02 Eylül 2013 19:16

ABDEM çalışmalarına başladı

29-30 Haziran tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilen Barış ve Demokrasi Konferansı sonrası oluşturulan Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi (ABDEM) ilk toplantısını 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Almanya’nın Düsseldorf kentinde gerçekleştirdi. 74 kurucu üyenin çoğunluğuyla toplanan ve çalışma

ABDEM çalışmalarına başladı
Paylaş

BARIŞ MECLİSİ SEÇİLDİ

Anadolu ve Mezopotamya’daki değişik halklar ve inançların temsilcilerini katıldığı, bu bakımdan da pek çok farklılığı bir arada bulunduran Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi, bundan sonra ortak çalışmaların nasıl yürütüleceği konusunda bir tüzük hazırladı. Meclisin bütün bileşenlerinin üzerinde anlaşmaya vardığı tüzüğe göre, ABDEM’in çalışmalarını koordine etmek üzere 7’si meclis, 7’si de kurulan komisyonlar tarafından olmak üzere 14 kişilik bir yürütme kurulu oluşturuldu. Buna göre meclis tarafından ABDEM Yürütme Kuruluna şu isimler seçildi:  Rojda Yıldırım, Remzi Kartal, Esra Demir, Zeynel Özen, Şabo Akgül-Hadiko, Hüseyin Avgan ve Baki Selçuk. Kurul kendi içerisinde iki eş başkan seçecek, 6 ayda bir toplanacak.

‘AKP, ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATMALI’

Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi, Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözülmesi, Türkiye’deki demokrasi mücadelesiyle uluslararası dayanışmayı sağlamak üzere Avrupa’da yerli halklar ve Türkiye kökenli göçmenler arasında çalışmalarda bulunacak. Konferans sonrasında ABDEM tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde AKP Hükümetinin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen müzakereler konusunda gereken adımları atmaya yanaşmadığına dikkat çekilerek, “Kendisini Anadolu ve Mezopotamya’da sürdürülen barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin Avrupa bileşeni olarak gören Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi, AKP iktidarının demokratik güçlere yönelik saldırılarını, tutuklama furyalarını, sürdürülmekte olan barış sürecine bağlı olarak yapması gerekenleri yapmayarak, Kürt hareketinin birinci aşamada gerçekleştirdiği adımlara karşılık yasal planda atması gereken adımları atmayarak süreci tıkadığı görüşündedir. AKP Hükümetinin ne yapacağından bağımsız olarak bizler Avrupa’dan, Kürt sorununun demokratik çözümü, demokratik bir Türkiye’nin kurulması  için mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz” denildi.

1 EYLÜL MECLİS İÇİN ANLAMLI

Meslis toplantısının 1 Eylül’e denk gelmesinin özel bir önem ve anlam taşıdığının belirtildiği ABDEM sonuç bildirisinde,  “Meclisimizin bir araya geldiği 1 Eylül Dünya Barış Günü, bir taraftan geldiğimiz coğrafyada savaş tamtamları, yeni işgal hazırlıkları; diğer taraftan da savaşa ve baskıya karşı mücadele devam ediyor. Suriye’ye yönelik bir emperyalist saldırı, bölgedeki gerilim ve çatışmaları daha da artıracak, savaşın bütün bir bölgeye yayılmasına yol açacaktır.  Bu nedenle de meclisimiz Suriye’ye yönelik bir askeri müdahaleyi kesin olarak reddeder, halkları muhtemel bir işgale karşı mücadeleye çağırır” denildi.

‘ROJAVA BİZİM DEVRİMİMİZ’

Suriye’ye yönelik muhtemel bir askeri müdahaleye karşı çıkan ABDEM son olarak,  “Rojava’da  Kürt halkının gerçekleştirmiş olduğu devrimin aynı zamanda bizlerin de devrimidir. Başta Türkiye olmak üzere bölge gericilerinin ve emperyalist devletlerin  taşeron radikal dinci örgütlerinin Kürtlere karşı askeri ve siyasi olarak destek vermesini kınıyoruz” dedi. (Düsseldorf/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİHA muhubiri tutuklandı

SONRAKİ HABER

Çocuğu dinleyip adaleti tartışmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa