03 Eylül 2013 19:15

'Çözüm ancak demokratik siyasetle olur'

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Diyarbakır'a gelen ve burada çeşitli temaslarda bulunan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah başkanlığındaki Rojava heyeti, DTK binasında siyasi partiler ile yapılan görüşmenin ardından Diyarbakır'da bulunan iş insanları ile biraraya geldi. Heyet adına salondakilere Rojava'ya ilişkin bilgilendirmed

'Çözüm ancak demokratik siyasetle olur'
Paylaş

'ÜRÜNLER AZALDIKÇA, FİYATLAR ARTIYOR'

Rojava'da yaşayan insanların göçe zorlandıklarını ve boşalan yerlere ise başka şehirlerden insanların getirilerek yerleştirildiğine dikkat çeken Abdullah, "Bazı insanlar mecburiyetten dolayı bazıları ise keyfi bir şekilde göç etti. Keyfi göç edenler, normalde yaşamlarını idame ettirebilirdi; ancak göç yolunu tercih etti" dedi. Rojava'ya açılan sınır kapıların siyasi gerekçelerle kapatıldığını vurgulayan Abdullah, insanların yaşamlarını idame ettirebilmesi için sınır kapılarının ticarete açılması gerektiğini dile getirdi. Kapıların açılmasıyla Rojava'daki birçok sorunun çözüleceğine dikkat çeken Abdullah, şunları dile getirdi: "Ürünler azaldıkça, fiyatlar artıyor. Oysa, sınır kapıları ticarete açılırsa ithalat olur ve fiyatlarda azalır." Şu anda Rojava'nın birçok kentine günde sadece bir saat elektrik verilebildiğine işaret eden Abdullah, "Öyle bir sistemde yaşıyoruz ki; bütün üretim araçları elektrikle çalışıyor. Elektrik verilmediği için herhangi bir üretim yapılamıyor" diye konuştu.

'TECRÜBELERİNİZİ BİZE AKTARIN'

Rojava'da yetiştirilen tarım ürünlerinde ihtiyaç fazlalığı olduğunu ve iş insanlarının ise Rojava'ya yatırım yapmasını isteyen Abdullah, "Afrin'de 18 milyon zeytin ağacı var. Ama bu mahsulleri toplayamıyoruz. Buğday ihtiyaç fazlası, ancak satamıyoruz. Ve bunlar gibi birçok ürün var. Eğer bunları satarsak, bu ürünlerin yerine başka ürünler alırız. İnşaat sektörü durmuş. Eğer buralara yatırım yapılırsa binlerce insan buradan yaşamını idame ettirir" dedi. Rojava'da hem savaştıklarını hem de yeni bir sistem inşa ettiklerinin altını çizen Abdullah, "Rojava'da ticareti Desta a Bilind yürütüyor. Bir heyetle gelip, Rojava'da incelemelerde bulunun. Daha objektif bakabilirsiniz. Tecrübelerinizi, bize de aktarın" diye ifade etti. Abdullah'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

HES, Van’ı kirletiyor

SONRAKİ HABER

Meclis Başkanı Boehner: Obama'yı destekliyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...