03 Eylül 2013 15:09

AKP, 'rejim değiştiren müdahale' istiyor

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'ye yönelik müdahalenin rejimi değiştirmek için yapılması gerektiğini belirtirken, Türkiye'nin tutumunun da barışı koruma yönünde olduğunu iddia etti.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Ye

AKP, 'rejim değiştiren müdahale' istiyor
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu sona erdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'ye müdahale ile ilgili yaptığı değerlendirmede, ABD'de kongre ile senato arasında var olan fark bilindiği halde Başkan Barack Obama'nın Kongrenin kararını bekleyeceklerini bildirdiğini ifade ederek, "Bir müdahale olacaksa bunu ABD yapacak gibi görünüyor" dedi.

Bunun 9 Eylül'den sonra belli olacağını ifade eden Arınç, müdahalenin ve müdahalenin nasıl olacağının o zaman belli olacağını kaydetti. Suriye'deki rejimin son iki buçuk-üç yıldır yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olduğunu ve 264 balistik füze kullandığını ifade eden Arınç, "Sadece kimyasal silahlara odaklanmak doğru değildir. Bu meseleye niyet verenlerin siyasi sonuçlarına katlanmaları gerekir. Ve bu müdahalenin mutlaka bir siyasi sonuç yaratmasını bekleriz. Netice vermeyecek müdahalenin kaosu daha da arttıracağı kaygısı içindeyiz. Sadece vur-geç şeklinde müdahale Suriye'deki kaosu büyütebilir. Türkiye her zamanki vakarını, duruşunu burada da gösteriyor. Türkiye'nin tek başına yapacağı bir şey değil. Müdahale sonucunda zulmü işleyenler bir daha ayağa kalkmamalı" demesi dikkat çekti.

TSK'nın tüm gücüyle her türlü ihtimale karşı tedbirlerini aldığını savunan Arınç, "Uçağımızın da düşürüldüğünü, sınır köylerimizin de ateş altında kaldığını biliyoruz. Türkiye'deki muhalefet temsilcilerine söylemeniz gerekir. Üç ülkeden patriod geldiği zaman, uçağın düşürüldüğü zaman böylesi hasmane bir tutum karşısında füze atılırsa halimiz nasıl olur demesinler. Olası her tür olaylara karşı tedbirler alındı. Rasmussen 'Biz Türkiye'nin yanındayız. NATO Türkiye'nin yanında olacaktır' dedi" ifadesini kullandı.

İki buçuk üç yıla yaklaşan bir süreç içerisinde Türkiye'nin Suriye'ye karşı görevlerini yerine getirdiğini ileri süren Arınç, "Bir operasyon yapılacaksa sadece kimyasal silah için olmamalı. Bir rejimin hayatta kalmaması için etkili olması lazım. Rejim değişikliği yaratan bir müdahale olmalı. Dışişleri Bakanımız her gün görüşmeler yapıyor. Suriye halklarının dostları ile görüşüyor. Suriye'deki muhalefetin güçlenmesi için elinden geleni yapıyor. Bir kaç gün sonra G-20 zirvesinde bu görüşülecek. Şu an dört ihtimal var. Birincisi BM karar verirse, ikincisi NATO karar verirse, üçüncüsü ise G-20 koalisyonudur. Tek sonuç ABD'nin böyle bir müdahaleye tek başına karar vereceği. Türkiye'nin tutumu barışı koruma yönünde. Kendi güvenliğimizi esas alarak tezkere çalışmalarını yapıyoruz. Amacımız bir zulüm varsa insanlık adına bu zulmü sona erdirmektir. ABD ile yapılacak bir operasyonda Türkiye'nin hangi noktada olacağı konuşulur. Tezkeremiz yanımızda. Şimdi tedbirlerimizi almış bulunuyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayına başlamasını kutladığını belirten Arınç, "Bu bizim yayında olan altıncı dilimiz oluyor. Kurmanci, Zazaki, Soranice yayınlarla birlikte çözüm süreci başta olmak üzere halkımızla yine komşu ülkelerde ki halklarla aramızda güçlü bir bağ olacaktır" demesi dikkat çekti.

Arınç, Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlarının da yerlerinin değiştirildiğini ve bir operasyon yerine, ikna yöntemini kullanarak pilotlara ulaşmaya ve getirmeye çalıştıklarını belirtti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Su borusundan düşen yurttaş yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Geyve’deki yangın devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...