01 Eylül 2013 21:16

Çukurova’dan barışın sesi yükseldi

Mersin halkı, barış ve özgürlük talepleriyle 1 Eylül Dünya Barış Gününde alanlardaydı. Valilik tarafından izin verilmeyen Cumhuriyet Meydanı’na gidemeyen Mersinliler, Taş Bina önünde ara sokakta kurdukları platform önünde toplandı. Yürüyüş boyunca Rojava Devrimine selam gönderen kitle, PKK lideri Abdull

Çukurova’dan barışın sesi yükseldi
Paylaş
Hasret Gültekin Kozan


İstasyon Meydanı’ndan “Gezi'den Lice’ye mücadeleye devam”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Suriye halkı yalnız değildir” ve “Biji aşitî” sloganlarıyla Taş Bina önüne yürüyen vatandaşlara BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk de katıldı.

LGBT BİREYLERDE BARIŞ İÇİN HAYKIRDI

BDP’nin çağrısıyla gerçekleşen barış yürüyüşüne yirmi bini aşkın insanın katıldığı gözlemlenirken, HDK’nin yanı sıra çeşitli siyasi parti, sendika ve derneklerin de barış sloganlarıyla eyleme katıldığı görüldü. Ayrıca HDK içerisinde yürüyen LGBT bireyler de kendi taleplerinin yanı sıra barış isteklerini haykırdı.

Taş Bina önüne gelen insanlar seslerini burada daha bir yüksek haykırdı. Burada şarkılar, türküler eşliğinde halaylar çeken insanlar Suriye’ye yapılacak emperyalist müdahaleye de karşı olduklarını dile getirdi.

Ardından BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, herkesin barış ve özgürlük için meydanlarda olduklarını dile getirdi. Barış için alanlarda olanlara selam gönderen Kürkçü, halkın barış için elinden geleni yaptığını belirtti. Kürtlerin haklarını elde edebilmek için 30 senedir mücadele ettiklerini ifade eden Kürkçü, “Mücadelenin sonrasında herkes kabul etti ki, Kürtler vardır ve var olmaya devam edecektir” diye konuştu. Dünyanın her yerinde savaş hazırlıkları yapan ülkelere “dur” dediklerini söyleyen Kürkçü, Suriye meselesine de değindi. “Türkiye ABD’ye yalvarıyor. Böyle olur mu? Başka bir ülke ile savaşırken Türkiye kendi ülkesinde barış içersinde yaşabilir mi? Suriye bombalanırken Rojava sağlam kalabilir mi? Bu yüzden Suriye ile savaşa karşıyız” ifadelerini kullanan Kürkçü, savaşlara son verilmesini istedi.

'ÖCALAN BARIŞIN FIRSATINI TÜRKİYE’YE SUNDU'

Türkiye’de barışın en gür seslerinden birinin Mersin’den, Çukurova’dan çıktığından söz eden BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Türkiye ve Kürdistan’dan insanların barış isteklerini haykırdıklarını ifade etti. Bu 1 Eylül’ü çok farklı bir havada karşılayabileceklerini söyleyen Baluken, 21 Mart Diyarbakır Newroz’unda Abdullah Öcalan’ın barışın fırsatını Türkiye'ye verdiğini dile getirdi. Öcalan’ın çağrısının her tarafı yangın yerine dönen Ortadoğu’ya da barışın kapısını aralayacak bir çağrı olduğu sözlerine ekleyen Baluken, “Öcalan çağrısını bütün ezilenlere, emekçilere, mazlumlara yaptı. Yüzlerce yıldır ezilen Kürt ve Türk halkını demokratik modernite etrafında mücadeleye çağıran Öcalan’ın başlatmış olduğu bu süreç bütün Ortadoğu’ya barışı getirebilecek bir fırsatı ellerimize getirdi” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sahne alan müzik grupları eşliğinde halaylar çeken insanlar, hep birlikte barış türkülerini dillendirdiler. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 1 Eylül: Demokrasi için adım at

SONRAKİ HABER

Eti-Krom işçisine 2 lira zam teklifi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...