31 Ağustos 2013 11:07

ABD askeri operasyonda kararlı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de gerçekleşen kimyasal saldırıya ilişkin açıklama yaptı.21 Ağustos'ta gerçekleşen saldırıda 1429 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Kerry, kimyasal silah kullanıldığına dair kesin bulgular olduğunu söyledi ve "Bu bizi bir şey yapmaya zorluyor" dedi.Kimyasal saldırıyı S

ABD askeri operasyonda kararlı
Paylaş

21 Ağustos'ta gerçekleşen saldırıda 1429 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Kerry, kimyasal silah kullanıldığına dair kesin bulgular olduğunu söyledi ve "Bu bizi bir şey yapmaya zorluyor" dedi.

Kimyasal saldırıyı Suriye hükümetinin yaptığından emin şekilde konuşan Kerry, "Bildiklerimizin hepsini halkla paylaşamayız" dedi.

Suriye'nin çok sayıda kimyasal silahı olduğunu, 21 Ağustos'taki saldırıya kadar da küçük miktarlarda bu silahları kullandığını söyleyen Kerry, ellerindeki bilgilere göre saldırı öncesindeki üç gün boyunca kimyasal silah personellerinin bölgede hazırlık yaptığını öne sürdü.

Bölgedeki rejim unsurlarına kimyasal saldırı uyarısı yapıldığını ve gaz maskelerini hazır bulundurmaları söylendiğini iddia eden Kerry, füzelerin nasıl, ne zaman ve nereden ateşlendiğini bildiklerini ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama gibi kendisinin de bu konunun ABD halkı ve kongre üyeleriyle konuşulması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Kerry, "Benim sözlerime inanın demiyorum. Hepiniz kendiniz okuyun ve kanıtlara bakın. Binlerce kanıt var. Bunlara bakıp kendi kararınızı verebilirsiniz. İstihbarat birimlerimizin edindiği bilgilere kendiniz ulaşabilirsiniz. Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta gerçekleşen saldıraya ilişkin istihbarat komitemiz durumu dikkatli bir şekilde değerlendirdi. Şunu söyleyebilirim ki Irak savaşından farklı bir durum var. Biz bunun tekrarlanmasını istemiyoruz. Birtakım adımlar atıyoruz. İnsanların kendi kararını kendilerinin vermesini istiyoruz" sözlerini kullandı.

BM'nin kimyasal silah denetçilerine 4 gün boyunca izin verilmediğini ve bu süre zarfında kanıtların ortadan kaldırıldığı iddiasını yineleyen Kerry, "Bir şeyler yapmayı veya yapmamayı seçersek bu bizim güvenliğimizle alakalı olacak.  Beşar Esad denen katil vatandaşlarını öldürüyorsa ABD buna 'hayır' diyecektir. Bizim kararlılığımızdan dönüş yoktur" dedi.

Eğer bir adım atılmazsa Hizbullah, Kuzey Kore ve diğer "diktatör rejimler"in ellerindeki kimyasal silahları kullanabileceğini söyleyen Kerry, "Biz ABD'yiz... Biz her zaman insanlık değerlerini korumaya çalışan bir ülkeyiz. Dünyanın dört bir yanında insanları korumaya çalışıyoruz. İnsanlığa ve uluslararası normlara yönelik bu saldırı bizi ilgilendiriyor. Hiçbir şey yapmazsak bunun bir sonucu olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kerry, konuşmasının sonunda Obama'nın "belli hedeflere yönelik ve sınırlı" bir operasyon konusundaki kararını yakında vereceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarsus’ta polis saldırısı, Mersin'de 15 gözaltı

SONRAKİ HABER

5 hektar orman kül oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...