24 Mayıs 2011 14:04

Protestocu 2 öğrenciye tahliye yok

ROMAN Çalıştayı’nda Başbakan Erdoğan’ın konuşma yaptığı sırada, ‘’Parasız eğitim istiyoruz’’ pankartı açtıkları için tutuklanan ve 14 aydır cezaevinde buluna Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz adlı öğrenciler hakkında açılan davanın duruşmasına devam edildi. Savcı, öğrencilerin protestolarını &

Protestocu 2 öğrenciye tahliye yok
Paylaş

ROMAN Çalıştayı’nda Başbakan Erdoğan’ın konuşma yaptığı sırada, ‘’Parasız eğitim istiyoruz’’ pankartı açtıkları için tutuklanan ve 14 aydır cezaevinde buluna Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz adlı öğrenciler hakkında açılan davanın duruşmasına devam edildi. Savcı, öğrencilerin protestolarını “düşünce özgürlüğü ve anayasal hak” olarak değerlendirip beraatlerini isterken, mahkeme heyeti öğrencilerin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı’nın esas hakkındaki mütalaası okundu. Daha önce Ağır Ceza Mahkemeleri’nde devam eden örgüt davlarında çok nadir yaşanan bir şekilde, hazırladığı mütalaasında Tüzer ve Yılmaz’ın Haklar ve Özgürlükler Cephesi, Gençlik Federasyonu gibi dernek ve oluşumların organize ettiği birçok eylem ve etkinliğe katıldıklarını, ama katıldıkları eylemlerin ve Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Roman Çalıştayı’nda, “Parasız eğitim istiyoruz” pankartı açarak yatıkları protestonun Anayasa’nın 25, 26, 33 ve 34. maddeleri gereğince düşünce ve düşünceyi açıklama özgürlüğü içinde olduğunu belirten savcı, yine aynı şekilde Türkiye’nin taraf olduğu AHİS’nin dava konusu ile bağlantılı maddeleri gereğince de öğrencilerin “eylem ve etkinliklerinin düşünce açıklama özgürlüğü” içerisinde olduğunu belirtti. Savcı, bu nedenle de mahkeme heyetinden Tüzel ve Yılmaz’ın beraatlarını talep etti.

Öğrencilerden Berna Yılmaz, Başbakan’ın da bulunduğu bir toplantıda parasız eğitim hakkını dile getirdikleri için bir yılı aşkın süredir cezaevinde bulunduklarını, ama demokratik bir ülkede eğitim herkesin hakkı olması gerektiğini söyledi. Ferhat Tüzel da, savunmasında arkadaşı Berna Yılmaz’ın söylediklerine katıldığını daha özgür ve demokratik bir ülkede eğitimin herkese eşit ve parasız olarak sunulmasını istediklerini söyledi.

Öğrencilerin savunmalarının alınmasının ardından söz alan avukatları Taylan Tanay ise müvekkillerinin katıldıkları eylemlerin savcı tarafından da belirtildiği gibi anayasal bir hak olduğunu ve bunlar için izin alınmasına dahi gerek olmadığını ifade ederek “Başbakan dâhil herkesi insanların protesto etme hakkı vardır” diyerek Tüzer ve Yılmaz’ın tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, “kuvvetli suç şüphesi gösteren olgular bulunması ve delil durumu” gerekçesiyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde karara vararak, 14 aydır tutuklu bulunan öğrencilerin bir sonraki duruşma tarihini 6 Ekim 2011 olarak açıkladı. Öğrencilerin serbest bırakılmamalarına tepki gösteren Eğitim Sen İstanbul Şubeler Platformu’na bağlı bir grup öğretmen ise, duruşmanın ardından adliye binası önünde açıklamada bulunarak, mahkemenin verdiği kararı protesto etti. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

‘NBŞ’den 20 bin tarım işçisi işsiz kalır’

SONRAKİ HABER

Blok tüm halkları birleştirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...