24 Mayıs 2011 12:22

Yemen’de aşiret kavgası

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in iktidarı devretmekten vazgeçmesinin ardından ülkenin en büyük aşireti Haşid, olaya müdahil oldu.Aşirete bağlı silahlı milislerle askerler arasında çıkan çatışmalarda 7 kişi ölürken, 42 kişi de yaralandı. Ali Abdullah Salih de Haşid aşiretinden olmasına rağmen, aşiretin

Yemen’de aşiret kavgası
Paylaş

Aşirete bağlı silahlı milislerle askerler arasında çıkan çatışmalarda 7 kişi ölürken, 42 kişi de yaralandı. Ali Abdullah Salih de Haşid aşiretinden olmasına rağmen, aşiretin lideri Şeyh Sadık el Ahmer, Yemen liderini devirmek isteyen muhalefete katıldığını açıklamıştı. Hükümet binalarını zincir ve kilitlerle kapatan aşiret üyelerinin bazı binaları ateşe verdiği belirtildi.

Yemen’in resmi haber ajansı SABA, ajansın üç katlı binasının makineli tüfek ve roketatarlarla hedef alındığını duyurdu. Saldırıda bazı gazeteciler yaralandı. Habere göre bir okul binası da aşiret üyelerini hedefi oldu. Bir başka saldırıda ise bir polis hayatını kaybetti. Yemen hükümeti, saldırıların tüm sorumluluğunun Şeyh Sadık el Ahmer’in oğullarına ait olduğunu açıkladı.

Öte yandan, Yemen’in başkenti Sana’da, El Ahmar kabilesine mensup beş kişinin ve bir Yemenli vatandaşın polisle çıkan çatışmada öldüğü, yaklaşık kırk kişinin de yaralandığı bildirildi.

Kabile ve hükümet kaynakları yaptığı açıklamada, Sana’nın kuzeyinde yer alan El-Hasaba mahallesinde, eski Meclis Başkanı ve Ahmar Kabilesi Reisi Abdullah El Ahmar’ın oğlu milletvekili Sadık El Ahmar’ın evinin çevresinde güvenlik güçleri ile Ahmar aşiretine mensup silahlı kişiler arasında silahlı çatışma yaşandığı, altı kişinin öldüğü ve yaklaşık kırk kişinin de yaralandığını belirtti.

Kaynaklar, çatışmanın öğleden sonra başladığı, güvenlik gücü yetkilisi Galip el-Qameş ve Ahmet Ebu Hurya adlı bir milletvekilinin aracılık yapması sonucu gece saatlerinde sona erdiğini ifade etti.

Hükümet karşıtı protestoların başladığı günden bu yana desteğini muhalefetten yana kullanan Ahmar kabilesinin, Yemen’in en büyük GSM operatörü başta olmak üzere birçok şirkete sahip olduğu biliniyor.

ABD KONSOLOSLUĞU KAPANDI

ABD, Yemen’deki konsolosluğunu güvenlik nedeniyle en az iki günlüğüne kapattı. ABD’nin Sana Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, konsolosluk bölümünün, yarın ve perşembe günü Yemen halkına hizmet vermeyeceği, sadece Amerikan vatandaşlarına acil yardım hizmeti sunacağı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meçhul öğrenci kalmasın diye…

SONRAKİ HABER

iPad işçilerini bu sefer yangın öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa