02 Eylül 2013 13:37

Van'daki barış mitingine on binler katıldı

Van’da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde barış talebi dile getirildi.BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile BDP yöneticilerinin yanı sıra mitinge binler katıldı.Daha önceden Beşyol Dabbaoğlu Parkı’ndan alana yapılacağ

Van'daki barış mitingine on binler katıldı
Paylaş
Furkan Tunçdemir / Rojhat Turğut

BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile BDP yöneticilerinin yanı sıra mitinge binler katıldı.

Daha önceden Beşyol Dabbaoğlu Parkı’ndan alana yapılacağı duyurulan yürüyüşe polis izin vermedi. Alana tek tek üzerleri aranarak alınan yurttaşlar ile polis arasında zaman zaman gerginlikler yaşanırken araya giren görevliler gerginliğin büyümesini önledi.  
 Sıhke Caddesi’nde düzenlenen miting öncesinde ve miting esnasında zırhlı araçlar alanı adeta abluka altına aldı. Miting alanı civarındaki tüm sokak araları ve cadde başlarına zırhlı araçlar ve polisler konuşlandırıldı. Miting alanına girişler oluşturulan iki arama kapısından yapıldı. Miting esnasında polis helikopteri sürekli kitle üzerinde uçuş yaparken miting alanı çevresinde bulunan binalardan emniyete ait kameralar sürekli çekim yaptı.

ROJAVA’YA SELAM

Kürt kadınları kendi yerel kıyafetleri ve kendi renkleriyle alandaydı. Miting boyunca halk, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Rojava lehine çeşitli sloganlar attı. İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, savaşın insanlık için bir yıkım olduğunu ve halkın barışı sahiplenmesi gerektiğini belirtti. Pervin Buldan, Kürtlerin barış istediğini belirterek, “Biz barış için alanlara çıkarak sesimizi yükseltirken, Mısır ve Suriye’de kanın akması için savaş çığırtkanlığı yapıyor. Bizim artık savaştan değil barıştan yana olduğumuzu ve Rojava halkının yanında olduğumuzu herkes iyi bilsin. Rojava Kürdistan’dır, Kürdistan’da Rojava’dır” dedi.
Çözüm sürecine değinen Buldan, hükümeti eleştirdi. Buldan, barışın mücadeleyle kazanılacağını ifade etti. Mitingde Ayfer Düzdaş, Ferqin, Hozan Remzi’nin şarkıları eşliğinde binler barışı haykırdı. Mitingin bitmesinin ardından Beşyol’a çıkan caddenin polis tarafından kapatılmasına kitle ıslık ve çeşitli sloganlar atarak tepki gösterdi. Miting sonrası Hacıbekir (Xaçort) Mahallesi’nde polislerle gençler arasında çatışma çıktı. Biri ağır olmak üzere 4 kişi yaralandı. 9 kişi de gözaltına alındı. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojava kazanırsa, insanlık kazanır

SONRAKİ HABER

Akbank 10. Kısa Film Festivali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa