01 Eylül 2013 18:38

Tarihi mekanda kentsel sorgulamalar

Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi 28 Ağustos-21 Eylül,2013 tarihleri arasında Bilinmeyen Güçler-Görünenin Ötesindeki Jestler adlı sergiye ev sahipliği yapıyor. Kent algısıyla birlikte yaşadığımız yabancılaşmanın irdelediği serginin küratörü Sunjung Kim.Küreselleşmenin ve siyasi gücün bellek ve kiml

Tarihi mekanda kentsel sorgulamalar
Paylaş
Derya Yılmaz

Küreselleşmenin ve siyasi gücün bellek ve kimliklerimizde etkilerini sorgulatan sergide Caner Aslan, Bae Young-whan, Alicia Frankovich, Liam Gillick, Nilbar Güreş, Yang Ah Ham, Kim Beom, Joohyun Kim, Meiro Koizumi, Aernout Mik, Ahmet Öğüt, Fahrettin Örenli, Nam June Paik, Park Chan-kyong, Tino Sehgal, Bruno Serralongue, Seung H-Sang, Do Ho Suh, Tadasu Takamine, Koki Tanaka, The Propeller Group, Vandy Rattana, Apichatpong Weerasethakul, Haegue Yang ve Jun Yang’ın işleri yer alıyor.
Sergi adını yönetmen Apichatpong Weerasethakul’un bir kamyonetle götürülen amelelerin göçebe hayatlarını gösteren Unknown Forces (Bilinmeyen Güçler; 2007) isimli video çalışmasından alıyor. Weerasethakul bu işinde 2006 yılında Tayland’da yaşanan gayrimenkul sektöründeki patlamada taşeronlar tarafından sömürülen işçiler üzerinden bilinmeyen güçleri ortaya koyuyor.
Juan Yang’ın Evrenin Merkezi adlı kısa filmdeki beyaz yakalı ofis çalışanı kahramanının dediği gibi; “Kendimizi evrenin merkezi sanarak büyüyoruz.” Peki ya sonra? Bilinmeyen Güçler’in bizi hapsettiği dünyada kedimize nasıl yabancılaştığımızı ne zaman farkediyoruz? Prestij yarışı içindeki kent insanının hiç kazandığı oluyor mu? Daha fazla, daha fazla, hep daha fazla... Daha fazla çalış, daha fazla üret, daha fazla tüket, daha fazla tüken, daha fazla savaş, daha fazla öl...  Önce doğadan koparak doğaya yabancılaştık. Sonra kapitalist pazarın ve kapitalist toplumsal sistemin yarattığı yabancılaşmaya maruz kaldık. Kendi doğamıza yabancılaştık. Bilinmeyen Güçler sergisi kent insanını bu yabancılaşmayla yüzleştiriyor.
Tarihin izlerinde kentselleşen İstanbul gibi, sergi mekânı. Tarihi mekânda kentsel sorgulamalar... (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haydan gelen Hoya gider

SONRAKİ HABER

Çayyolu’nda ‘Barış Şenliği’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa