02 Eylül 2013 19:08

Her tişt ji bo aşitî u azadiyê!*

DÜNYANIN dört bir yanında kutlanan Barış Günü 1 Eylül’de Amed İstasyon Meydanı’ndayız. Alan rengarenk bayraklarla süslenmiş, dönemin en acil taleplerini yansıtan pankartlar ılık ılık esen yelde sallanıyorlar. Mitingin başlangıç saati yaklaştıkça insanlar kadınlı erkekli gruplar halinde gelmeye başlıyorlar. Barış

Her tişt ji bo aşitî u azadiyê!*
Paylaş
Ali Çarman

DÜNYANIN dört bir yanında kutlanan Barış Günü 1 Eylül’de Amed İstasyon Meydanı’ndayız. Alan rengarenk bayraklarla süslenmiş, dönemin en acil taleplerini yansıtan pankartlar ılık ılık esen yelde sallanıyorlar. Mitingin başlangıç saati yaklaştıkça insanlar kadınlı erkekli gruplar halinde gelmeye başlıyorlar. Barışı haykıranlar, Rojava devrimini selamlayanlar çoğaldıkça çoğalıp on binler oldular.
İnsanlık tarihi öteden beri özgürlük ve barış için ayağa kalkmanın, tüm bedelleri göze alarak mücadele etmenin örnekleriyle dolu. İşte bu örneklerden biri de günümüz dünyasında Ortadoğu’da ve özel olarak Kürt halkının özgürlük yürüyüşünde kendini gösteriyor. Öyle ki, Kürt sorunu çoktan bölgesel değil uluslararası bir sorun olup tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çekiyor. Bu gerçeklik Amed veya bir başka yerdeki belli başlı tüm eylemlerde çok rahatlıkla görülebiliniyor.
İnsanlar üzerinde zor kullanan tüm iktidarların ömrü kısa olur. Bunun en bariz örneklerini büyük bir heyecan içinde Ortadoğu’daki (Tunus, Mısır, Rojava…) gelişmelerde izliyoruz. Mitingde dikkatleri çeken bir başka olgu da Rojava’daki tarihi gelişmeler oluyor. Kürt gençliği olanca coşkusuyla hemen yanı başındaki gelişmeleri selamlıyor. Yaralı Kürt anneleri tüm acılara ve tehditlere aldırış etmeksizin zılgıtlar eşliğinde halaya duruyor….
Rojava’dan gelen konuşmacıların, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak’ın uzun konuşmalarını insanlar pür dikkat içinde zaman zaman alkışlar eşliğinde dinliyor. Gençler adeta yerinde duramıyor. Bayrağı yükseklere asma yarışı, Fransa’da katledilen üç devrimci kadının fotoğrafı, alanda alkış tufanının kopmasına neden oluyor. Peş peşe atılan sloganlar ve sahneden ‘Hewalno, Tertip Komitesinin sloganlarını atalım’ çağrısı.
Mitingi düzenleyenlerin, katılımcı on binlerin, insanların ihtiyaclarını karşılama gayretinde olan su satıcısı çocukların, herkesin ama herkesin yüzü gülüyor. Türkiye egemen sınıfları veya AKP Kürt sorununun çözümü konusunda ciddi adımlar atmak zorunda. Zira Kürt halkı artık bütün korkularını yenmiş, kendine olan güveni kat be kat artmış durumda. Toplum bilimlerini az çok bilen herkes bunun farkında.
Son yıllarda Almanya’da gerçekleşen sembolik barış mitinglerini düşündüğümüzde isyasyon alanındaki miting bir başka anlamlı ve güzel. Kim bilir! Belki de dünya genelinde gerçekleşen Barış mitinglerinin en büyüğüne Amed ev sahipliği yaptı. Özgürlüğe ve barışa hasret topraklarda, havanın sıcaklığına aldırış etmeden yediden yetmişe barış için, özgürlük ve kardeşlik için haykıran Amed halkına selam ve saygılar demekten başka bir şey düşmez bize!

(*)Her şey barış ve özgürlük için

(**) Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi halkı barış istiyor

SONRAKİ HABER

Savaşın da barışın da adı: Rojava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa