02 Eylül 2013 19:00

Umudumuz daimdir!

Ankara’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde bu yıl yeni yüzler vardı. Örneğin Antikapitalist Müslümanlar ve LGBT bireyler geçen yıllara göre daha görünürdü. Tıpkı Gezi’deki gibi...Gözüme çarpan bir eksik yön ise işçi ve memur sendikaları ile meslek odalarının yok den

Umudumuz daimdir!
Paylaş
Selmane Ertekin

Ankara’da 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde bu yıl yeni yüzler vardı. Örneğin Antikapitalist Müslümanlar ve LGBT bireyler geçen yıllara göre daha görünürdü. Tıpkı Gezi’deki gibi...
Gözüme çarpan bir eksik yön ise işçi ve memur sendikaları ile meslek odalarının yok denecek kadar az sayıda kişiyle mitinge katılmasıydı. Evet, tam da barışa ihtiyaç duyduğumuz günlerde barış mitingine katılım azdı.
Bu olumsuzluk bir yana, Toros Sokak’tan başlayıp Kolej’e kadar yürüyen barış sevdalılarının kortejleri  genç ve dinamikti. Yürüyüş boyunca Mısır halkına giden dayanışma mesajları ile AKP’nin Suriye için attığı savaş naralarına  öfke vardı.
Alanda en kitlesel katılımı HDK korteji sağladı. Komşu ülkelerle  HDK’liler, “Barış halklarımızın mücadelesiyle kazanılacak”, “Rojava devrimini selamlıyoruz”  pankartları ile  çoşkulu bir şekilde yürüdüler.
Özellikle ‘Gezi direnişi’ ile başlayan ve son dönemlerde mitinglerde görmeye alışık olduğumuz, zulmün olduğu her yerde toplumsal duyarlılık ile hareket eden Antikapitalist Müslümanlar  ve yine gökkuşağı renkleriyle  bisikletlerine atlayan LBGT üyeleri el elle, kol kolla  “Rojava’da vicdanın rengi kan”, “Mülk Allah’ındır” sloganları attılar.
Yürüyüş boyunca araçlardan ve vatandaştan gelen destek azımsanmayacak derecede çoktu. Miting alanına giren kitle Gezi direnişinde kaybedilenler ve devrim mücadelesinde yitirilenler için  hep bir ağızdan “burada” dediler. Basın açıklamasının üç dilde (Arapça, Kürtçe,Türkçe)  okunması kuşkusuz doğru bir karar olmasına rağmen, okunan metnin uzunluğu alandaki heyecanı biraz söndürdü. Sömürü ve zulmün olduğu her alanda daha çok ses çıkartılması dileği ile.
 

ÖNCEKİ HABER

Son yılların en kitlesel barış mitingi

SONRAKİ HABER

Sultangazi halkı barış istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...