24 Mayıs 2011 13:03

‘Seçim süreci sağlıksızdır, sorumlusu hükümettir’

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi (TTB), 12 Haziran 2011 genel seçimleri öncesinde, seçimlere ilişkin tutumunu açıklamak ve hazırlanan 4 ayrı belgeyi paylaşmak üzere dün bir basın toplantısı düzenledi. TTB Merkez Konseyi binasında gerçekleştirilen basın toplantısına, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, TTB Gen

‘Seçim süreci sağlıksızdır, sorumlusu hükümettir’
Paylaş

Açıklamayı yapan TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, seçim sürecinin sağlıklı işlemediğini ve bunun sorumlusunun hükümet olduğunu ifade etti. Bilaloğlu, sağlıklı seçimin doğrudan seçim süreciyle ve bu sürecin sağlıklı işlemesiyle ilişkili olduğunu ve sürecin bu açıdan çok olumsuz bir noktada ilerlediğini kaydetti. Seçim sürecinde, “kaset siyaseti, genel kabulleri aşan kaba, şiddet içeren bir dil, dini değerlerin kullanılması, aşağılayıcı, ötekileştirici bir üslubun” yerleştiğini kaydeden Bilaloğlu, yüzde 10 seçim barajının da kabul edilemez bir uygulama olduğunu ifade etti.-

‘BARIŞ SEÇİMLERE MALZEME YAPILIYOR’

Bilaloğlu, Türkiye’nin en hassas olduğu sorun olan Kürt sorununa dair hükümetin sorumsuz yaklaşımının seçim sürecinin sağlıksız seyrini tek başına belirlediğini belirtti. Bilaloğlu, “İktidar partisinin üzerinde yıllardır ‘oynadığı’ Kürt sorunu seçim ortamında artık olmayan bir sorun olarak tanımlanıp, dağda-ovada operasyonlar sürdürüp onca yaşanmışlığın üzerine 2011’de ‘bilinmeyen bir dil’ olarak kayıtlara geçirtmesi seçimleri aşan bir yarın endişesi doğurmuştur” dedi. Sağlıklı bir seçimin ön koşulu olan barışın seçimlere malzeme yapıldığını kaydeden Bilaloğlu, bu tablonun temel sorumlusunun Hükümet olduğunu vurguladı.

TABİP ODALARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HAYALDİ, HAYAL KALDI !

Bilaloğlu, Hayaller/Yalanlar ve Gerçekler broşürü, seçimlere giren siyasi partilerle, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku’nun program/seçim bildirgelerinde sağlıkla ilgili görüşlerin derlendiği kitap, 2011 Türkiye’sinde “sağlık” kitabı ve “Nitelikli sağlık hizmeti sunumu için seçimlere katılan siyasi partilerden ve milletvekili adaylarından öncelikli talepler” şeklindeki dört ayrı belgeyi de paylaştı.
Bilaloğlu, AKP’nin seçim bildirgesinde, “Tabip Odalarını güçlendireceği” ifadesinin yer aldığını hatırlatarak, “Tabip odalarının güçlendirileceği ‘ne kadar hayaldi gerçek oldu ise’ icraatlar da öyle” dedi. AKP’nin icraatlarını “Hayaller/Yalanlar ve Gerçekler” olarak derlediklerini ifade eden Bilaloğlu, “İstediğimiz hastanede, ücretsiz, rehin kalmadan tedavi edilmenin ne ile ikame edildiği biliniyor: Hastaya hapis, hekime zimmet” dedi.
Tıp fakültelerinin satış sürecinde olduğunu, muayenehanelerin denetimsizleştirildiğini kaydeden Bilaloğlu, “Başbakan’ın grev yapan hekimlere hatırlattığı ‘bedduaları’ fakültelerin niteliksiz hekim yetiştirilmesine sebep olan Hükümet’e yöneltiyoruz” dedi.

SAĞLIK İÇİN ANADİLDE HİZMET

Anadilin etkisinin önemli olduğunu belirten Bilaloğlu, bütün dünyada anadili ile sağlık hizmetinin sunulduğunun, dilin farklı olmasının olumsuzluklara yol açtığının bilindiğini kaydetti. Bilaloğlu, “Anadili Türkçe olan bir anneden doğan her düşük doğum ağırlıklı bebeğe karşılık anadili Kürtçe olan bir anneden doğan 2 bebeğimiz hayata düşük doğum ağırlıklı başlamak zorunda kalıyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


TTB’NİN SAĞLIKLA İLGİLİ TALEPLERİNİN BAZILARI

* Sağlıktaki her türlü prim ödeme zorunluluğu, katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalı, sağlık harcamaları genel bütçeden karşılanmalı.
* Sağlık için ayrılan bütün kamusal kaynaklar, yaygın, eşit, ücretsiz ve nitelikli kamusal sağlık örgütlenmesi için kullanılmalıdır
* Sağlıktaki bütün özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına son verilmeli, Kamu Hastane Birlikleri Kanun Tasarısı geri çekilmeli, Kamu Özel Ortaklığı ihaleleri durdurulmalı
* Özel sağlık sektöründe büyük sermayeyi ve tekelleşmeyi teşvik eden uygulamalara son verilmelidir.
* Hastaları ‘puan’a dönüştüren ‘performansa göre ücretlendirme’ sisteminden vazgeçilmelidir.


TTB’DEN OY KULLANACAKLARA ÖNERİLER:

* Değerlendirmenizi yaparken demokratik, laik, barışçı, öçzgürlükçü, eşit, adil ve bağımsız bir Türkiye için çabalayan,
* Çalışanların değerini bilen,
* Hakları için mücadele edenleri, örgütlenmeyi destekleyen,
* Mesleğimizi piyasaya düşmekten kurtarıp onurumuzla yapacağımız koşulları sağlayacak anlayışları gözetin.

ÖNCEKİ HABER

Dört eş istemek suç: Asla sessiz kalmamak gerekiyor

SONRAKİ HABER

Asistan hekimler iş bırakma eylemi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...