02 Eylül 2013 21:10

İnsanca bir yaşam için direniyorlar

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünde Basın-İş Sendikasında örgütlü 257 işçi 8 Temmuz tarihinden beri grevde. Grevde 58 günü geride bırakan darphane işçilerinin grevi devam ederken Hükümet ve Kamu-İş’in grevi kırmak için çabaları da sürüyor.Maliye Bakanlığının 29 Ağust

İnsanca bir yaşam için direniyorlar
Paylaş
Metin Akarsu

Maliye Bakanlığının 29 Ağustos günü Resmi Gazetede yayınlanan tebliği ile birlikte Damga Matbaası tesislerinde üretilmesi gereken tekel bandrollerinin başka tesislerde üretilmesinin önü açılmış oldu. Kamu-İş Sendikası da geçtiğimiz hafta basına yaptığı açıklama ile toplu sözleşme tekliflerine 34 lira zam yaptığını açıkladı. İşçiler hem hükümetin grevi kırma çabasına hem de Kamu-İş Sendikasının açıklamasına tepki gösterdi.

KAMUOYUNU ALDATMAK İSTİYORLAR

Darphane İşyeri Baştemsilcisi Ali Şimşek, Kamu-İş’in bahsettiği 34 lira zammın sebebinin devam teşvik primlerine yapılan yüzde iki zamdan kaynaklandığını belirtirken darphane işçilerinin bu teşvik primini kölelik sistemi olarak gördüğünü ifade etti. Bu tür bir ücret zammının zaten kazanılmış bir hak olmadığını belirten Şimşek, bunun ne emekliliklerine ne de kıdem tazminatlarına yansımayacağını dile getirdi. Zam yapıldığı yönündeki açıklamaları kamuoyunu aldatmaya yönelik bir hamle olarak değerlendiren Şimşek aynı şeyi Bakanın da gerçekleştirdiğini belirtti.

‘GREVİ KIRMANIN RESMİ BELGESİ OLUR MU?​’

17 yıllık darphane işçilerinden birisi, verileceği iddia edilen 34 liralık zamdan birçok işçinin yararlanamayacağını belirtti. Kendilerinin sadece ücret için greve çıkmadığını aktaran işçi, “iki senedir işyerinin içine çekilen tel örgüler yüzünden ben, çalıştığım işyerinin bahçesinde ki ağacın altında dinlenemiyorum bile” diyerek greve çıkmalarının temel sebeplerinden birinin insanca bir yaşam ve çalışma olduğunu ifade etti. Ocak ayında başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde sadece 7 maddede anlaşılabildiğini aktaran İşçi, “Bu maddelerin birçoğu bakanlığa ve işyerine maddi külfet olmayacak maddeler. Bize resmen kapıya çık dediler” dedi. Hükümetin grevi kırmak için attığı adıma da değinen İşçi, “Grevi kırmanın resmi belgesi olur mu?​” diye sorarak bu noktaya gelen hükümetin kendi yasalarına bile uymadığını belirtti.

MÜCADELE ETMEDEN KAZANILMAYACAĞINI BİLİYORLAR

10 yıldır Darphane’de çalışan bir başka işçi ise devam teşvik primi sisteminin kölelik sistemi olduğunu ifade ederek “Yarın öbür gün insanlık hali, hasta olup işyerine gelemesek o primi kaybediyoruz” diyerek devam teşvik primine yapılan zam önerisinin bir anlamı olmadığını dile getirdi. İnsanlar için paranın önemli olduğunu söyleyen işçi, “Ama her şey sadece para değil” diyerek asıl amaçlarının insanca bir çalışma ortamı ve insanca bir yaşam olduğunu belirtti.
“200 işçiye 2 bin lira para veremeyen hükümete hükümet demem” diyen işçi bütün işçilerin mücadele edilmeden bir hak kazanılmayacağının farkında olduğunu ifade etti. 10 yıllık darphane işçisi, Hükümetin bandrollerin dışarıda üretilmesine dair, resmi gazetede tebliği yayınlamasını ise “Bu işi dışarıda götüremezler. Çünkü bu işin yarın öbür gün sahtesi çıktığında ne yapacaklar” diye sordu.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Grevin yükü işçilere kesiliyor

SONRAKİ HABER

Helin Başak Uluslarası Sanat Festivali başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...