02 Eylül 2013 15:22

Sermayenin dediği olur!

EGEÇEP, Gebze-İzmir Otoyoluna açılan davanın reddedilmesi ve platformun bu dava nedeniyle avukatlık ücreti ödemeye mahkum edilmesini protesto etti. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada otoyol davasında yürütmeyi durdurma kararı sonrası ayağa kalkan İzmir sermayesinin “istemezükçüler” diye nitelediği ya

Sermayenin dediği olur!
Paylaş

EGEÇEP, Gebze-İzmir Otoyoluna açılan davanın reddedilmesi ve platformun bu dava nedeniyle avukatlık ücreti ödemeye mahkum edilmesini protesto etti. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada otoyol davasında yürütmeyi durdurma kararı sonrası ayağa kalkan İzmir sermayesinin “istemezükçüler” diye nitelediği yaşam savunucularının cezalandırılması talebinin, bu mahkeme kararı ile yerine getirildiği kaydedildi.

EGEÇEP’E LİNÇ BAŞLATILMIŞTI

Yargı kararının uygulanmaması için çıkarılan yönetmeliğe dayanılarak EGEÇEP Derneği tarafından açılan davanın reddedildiğinin aktarıldığı açıklamada, otoyolu ÇED’den muaf tutan Başbakanlık genelgesinin iptali davasının önce kazanıldığı hatırlatıldı. Bu mahkeme kararına Başbakanlığın yaptığı itirazın da reddedildiğini ve kararın kesinleştiğini belirten EGEÇEP açıklamasında gelişmeler şöyle özetlendi; “Yürütmeyi durdurma kararı üzerine EGEÇEP’e yönelik “İstemezükçüler cezalandırılsın” başlığı altında  adeta linç kampanyası başlatılmış, yüklenici şirket toplulukları tarafından “dava açanların para cezası ile cezalandırılması, büyük projeler ile ilgili özel kanun çıkarılması ve bu projeler hakkında durdurma kararı verilmemesi, istenilmişti. Siyasi iktidar ”İstemezükçüler cezalandırılsın” diyen tek dertleri devasa ihalelerle kamu kaynaklarından zengin olmak olanların taleplerinin gereğini yaptı” denildi.

HAK ARAYAN CEZALANDIRILDI

Bu süreçte verilen yürütmeyi durdurma kararını etkisiz hale getirmek amacıyla ÇED Yönetmeliğinin geçici 3.maddesinde değişikliğe gidildiğini vurgulayan EGEÇEP, şunları dile getirdi; “İşte bu yönetmelik değişikliğine dayanılarak, önce yürütmeyi durdurma kararı verilen davamızın reddine karar verildi. Üstelik sanki davanın açılmasına sebebiyet vermişiz gibi Başbakanlık Hukuk Müşavirliği’ne 2.640,00 TL avukatlık ücreti ödemeye mahkum edildik.

Yargı kararının siyasi iktidar tarafından ne pahasına olursa olsun uygulanmaz hale sokulması, ekolojik yıkıma davetiye çıkarmaktır. Önce yönetmelik ardından yasa değişikliği yapıldı. Daha vahim olanı da idare tarafından yargı kararını etkisiz hale getirmesine ve hak arama özgürlüğünün kullanılmasının engellenmesine razı olan bir yargı kararıyla karşı karşıya olmamızdır” dedi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ASKIDA

EGEÇEP ekoloji alanında dava açanlara göz dağı olarak yorumladığı kararın aynı zamanda sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının hukuksal denetim yolunu da kapattığına dikkat çekti. EGEÇEP, “Bu karar Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası çevre koruma sözleşmelerinin askıya alınmasıdır. Bu durumun yerleşik hale gelmesi, yaşam alanlarının korumasız hale gelmesi, hepimizin yaşanacak talan ve yağmanın yaratacağı yıkımın altında kalacağımız anlamına gelmektedir” dedi. EGEÇEP yaşamın savunulmasından yana olan herkesi birlikte mücadele etmeye ve dayanışmaya çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TES-İŞ üyeleri DEDAŞ’ı protesto etti

SONRAKİ HABER

Kazova işçileri kendileri için üretiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...