01 Eylül 2013 13:19

İşsiz gençleri Suriye'ye savaşa götürüyorlar

İzmir’de Radikal İslami cemaatler ve tarikatların, el-Kaide ve el-Nusra saflarında çarpıştırmak üzere gençleri Suriye’ye götürdüğü iddia ediliyor.Özellikle Kürtlerin yoğun olarak oturduğu bölgelerde kümelenen cemaatler toplantılarında ve sosyal medyada cihat çağrıları yaparak, buradaki yoksul ve sa

İşsiz gençleri Suriye'ye savaşa götürüyorlar
Paylaş
Turan Kara

Özellikle Kürtlerin yoğun olarak oturduğu bölgelerde kümelenen cemaatler toplantılarında ve sosyal medyada cihat çağrıları yaparak, buradaki yoksul ve sahipsiz gençleri Suriye’ye savaşmaya götürüyor. Sadece Menemen, Aliağa ve Manisa’dan 3-4 seferde şimdiye kadar neredeyse 100 gencin Özgür Suriye Ordusu adıyla İslami terör örgütlerinde savaşmaya götürüldüğünü belirten aileler kendilerine baskı yapıldığını belirtiyor.

HERKES BİLİYOR

Menemen'in Asarlık Mahallesi'nde anlatılanlara göre 6-7 kişilik bir ekip tarafından organize edilen ve bir nevi “paralı asker” ticaretine dönüşmüş olan bu organizasyonda, cihat çağrıları ve İslami propaganda kullanılıyor. Ekiptekiler mahalle halkı tarafından isim isim biliniyor, hemen hepsi uyuşturucu ve hırsızlıktan sabıkalı. Bu ekip sık sık Suriye’ye gidiyor ve burada gerçekleştirdikleri yağmalamaların videoları elden ele dolaşıyor. Açıklamaları ise “Bunlar Yahudi malları olduğu için cihada katılanlara caiz.”

YOKSUL GENÇLERİ GÖTÜRÜYORLAR

1-2 yıldır cemaatlerin ve tarikatların hem sayıca hem de etki olarak arttığı Menemen’in Asarlık Mahallesi bölgede yıllardır süren savaş nedeniyle Kürt ailelerin zorunlu göçüyle oluşmuş bir mahalle. ‘90’lı yıllarda belde statüsündeyken belediye başkanlığını alacak kadar kalabalık ve örgütlü olan mahalle halkı bu günlerde, cemaatler tarafından kuşatılmış durumda. El Nusra, Hizbullah, el Kaide, Menzil Tarikatı, Mahmut Hocacılar gibi İslami grupların mahallede cirit attığı belirtiliyor. Mahalle halkının ileri gelenlerinin yapılan operasyonlarda tutuklanması ve mahallede sözü geçen pek çok insanın hapiste olması daha önce bir arada durabilen halkın dağınıklık yaşamasına sebep oluyor. Yaşanan son gelişmeler ise artık mahalle halkını her şeyden daha çok tedirgin ediyor. Kim oldukları bilinen bu kişiler hakkında konuşmaya bile korkan insanlar, pek çok ailenin oğlunu geri istediği için bunlar tarafından tehdit edildiğini anlatıyor.

KÜRT SİYASETİNİ KARALIYORLAR

BDP’nin, Salih Müslim ve PYD’nin, “Beşeri oldukları, gavur oldukları ve İslami devlet istemedikleri” propagandasının yapıldığını belirten mahalle halkı, “Böyle diyerek Suriye’deki Kürtlerle de savaş yürütüyorlar. Asarlık’tan götürdükleri gençler Kürt gençleri ve İslami devlet için savaştıklarını anlatıyorlar. Ama tek amaçları yağma ve talan” diyor.

Çocuğu Suriye’ye götürülen bir babanın oğluyla görüştürüldüğü, oğlunun, “Ben cihat için buradayım, beni aramayın” dediği, ailenin ısrarcı olması üzerine, “Bizi daha tanımıyorsun. Biz el-Kaideyiz, evini bombalarız, bırak peşimizi” diye tehdit edildiği anlatılıyor. Suriye’ye gidip gelenlerin yanlarında el bombaları ve silah getirebildiğine dikkat çekiliyor. Suriye’ye götürülecek gence 2 bin-4 bin lira arası para verilerek, “Ailene bırak sen burada yokken idare etsinler” deniliyor. Bir aile, para getiren oğullarının parayı nereden bulduğunu soruşturarak bu kişilerden aldığını öğrenmiş. Parayı geri vererek peşlerini bırakmalarını istemişler. “Herkes bu kadar şanslı olmuyor, çoğu gittikten sonra öğreniyor ve elinden bir şey gelmiyor” deniliyor.

MÜLTECİ KAMPI YAPILIYOR

Şimdilik sadece Kürtler için varolduğu söylenebilecek bu tehlike Menemen’in Ulukent semtinde yapımı süren mülteci kampı düşünüldüğünde herkes için bir tehlike olma özelliğini de barındırıyor. 2014’te bitmesi düşünülen ve 60 dönümlük bir arsaya yapılan kampta, okul, atölye, kantin, kütüphane, TV odaları, İnternet salonu, berber, terzi, sağlık merkezi, çocuk oyun alanı ve kapalı spor salonu olacağı ve kampa gelenlere serbest dolaşım izni de verileceği biliniyor. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yaptırılan tesis için 100 milyon lira kaynak ayrıldığı söylenirken proje için Menemen ve Çiğli halkı da hem gelecek olanların kim olacağına dair şüphelerinden, hem kendilerine ayrılmayan kaynakların ve ayrıcalıkların diğerlerine ayrılmasından, hem de güvenlik endişelerinden dolayı tepki gösteriyor. Bütün bu gelişmelerle beraber düşünüldüğünde Suriye’ye rahatça girip çıkan Türkiyeli radikal İslamcıların buraya gelecek mültecilerle de bağı olması halinde halkın endişelerinde haklılık payının arttığı söylenebilir.

EMNİYET: RESMİ BAŞVURU YOK

Konu üzerine başvurduğumuz Menemen Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise kendilerine de radikal İslami gruplar tarafından gençlerin Suriye’ye götürüldüklerine dair duyumlar geldiğini ancak şimdiye kadar herhangi bir başvuru yapılmadığını belirtiyor. “Araştırıyoruz, ancak ciddi bir bilgiye ulaşamadık” diyen yetkililer, kayıp başvurularında ciddi bir artışın olmadığını belirtmekle yetiniyor. Mahalle halkının ileri gelenlerinden birisi ise kaygılarını dile getirerek, “Bunlar çok rahat hareket ediyor. Neye güveniyorlar, neden bunlara bir şey yapılmıyor bilmiyoruz? Herkesi tehdit ediyorlar” diyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar savaşın izleyeni değil barışın öznesi olmalı

SONRAKİ HABER

Kerry'nin Powell anı ve gergin savaş bekleyişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...