29 Ağustos 2013 09:05

Arap basını da savaşa hazır

Suriye’ye müdahale konusu Arap basınında geniş yer buldu. Arapça yayın yapan Al Jazeera, Al Arabiya, Rusya Al Yavm, BBC Arapça kanalları başta olmak üzere hemen hemen bütün kanallarda Suriye’ye müdahale haberi birinci haberdi. Bunun yanı sıra kanallarda, sabah saatlerinden itibaren müdahalenin Suriye’ye ve bölgeye etkisi

Arap basını da savaşa hazır
Paylaş
Ali Karataş

CENEVRE 2’YE HAZIRLIK

Suudi Sermayeli Şark Al Awsat gazetesi haberi, “Suriye’ye yakında vurulacak darbe Cenevre’ye hazırlık” manşetiyle verdi. Gazeteye açıklama yapan bir muhalife dayandırılan haberde Suriye’ye yapılacak müdahalenin amacının Beşar Esad’ı devirmek değil, Cenevre 2’de masaya oturtmak olduğunu söylediğini yazdı. Görüşmelerin sonucunda ise amacın, Beşar Esad’ın yönetimden indirilmesi olduğunu söyledi. Al kuds Al Arabi başyazısının başlığında “Rusya Esad’ın düşeceğini mi hissetti?​” sorusunu soruyor. Rusya’nın olayların başlamasından bu yana var olan Suriye’ye yönelik korumasını kimyasal silah saldırısından sonra kaldırdığını yazdı. Makalenin devamında Analistlerin “Vurulacak darbenin sınırlı olacağı” konusunda hemfikir oldukları belirtiliyor. Yazı, “Beşar Esad’ı devirme noktasında bir domino etkisi yaratıp yaratmayacağı?​” sorusuyla bitiriyor.

HARİTALI HABERLER

Dar al Hayat gazetesi Suriye’nin çevresindeki ülkelerde bulunan askerleri gösteren bir harita eşliğinde haberi “Esad’ın cezalandırılması için Arap ve uluslararası şemsiye” manşeti ile verdi.  Gazetenin yazarlarından Hazim Saiyye “bir müdahale durumunda” başlıklı makalesinde müdahalenin sonuçlarını değerlendiriyor. Yazıda uzmanların dış müdahalenin Kosova’ya mı Libya’ya mı benzeyeceği tartışması içinde oldukları belirtilirken, Suriye’de tarafların yenişemediği bu durumda ve iç savaş tehlikesinin gölgesinde müdahaleden başka yol kalmadığını savunuyor. Diğer bir haritalı haber Kuveyt’te yayınlana Alkubs gazetesinde yer aldı. Gazete gelişmeleri “yeni savaş için geriye başladı manşetiyle verdi. Haberin ayrıntılarında ise müdahalenin “hızlı ve sınırlı” olacağı ifadeleri yer aldı. Haberde harekatın 24 veya 48 saat içinde başlayabileceği belirtilirken  vurulması olası hedeflerin yer aldığı bir haritaya da yer verildi.

ABD’NİN SURİYE SAVAŞI

Lübnan’ın sol eğilimli gazetesi Assafir,  yaşanan gelişmeleri “Amerika’nın Suriye’ye savaşı” olarak nitelendirdi. Gazete manşetinde yer alan haberde, “Bombaların Suriye iktidarını değil bizzat Suriye’yi hedef alacağı” ifadelerine yer verildi. Gazetenin yazarlarından Gasip Muhtar, bölgeyi gözlemleyenlerin Amerika’nın Suriye’ye saldırması durumunda ortaya çıkacak yansımalardan en kırılgan ülkenin Lübnan olduğunda hemfikir olduklarını yazdı.

ARAPLARIN KALBİNDEKİ KORKU

Yakın zamanda Suriye dostları çekirdek grubu Genel Kurmay Başkanlarına ev sahipliği yapan Ürdün’de yayınlanan Addastur gazetesi,  “Obama ve Cameron, kimyasal silahlar saldırısında Suriye hükümetinin sorumluğundan emin” başlıklı bir haber yayınladı.  Ülkenin diğer önemli gazetesi Alrai (görüş) ise Suriye’ye müdahale ile ilgili hiçbir habere yer vermezken gazetenin yazarı  Tahir Al Advan,” Suriye’ye olası müdahalenin Ürdün’ü yakından etkileyeceğini, Suriye krizinin bölgeselleşmesinin Arapların kalbinde bir korku olarak daima var olduğunu ancak Ürdün devletinin gerçekleşebilecek senaryolar karşısında tedbirini aldığını yazdı.

SURİYE İÇİN GİZLİ OTURUM

Cezayir’de yayınlanan Al Bilad gazetesinde konuyla ilgili yer alan haberde Arap Birliğinin, “Cezayir’in Suriye konusun görüşülmesi için gizli oturum önerisini” reddettiğini yazdı. Gazetenin yayınladığı fotoğrafta Suriye koltuğunun boş olması dikkat çekti. Arap birliği toplantısında Suriye’ye müdahaleden yana olmadığını söyleyen Mısır’ın, Mısır Al Yavm ve Al Ahram gibi önemli gazetelerinde sadece devletler adına yapılan resmi açıklamalara yer verirken konu sütunlarda genellikle yer bulmadı.

ÖNCEKİ HABER

Sendikaya kayyumu duydular, uzman oldular

SONRAKİ HABER

‘Sınırlı müdahale’ ve olası sonuçları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa