03 Eylül 2013 09:07

'Rojava'da siyasi statü sorunları çözer'

1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Diyarbakır'a gelen PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında DÖKH ve BDP Kadın Meclisi üyeleri ile yaptığı toplantının ardından inanç kesimleri, kadın örgütleri ve STK temsilcileriyle bir araya geldi. Kadın kurumlarının temsilcileriyle bir araya gelen Abdullah

'Rojava'da siyasi statü sorunları çözer'
Paylaş

Rojava'da ambargo siyasetinin bir parçası olan sınır kapılarının derhal açılması gerektiğini dile getiren Abdullah, KDP ve YNK'nin sınır kapılarında yürüttüğü siyasete karşı, Rojava halklarından güç aldıklarını söyledi. YPG'nin hiç kimseye bağlı olmadığını aktaran Abdullah, "YPG halkın asayişi gücüdür. Rojava'da kontrol noktalarında Arap, Süryani, Kürt gibi birçok halk YPG'nin içinde var. Suriye'de bir savaş var. Bir saat sonra ne olacağı belli değil. Ancak PYD olarak Kürtlere karşı oluşabilecek katliamların önüne geçmemiz gerekiyor. İsa Huso gibi önemli değerlerimize karşı bir katliam girişimlerine karşı olmalıyız" şeklinde konuştu.

'ROJAVA ÇARŞISINDA HİÇ BİR ŞEY KALNADI'

Rojava heyeti, kadın kurumlarının ardından STK temsilcileri ile bir araya geldi. Bu ziyarettin ardından da Abdullah, Rojava'da imkânları doğrultusunda geri zihniyetlere karışı direndiklerini kaydederek, "Haklarımızı kendimiz alacağız. Türkiye ve İran devletleri ile görüşmelerimiz, hareketimiz ve prensiplerimiz doğrultusundadır. Rojava çarşısında hiç bir şey kalmadı" dedi. Abdullah, STK'ler üzerinden yapılan yardım kampanyalarının uzun süreli ve stratejik bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

'KÜRDİSTAN'DA HİÇ KİHSENİN KAN ÜZERİNDEN SİYASET YAPMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Rojava'da Türkiye'nin de destek verdiği çetelerin saldırılarına karşı halkın yediden yetmişe ayakta olduğunu belirterek, "Rojava'da siyasi bir statü olursa bütün sorunlar çözülür. Kürdistan'da hiç kimsenin kan ve yaşam üzerinde siyaset yapmasına izin vermeyeceğiz. Rojava bir iradedir ve hiç kimse bu iradiye kıramaz. Tankların Rojava'ya girmemesi için YPG savaşçıları bedenlerini siper ettiler" dedi. Rojava'da yaşanan sağlık sorunlarına da değinen Abdullah, genel sağlık problemlerine kısmi olarak da olsa çözüm bulduklarını ama kanser gibi hastalıklarının tedavisi noktasında sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Ziyarette konuşan DTK Daimi Meclis Üyesi Seydi Fırat ise, Rojava'nın BM tarafından için STK'lerin diplomatik çalışmalar yapması gerektiğini dile getirerek, "Kuzey Kürtleri olarak eğer zamanında Türkiye sınırından Rojava'ya geçen çetelere karşı güçlü bir müdahale edilmiş olsaydı bugün bu kadar rahat bir şekilde çeteler hareket edemezdi" dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Kazanmak dert okumak ayrı dert'

SONRAKİ HABER

'Suriye kararı St. Petersburg’da netleşecekti'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa