29 Ağustos 2013 11:27

5 yaşında imam hatibe

Mahallemizdeki bir okulun imam hatip ortaokulu ya da lisesine dönüştürülmesi artık sıradanlaştı. Kocaeli’nin tam göbeğindeki Nuh Çimento İlkokulunda yaşananlar ise daha farklı. İlkokulla aynı binada imam hatip ortaokulu açılıyor. 5-11 yaş arası ilkokul öğrencileri, imam hatip müfredatıyla ve yaşam tarzıyla iç i&cce

5 yaşında imam hatibe
Paylaş
Arif Koşar

ZORUNLU İMAM HATİP

Velilerin yorumuna göre; Nuh Çimento İlkokulu İzmit’in prestijli ve tam şehrin göbeğindeki değerli bir okulu... Veli İlker Önal, bu duruma işaret ediyor. Ama anlatacağı, bir tespitten ziyade dert ve kaygı: “İlkokul ile imam hatip iç içe olacak. Benim çocuğumu başka bir okula gönderme şansım yok. Ekonomik durumumuz iyi olsa özel okula bile göndermeyi düşünüyordum. Çünkü bu şekilde, bu eğitim formunun içine girmesini istemiyorum. Çevremde birçok aile özel okul aramaya başladı bile. Bir kısmı da adres kayıtlarını başka yerlere aldırarak çözmeye çalışıyor.”

ABLALARIN TAVSİYELERİ

Aynı okul içinde olsa da, “sonuçta ayrı eğitim görecek” denilebilir. Ancak Önal, meselenin bu kadar basit çözülemeyeceği görüşünde: “Öğrencilerin, birbirlerine yaşam tarzlarını taşınması söz konusu. Ben kendi kızımı imam hatibe göndermek istesem gönderirim. Şu anda fiilen imam hatip ortaokuluna göndermiş gibi oluyorum. Hem de ilkokul çağındayken. İmam hatip ortaokuluna gidenler benim kızımın ablaları olacaklar. Tavsiyeleri olacak muhtemelen. Bu anlamda çocuğum için kaygılanıyorum.”


EĞİTİM SEN: YASA DIŞI BİR KARAR

Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan’ın verdiği bilgiler oldukça önemli: Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığının gönderdiği genelgede, imam hatip ortaokullarının ilkokullarla bir arada olamayacağı, bağımsız olması gerektiği, yer bulunamaması durumunda ise liselerle birlikte olması gerektiği ifade ediliyor. Kaplan, konuya başka bir açıdan da yaklaşarak, “Tamamen siyaseten alınmış bir karar. AKP Milletvekilinin o okula gittiğini, siyaseten imam hatip yapılması yönünde faaliyet yürütüldüğü yönünde duyumlarımız var. Özel şirketin ikna edilmesi için de yoğun mesai harcandığı yönünde de duyum aldık” dedi. Kaplan’a göre, imam hatipteki ısrarın nedeni ise şu: “Yeni eğitim sistemine geçişte başta çok göze almadılar. Türkiye genelinde izlenen bir politikaydı. Bugünkü aşamada ise imam hatiplerin önünü açacaklar. Nuh Çimento ilkokulu, görünür, merkezi bir yerde ve prestijli bir okul. İmam hatibi özendirme açısından önemli bir konumda. Bilinçli olarak oraya yapılıyor. İmam hatibe katılım açısından yeterince talep almadıkları için, merkezi yerlerde açarak teşvik etmeye çalışıyorlar. Nuh Çimento bunun ilk adımı.”


‘FİZİKİ ALAN’ RAFTA

Nuh Çimento İlkokulunun ayrı bir hikayesi de var. 4+4+4 eğitim sistemine geçişle ilköğretim okulunun ortaokul bölümü kapatıldı. Gerekçe “okulun fiziki yetersizlikleri” idi. Şimdi aynı bina ve okula imam hatip ortaokulu ekleniyor. Veli Yasemin Ünal da bu duruma dikkat çekiyor: “Madem fiziki koşulları yeterli değildi neden ortaokul kısmı kapandı?​” İlla ki imam hatip okulu isteniyorsa Ünal’ın bir de önerisi var: “Çok yakında Adalet İmam Hatip Lisesi var. Ortaokul bölümü de lisenin içinde açılabilir...”


MİLLİ EĞİTİM: TEMAS ENGELLENECEK

Konuyla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden görüştüğümüz bir yetkili, okulların aynı binayı kullanacaklarını doğruladı. Ancak konuyla ilgili çeşitli önlemler düşünüldüğünü de söyledi. “İki giriş kapısı var. Bahçeleri de ayrı olacak... Bina da zaten ayrı katlarda olacaklar... Aynı yerde olmayacaklar. Teneffüs saatlerinde görmeyecekler. Öğretmenler ayrı... Saatler belki ortak olacak ama koridorları ayırmaya çalışacağız. İmam hatiple ilgili onay yeni geldi. Tam ayrıntılar henüz netleştirilmedi. Tek bir müdür olacak ama ayrı bir müdür yardımcısı olabilir” İlçe Milli Eğitimin açıklaması da velileri tatmin etmedi. Veli İlker Önal, aynı binadaki öğrencileri birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını düşünüyor. “Okulun zaten küçük bir bahçesi var” diyen Önal, “Bahçeye tel örgü mü çekecekler” diye sordu. “İki ayrı bahçe, iki ayrı kapı mümkün değil. Fiziki olarak ayrılsa bile yan yana ve toplama kampı gibi olur. Aynı bina içinde koridorların ayrılması falan söz konusu olamaz ki” dedi.  (İstanbul/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

‘Sınırlı müdahale’ ve olası sonuçları

SONRAKİ HABER

Obama: Suriye konusunda karar vermedim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...