02 Eylül 2013 21:49

'Kazanmak dert okumak ayrı dert'

Uzun süren bir sınav maratonunun ardından üniversiteye giriş hakkı kazanan öğrenciler için şimdi de kayıt maratonu başladı.

Paylaş

Ali Cem AYDIN
iSTANBUL

Üniversite sınavını kazanan on binlerce öğrencinin üzerinde kayıt telaşı var. Her üniversite, kapısında kayıt yaptırmak için bekleyen öğrencilerle dolu. Bunlardan biri de İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü. 

Kızı Eczacılık Fakültesini kazanan Ali Usta’yla sohbete başlıyoruz. Kampüs içerisinde parasız, bilimsel eğitim sloganlarının yükseldiği stantların dikkatini çektiğini belirtiyor Usta ve şöyle diyor: “Hükümetin bu konuda cesur olması gerekiyor. Eğer sosyal devlet anlayışıyla yönetiliyorsak, vatandaşın eğitim ücretleri karşılanmalı.”

Van’dan İstanbul’a gelen Çetin Gür de, İletişim Fakültesini kazanmış. Gür’e  Kredi Yurtlar Kurumundan yurt hakkı çıkmamış. Bu yüzden nerede kalacağını bilmediğini ifade ediyor: “Özel yurtlar çok pahalı. Ailemin karşılaması imkansız. Cemaat yurtlarına da gitmek istemiyorum. Bu yüzden KYK Bölge Müdürlüğüne gidip beni almaları için konuşacağım.”

YURTLAR ÇOK PAHALI

Matematik Öğretmenliği bölümünü kazanan Ayşenur Ceylan ise, Giresun’dan geliyor. Mesafe uzun. Kalacak yer henüz ayarlanmamış. Anne ve baba çalıştığı için devlet yurduna girememiş. “Anne ve babam milyarlar almıyor” diyerek tepki gösteriyor bu duruma. Dershane ücretlerinden sonra üniversite masraflarıyla boğuşmak zorunda kaldıklarını belirten Ayşenur, öğrencilerin eğitim giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söylüyor. Ayşenur’un annesi de kızının üniversiteyi kazanmasından gurur duyuyor ve bir o kadar giderlerden şikayetçi. Giderlerden şikayetçi ama çocuğu için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu şu sözleri anlatıyor: “Yurtlar çok pahalı. En uygunu 500 liradan başlıyor. Ancak ne yapalım, çocuklarımız için her şeyi göze aldık.”

POLİSLERDE DE KAYIT HEYECANI

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsünde yeni dönem heyecanını yaşayan sadece öğrenciler ve aileleri değil. Kampüsün etrafını TOMA’larla kuşatan polisler de aynı heyecana ortak oluyor. Polis gün boyu kampüs çevresinden ayrılmazken, İ.Ü öğrencileri de stant kurarak parasız, bilimsel eğitim ve özgür üniversite taleplerini dile getirdi. Burada konuştuğumuz Emek Gençliği üyesi Deniz Türkan, “Hemen hemen her köşede polis var. Adeta bize gözdağı vermek istiyorlar. Öğrencilerin sistemi eleştirmemeleri, sorgulamamaları için ellerinden geleni yapıyorlar” diyor. Bilimsel ve demokratik üniversite için mücadele verdiklerini vurgulayan Türkan, “Eğitim, parasız ve bilimsel olmalıdır. Burada biyoloji fakültesi öğrencisi din dayatıldığı için evrimi tartışamıyor. Buraya BMW’yle gelen öğrenci de var. Şehir dışından gelen ve parası olmadığı için sekiz kişiyle aynı evde yaşamak zorunda kalan öğrenci de var. Aradaki farkı siz değerlendirin” diyor. 

ÖNCEKİ HABER

Hak ve özgürlük bölmez

SONRAKİ HABER

'Rojava'da siyasi statü sorunları çözer'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...