25 Mayıs 2011 10:14

'15 yıllık işçiyim, ilk defa bir aday ziyaretimize geldi'

“15 yıldır fabrika işçisiyim ilk defa bir milletvekili adayının işçileri ziyaret etmek için geldiğini gördüm...”Bu sözler, 12 saatlik gece vardiyasından sabah 07.00’de çıktığında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel’i karşında

'15 yıllık işçiyim, ilk defa bir aday ziyaretimize geldi'
Paylaş

Bu sözler, 12 saatlik gece vardiyasından sabah 07.00’de çıktığında Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel’i karşında görünce şaşıran bir Gezer işçisine ait.

Aynı fabrikada çalışan bir başka işçiyse “Fabrikada arkadaşlar söyledi inanamadık. Israr edince dedik herhalde yakınlarda bir işi vardı öyle geçerken uğradı ama yok sırf işçilerle buluşmaya gelmiş. Nasıl heyecanlandım, onur duydum” diye ekliyor.

SİGORTA HAKKINI BİRLİKTE KAZANDILAR

Aslında ne Kıraç sanayi bölgesindeki on binlerce işçi ne de Gezer terlik fabrikasında çalışan 2 bin işçi için Tüzel’in ismi hiç de yabancı değil. Tüzel’in eski genel başkanı olduğu Emek Partisi (EMEP) Gezer işçilerinin sigorta hakkı için 2007 yılında işçilerle omuz omuza mücadele etmiş ve işçiler bu haklarını kazanmışlardı.

“Dün nasıl yanınızda olduysak yarın da Meclis’teki sesiniz olarak yanınızda olacağız” diyerek tek tek sabahın erken saatinde uzun mesailerine başlayan işçileri selamladı Tüzel, onlarla sohbet etti.

EMEP’i yakından tanıyan işçiler partinin eski genel başkanı bugün bağımsız milletvekili adayı olan Tüzel’i büyük bir ilgi ile karşıladı. Tüzel’in etrafında toplanan işçiler ve yaşadıkları sorunları paylaşt.

Bazı işçlier seçimlerde başarılar diledi, kimi sorunlarını aktardı, kimisi de “Bu partilere oyumuzu veriyoruz veriyoruz, sonra onlar gidip patronlarla anlaşıyorlar” diyerek düzen partilerinden dert yandı. Tüzel’e EMEP ve BDP Esenyurt İlçe Yöneticileri de eşlik etti.

12 saatlik gece vardiyasından çıkan birkaç işçi ise uykusuz ve yorgun olmalarına rağmen sırf Tüzel’le konuşabilmek için bekledi. Bu arada bizimle de paylaştılar duygularını.

“Vekilin geldiğine inanamayanlar oldu. İlk defa bir milletvekili adayı fabrikaya kadar işçiyi ziyaret etmiş, bizi insan yerine ilk defa koymuş bir vekil diyenler oldu” dedi biri. Bir başka işçi, “Benim daha önce bildiri dağıtanlar olduğunda bir kere bile almamış olan bir işçi arkadaşım ilk defa bir seçim bildirisini aldı okudu” dedi.

Tüzel’i daha önce hiç tanımayan işçilerden, ziyaret sonrası, “Ben kesinlikle Tüzel’e vereceğim” diyenler olduğunu aktaran işçiler, “Tokatlı bir iş arkadaşımız var cebinden Tüzel’in seçim broşürünü çıkardı, ‘vekiller de insanmış, durakta beklerken benimle tokalaştı’ diye anlattı heyecanla. Biz de duyunca heyecanlandık, adayımızı aramızda görmekten onur duyduk, bizimle, bizim sorunlarımızla ilgilenen, insan yerine koyup da zaman ayıran politikacılar olması bizi de heyecanlandırdı” dedi.


BEN OYUMU TÜZEL’E VERECEĞİM’

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nu desteklediğini belirten bir işçi ise, “AKP iktidara geldiğinden beri yüzde 4’ten fazla zam almadık. 10 yıldır 400 liraya çalışanlar var gitsin patronlar desteklesin AKP’yi anlarım, patronların yanında AKP ama işçi için ne yapmış ki, köylü için ne yapmış ki? Hâlâ ‘kötünün iyisi’ deyip oy vereceğini söyleyenler var. Hep böyle tartıştığımız Malatyalı bir arkadaş var, sabah görmüş Tüzel’i çok etkilenmiş ziyaretinden, ‘ben oyumu Tüzel’e vereceğim’ diyordu ilk defa gördüğü halde” diye anlatıyor.

Tabii ki işçilerin Tüzel’den ve Blokun diğer adaylarından beklentileri çok. Bir tanesi en yakıcı sorunlarını özetliyor sohbetimizin sonunda ve bağımsızların bunları Meclis’te dile getirmesini istiyor: “12 saat çalışıyorum, eve gidip gelmemizi de sayarsan 14 saat eder. 14 saat çalışıyoruz, sosyal hayatımız yok. 8 saatlik çalışma istiyoruz. Yine sigortaların yapılması konusunda sıkıntılar oluyor. Ücret sorunu çözülmeli bir insan asgari ücret 630 lira alıp 3-4 kişilik ailesini nasıl geçindirsin. Bu temel sorumların Mecliste dile getirilmesini istiyoruz...” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bem-Bir-Sen Tüm Bel-Sen üyesinden aidat topluyor

SONRAKİ HABER

Gençliğin seçim sorunu ve Emek Partisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...