02 Eylül 2013 18:58

Zammı enflasyon eritecek

KESK Araştırma Departmanı’nın (KESK-AR) enflasyon raporuna göre, kamu emekçilerinin son toplusözleşmeyle aldığı maaş artışı enflasyonla eriyecek. 4 kişilik bir ailenin minimum gıda harcamasının Bin 118 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3 bin 533 TL olduğu belirtilen raporda, y

Zammı enflasyon eritecek
Paylaş

KESK Araştırma Departmanı’nın (KESK-AR) enflasyon raporuna göre, kamu emekçilerinin son toplusözleşmeyle aldığı maaş artışı enflasyonla eriyecek. 4 kişilik bir ailenin minimum gıda harcamasının Bin 118 TL, açlık sınırının tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen yoksulluk sınırı ise 3 bin 533 TL olduğu belirtilen raporda, yeni zamların kapıda olduğu uyarısı yapıldı.
Son toplu sözleşmede 2014 yılı için kamu emekçilerinin taban aylığına 175 TL artış yapıldığı hatırlatılan raporda, bunun Ocak ayında 123 TL olarak maaşlara yansıyacağı ve en düşük maaş alan kamu emekçisinin önümüzdeki yıl vergi dilimiyle 116 TL zam alacağı ifade edildi.
116 TL’lik artışla sadece gıda ve giyimdeki fiyat artışını karşılanabileceğine dikkat çekilen raporda, kamu emekçileri ücretlerine yapılan artışın, kira, elektrik, su gibi konut harcamalarına, ard arda yapılan ulaşım zamlarına, paralı birer hizmete dönüştürülen eğitim ve sağlık harcamalarına yetmediği belirtildi.

ZAMLAR YOLDA

Dolar kurunun 2 TL’ye ulaştığı bu günlerde, ithalata bağımlı üretim nedeniyle imalat sanayi fiyatlarında da belirgin bir artışın olduğu kaydedilen raporda, Temmuz ayında yüzde 1.16 oranındaki artışın , tüketici fiyatlarına da yansıyacağı vurgulandı.
Türkiye gibi spekülatif piyasalar ve ithalata bağımlı ekonomilerin tepetaklak bir seyir içine girdiği belirtilen raporda, “Türkiye başta cari açığının diğer ülkelere göre açık ara farkla yüksek olmasından kaynaklı, bu süreçten en fazla etkilenecek ülkelerin başında yer alıyor. Geçen yıla göre 6 milyar dolara yakın artış artışla 6 aylık cari açık 35.9 milyar dolara ulaştı. 2011 yılında kriz döneminde milli gelire oranı yüzde 10’lara dayanan cari açığın 2013 yılında yüzde 7-10 bandında olması Türkiye’nin önemli bir finansman sorunuyla karşılaşacağı beklentilerini kuvvetlendiriyor. Öte yandan Merkez Bankası’nın döviz rezervi 105.6 milyar dolar iken,  kısa vadeli dış borç stoku 125.7 milyar dolara ulaşması bu finansman krizinin çok da uzak olmadığının altını çizmekte” denildi.
Raporda, özellikle üretici fiyatlarındaki artış ve Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle yerel seçimlerin ardından elektrik ve doğalgaza zam yapılabileceği uyarısı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiftçilerin direnişi büyüyor

SONRAKİ HABER

Son yılların en kitlesel barış mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...