatta ölen polislerimiz de olmuştur” dedi. Ama Gezi Parkı eylemlerinde ölen tek polis olan Mehmet Sarı’nın Adana’da alt geçit inşaatından düşerek öldüğü biliniyor. Ankara’da hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün polisin attığı mermiyle vurulma anının gör&uu

Şimdi biz yalancı diyebiliyor muyuz?
Paylaş

Başbakan Erdoğan son konuşmasında Gezi direnişçilerini bu kez de gerçek mermiyle polis öldürmekle suçladı. Gezi eylemlerinde polisin  tutumunu savunurken “Gerçek mermiyle yaralanan, hatta ölen polislerimizde olmuştur” iddiasında bulundu. Aynı konuşmada hükümetlerinin son 11 yılda medya üzerindeki korkuyu kaldırdığını savunan Erdoğan, “Biz yazarken çizerken, bırakın eleştiri, bize hakaret etme özgürlüğüne sahip olanlar, şu anda bizi ‘Bizim düşünce özgürlüğümüz yok’ diye eleştiriyorlar. Küfre varıncaya kadar, bunları yapabildikleri halde, hâlâ özgürlüğümüz yok diyebiliyorlar” dedi.

‘KÜFÜR BİLE EDİYORLAR’

İstanbul’da Uluslararası Kamu Denetçiliği Sempozyumuna katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Bundan 11 yıl önce, bir siyasetçinin, bir siyasi partinin her konuda konuşma özgürlüğü olmadığını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: Sadece bununla kalınmadı, biz önünü açtık. Biz yazarken çizerken, bırakın eleştiri, bize hakaret etme özgürlüğüne sahip olanlar, şu anda bizi ‘Bizim düşünce özgürlüğümüz yok’ diye eleştiriyorlar. Küfre varıncaya kadar, bunları yapabildikleri halde, hâlâ özgürlüğümüz yok diyebiliyorlar.”

MEDYA ÜZERİNDEKİ KORKUYU KALDIRMIŞ!

Bundan 11 yıl önce gazetelerde her manşeti atabilmenin, her konuda yazabilmenin mümkün olmadığını söyleyen Erdoğan, “Hükümetimiz medya, yazarlar üzerindeki tüm bu korkuları ortadan kaldırmıştır. Gösteri basın açıklaması yapmanın neredeyse imkansız olduğu, çok sert karşılıklar bulunduğu Türkiye’den, şimdi ise şiddete başvurmadığı sürece vatandaşların haklarını kullanmaları imkan dahilindedir” dedi. Dünyada tartışılan Türkiye’deki tutuklu ve hükümlü gazetecileri de hatırlatan Başbakan, “Tutuklu ve hükümlü gazeteciler konusunda, Avrupa ve dünya yanlış şekilde bilgilendirilmektedir. Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusunda yanıltıcı biçimde bilgilendirilmektedir” diye konuştu.

POLİS ŞİDDETİNİ SAVUNDU

Üstü kapalı Gezi direnişinde yaşananlara değinen Başbakan, “İngiltere’de Londra’da neleri yaşadık. Fransa’da neleri gördük. Bu kötü örnekleri örnek olarak almıyoruz. Ama bizim polisimiz dayak yemiştir” diyerek polis şiddetini savundu. Polisin son ana kadar tahammül ettiğini öne süren Başbakan şöyle devam etti: “Biber gazı sıkmak, AB mevzuatında zaten var. Ha burada, açısını derecesini isabetli bir şekilde kullanmamış olabilir ki, gereği zaten yapılıyor. Ama biber gazı kullanılamaz diye bir şey AB mevzuatında yok. Su kullanılabilir, ama gerçek mermi kullanılamaz. Ama gerçek mermi, polise karşı kullanılıyorsa buna ne demeli? Bunlar karşısında polis ne yapacak? Gerçek mermiyle yaralanan, hatta ölen polislerimiz de olmuştur.”

YEŞİLE HASTAYMIŞ

Aynı zamanda belediye başkanlığı yaptığını anlatan Başbakan, “Biraz da yeşile hayranım hastayım. Bu işi çok severim. Bize karşı çevre düşmanı yaklaşımı içinde olmak haksızlık olur” diye konuştu.


BİZ BÖYLE BİLİYORDUK AMA…

* “Mermiyle yaralanan, hatta ölen polislerimiz de olmuştur” dedi. Ama Gezi Parkı eylemlerinde ölen tek polis olan Mehmet Sarı’nın Adana’da alt geçit inşaatından düşerek öldüğü biliniyor. Eylemcilerin mermi kullandığına ilişkin ise bugüne kadar bir kanıt ya da haber bile ortaya atılmamıştı. Ankara’da hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün polisin attığı mermiyle vurulma anının görüntüleri de yayınlandı. Sarısülük’ün silahı yoktu.

* Hükümetin medya, yazarlar üzerindeki korkuları ortadan kaldırdığını iddia edip “Küfre varıncaya kadar, bunları yapabildikleri halde, hâlâ özgürlüğümüz yok diyebiliyorlar” dedi. Sadece Gezi Parkı eylemleri sırasında işten atılan ya da istifa eden gazeteci sayısının 80’e yakın olduğunu Türkiye Gazeteciler Sendikası açıkladı. İçlerinde yazar ve yönetici konumda olanlar çoğunlukta. Eylemler sırasında polisin şiddetine uğrayan birçok muhabir oldu. Başbakan’ın gazetecilere açtığı davalar rekor sayıda.

* “Yeşile hastayım” dedi ama Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası inşaatında tüm muhalefete rağmen uzun süre ısrar etti. Sadece İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprü için 2 milyonun üstünde ağaç kesileceği ifade ediliyor. Köprü güzergahında “yanlışlık” olduğu nedeniyle yapılan değişiklikten önce 250 bin ağaç kesildi. Büyükşehirlerde deprem sırasında toplanma alanı olarak da belirlenen birçok yeşil alana AKP iktidarı döneminde alışveriş merkezi yapıldığı haberlere konu oldu.

* Gezi eylemleri sırasında camide içki içilmesinden direnişçilerin polisi öldürdüğüne kadar birçok iddiada bulundu. Hiçbirini ispatlayamadı. İçki iddiası caminin müezzini tarafından yalanlandı. Bunun üstüne bir konuşmasında “Başbakan yalan söylemeye devam ediyor” diyen Emek Partisi Kayseri İl Yöneticisi Ümit Kartal’a da “görevli memura hakaret”ten dava açıldı.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu Belediyesi İşletmeleri kapatmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

ABD Senatosundan savaş taslağı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...