30 Ağustos 2013 09:47

Savaşa karşı barış haykırılacak

Uluslararası güçlerin Suriye’ye askeri müdahale çanlarını çaldığı bir dönemde 1 Eylül Dünya Barış Günü kutlanacak. Türkiye de Kürt sorununda çözüm için başlayan süreçle birlikte 1 Eylül kutlamalarına ev sahipliği yapacak.Bu yılki 1 Eylül’de Suriye’ye

Savaşa karşı barış haykırılacak
Paylaş

Bu yılki 1 Eylül’de Suriye’ye yönelik müdahale tartışmaları öne çıkarken Kürt sorununun çözümü için AKP Hükümetinin bir an önce gerekli adımları atması talebi de alanlarda dile getirilecek. 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle, Diyarbakır, İstanbul, Mersin ve Van başta olmak üzere birçok il ve ilçede eylem ve mitingler gerçekleştirilecek.

BOĞAZ’IN İKİ YAKASINDA İNSAN ZİNCİRİ

İstanbul ise miting öncesinde bir başka eyleme ev sahipliği yapacak. Gezi Parkı direnişinin ardından İstanbul’un çeşitli parklarında yapılan forumlardan çıkan öneri üzerine Üsküdar’dan Kartal’a, Sarıyer’den Bakırköy’e boğazın iki yakasında, bayraksız, flamasız bir şekilde insan zinciri oluşturulacak. Forumların yapacağı insan zinciri saat 13.00’te gerçekleşecek.İçinde siyasi parti, kurum ve sendikaların olduğu Demokrasi ve Barış Platformu “Gezi’den Lice’ye barış için mücadele” adıyla miting gerçekleştirecek. Kadıköy İskele Meydanı’ndaki miting saat 16.00’da yapılacak. Mitinge, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri Halil Aksoy, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel katılacak.

DİYARBAKIR’DA MİTİNG

Diyarbakır’daki miting ise İstasyon Meydanı’nda saat 16.00’da yapılacak. Mitinge, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve BDP’li milletvekilleri de katılacak. Mersin İstasyon Meydanı’ndaki miting de saat 17.00’de başlayacak. Mitinge BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve BDP milletvekilleri İbrahim Binici ile Ertuğrul Kürkçü katılacak.

Van’daki miting Altaylı Parkı’nda saat 16.00’da başlayacak. Mitinge BDP Başkanvekili Pervin Buldan ve BDP’li milletvekilleri katılacak. (HABER MERKEZİ)


DİDİM’DE BARIŞ STANDI

Aydın’a bağlı Didim’de Demokrasi Platformu bileşenleri 3 günlük,  “Savaşa Karşı Barış” standı açtı. 1 Eylül Dünya Barış günü etkinlikleri kapsamındaki stant Altınkum’da açıldı. Türkiye’nin değişik yörelerinden tatile gelen insanların da katılım gösterdikleri stantta ABD aleyhine sloganlar atıldı. Platform adına konuşmaları Sürmeli Bal yaptı.  Ayrıca “Yaşasın Barış” sloganı Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça, Yunanca ve İngilizce dillerinden pankartların üzerine yazıldı. Didim’de barış mitingi 31 Ağustos’ta 1 Mayıs alanında gerçekleştirilecek. (AydınEVRENSEL)


MÜDAHALEYE KARŞI...

Mersin’deki 1 Eylül mitingine ilişkin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen HDK bileşenleri basın açıklaması yaptı. HDK Mersin İl Meclisi Sözcüsü Müslüm Tank, Suriye’ye yönelik emperyalist müdahale çabalarına karşı barıştan yana olan herkesi duyarlı olmaya ve savaşa karşı çıkmaya çağırdı. Hükümetin dış politikasını eleştiren Tank, hükümetin çözüm sürecinde de üzerine düşeni yapmadığını belirtti. Müslüm Tank, İstasyon Meydanı’na mitinge herkesi çağırdı. (Mersin/EVRENSEL)


İZMİR’DE BARIŞ ETKİNLİĞİ

BDP İzmir İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yapacakları etkinliğe ilişkin parti binasında basın toplantısı düzenledi. BDP İzmir İl Başkanı Fuat Mikailoğlu, bu yılki 1 Eylül’ün kendileri açısından anlam ve öneminin büyük olduğunu ifade ederek, Kürt halkının kendi statüsü ve “önderliğinin” statüsü sağlanıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğini belirtti. Mikailoğlu, HDK öncülüğünde yapacakları etkinlik için 1 Eylül’de saat 17.30’da Fuar Basmane kapısı önünde toplanacaklarını ve Konak Eski Sümerbank’a yürüyeceklerini söyledi. (İZMİR)


VAN’DA 1 EYLÜL’E ÇAĞRI

Van’da TUYAD-DER ve MEYA-DER, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yapılacak bölgesel mitingle ilgili açıklama yaptı. TUYAD-DER binasında yapılan toplantıda; konuşan TUYAD-DER Başkanı Aygün, Kürtlerin özgür ve demokratik bir yaşama kavuşması için çok ağır bedeller ödediğini söyledi. 1 Eylül’de barışa olan özlemlerini haykırmak için herkesi 1 Eylül mitingine katılmaya çağırdı. Öte yandan yapılacak miting için Feqiyê Teyran Parkı’nda açıklamanın ardından mitinge katılım içeren bildiriler dağıtıldı. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Halka gözdağı vermek istiyorlar

SONRAKİ HABER

İl Milli Eğitime Nuh Çimento soruları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...