24 Mayıs 2011 14:01

‘NBŞ’den 20 bin tarım işçisi işsiz kalır’

NİŞASTA Bazlı Şeker kotasının Bakanlar Kurulu Kararı’yla yüzde 35’e çıkarılmasını Şeker-İş 2008 yılında yargıya taşımış ve Danıştay “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.Dün davanın duruşması Danıştay’da görüldü.Duruşma öncesi Danıştay’ın önünde açıklam

‘NBŞ’den 20 bin tarım işçisi işsiz kalır’
Paylaş

NİŞASTA Bazlı Şeker kotasının Bakanlar Kurulu Kararı’yla yüzde 35’e çıkarılmasını Şeker-İş 2008 yılında yargıya taşımış ve Danıştay “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.

Dün davanın duruşması Danıştay’da görüldü.

Duruşma öncesi Danıştay’ın önünde açıklama yapan Şeker-İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, halk sağlığını tehdit eden NBŞ kotasının artırılmasının 20 bin tarım işçisinin işsiz kalmasına sebep olacağını kaydetti.
Danıştay 13. Dairesi’nde görülen duruşma öncesi Şeker-İş üyeleri ve yöneticileri Danıştay önünde basın açıklaması yaptı, “Denetimsiz NBŞ üretimine hayır”, “Şekeri satanı biz de satarız” sloganları attılar.

Şeker İş Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, “Geçtiğimiz yıllarda Danıştay’ın yürütmenin durdurulması ve iptal kararlarına rağmen çoğunluğunu Cargill’in ürettiği NBŞ kotasını yüzde 35 artıran Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Türkiye AB ülkeleri arasında NBŞ üretiminde lider konuma getirilmiştir. AB’de kişi başına 1 kilo NBŞ düşerken, Türkiye’de bu miktar kesinleşen yargı kararının uygulanmaması sebebiyle 5- 6 kiloya çıkmıştır” dedi.

10 MİLYON KİŞİNİN GEÇİM KAYNAĞI

Pancar şekeri sektörünün yıllık ekonomik büyüklüğünün 3. 2 milyar dolar ve 10 milyon kişinin geçim kaynağı olduğunu kaydeden Gök, “Buna karşın, NBŞ üretiminin ülke ekonomisine bıraktığı katma değer ve istihdam oranı son derece düşüktür” dedi. NBŞ kotalarının hemen hemen her yıl yüzde 50 artırılmasıyla pancar şekerinin üretim kapasitesinde oluşacak düşüş neticesinde tarımsal istihdamda yaklaşık 20 bin tarım işçisinin işsiz kalacağını belirten Gök, milli ekonomide de yaklaşık 200 milyon TL kayıp oluşacağına dikkat çekti. Gök, “Bugünkü dava ve sonuçlanmış davalar gözetilerek, 2011 yılı NBŞ kotasının Bakanlar Kurulu tarafından yüzde 50 oranında azaltılarak uygulanmasını” isterken, sektörden ekmek yiyen milyonlarca insanın beklentisinin bu yönde olduğunun altını çizdi.

Açıklamanın ardından sendikacılar duruşmaya katıldılar. Davayı görüşen Danıştay 13. Dairesi’nin yaklaşık bir ay içerisinde karar vermesi bekleniyor.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mücadele ettiler kazandılar

SONRAKİ HABER

Protestocu 2 öğrenciye tahliye yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...