28 Ağustos 2013 19:25

ODTÜ mirasına sahip çıkıyor

ODTÜ öğrencilerinin,  rektörlerinin “çaldığı” fidanları dikmesiyle başladı macera. “Zayi olacaklar” denilen fidanlar, bugün Ankara’nın akciğerleri oldu.

ODTÜ mirasına sahip çıkıyor
Paylaş

Birkan Bulut

Yıllardır sıkça tartışılan ve geçtiğimiz günlerde başlatılan otoyol çalışması, ODTÜ’lüleri harekete geçirmişti. Öğrenciler başlattıkları Orman Nöbeti’yle, ODTÜ Ormanı ve hemen yanı başındaki 100. Yıl Mahallesi’ni kapsayan otoyol projesine karşı çıktılar. Çünkü ODTÜ Ormanı, üniversitenin kurulduğu yıllarda öğrencilerin bin bir emekle yarattıkları bir değerdi.

ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Öğrencisi Hadi İskit, 1960’lı yıllarda dikilen fidanların kendilerine doğal sit alanı olarak geldiğini belirtiyor. O dönem idam edilen gençlik önderleri ODTÜ’lü Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın da aralarında bulunduğu öğrencilerin, 2 miras bıraktıklarını ifade eden İskit, “Birinci miras mücadeleleri, ikincisi ise ODTÜ Ormanı. O öğrenciler  bu ormanı bütün Ankara’ya miras bıraktılar. Onların bize miras bıraktığı mücadele ruhuyla, diğer mirasları ormana sahip çıkıyoruz” diyor.

100. Yıl Mahallesi’ndeki herkesin ODTÜ ile bir bağının olduğunu söyleyen İskit, yakın zamanda tanıştıkları yaşlı bir kadının o dönem Deniz Gezmiş’i de evinde misafir ettiğini aktarıyor. Üniversitelerde gerçekleşen sermaye odaklı dönüşümle ODTÜ ve 100. Yıl Mahallesi arasındaki bağların da köreltilmeye çalışıldığına dikkat çeken İskit, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün gündemde olan otoyol projesine alternatif olarak ürettiği 27 projede sadece ormanın kurtarılmak istendiğini ifade ediyor, “Projelerin hiç birinde mahalle halkının talepleri dikkate alınmamış. Oysa bir üniversitenin bunları da düşünmesi gerekiyor” diyor.

‘KİTABINI OKUDUK, BU İŞ BÖYLE ÇÖZÜLMEZ’

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğrencisi bir öğrenci ise gece gündüz direniş alanında kaldıklarını anlatıyor. Kendisinin inşaat mühendisliği öğrencisi olmasına rağmen otoyol inşaatına karşı çıktığını ifade eden öğrenci, “Mezun olduğumda HES’lerde çalışmak istemiyorum. Toplumcu bir mühendislikten yanayım. Derslerimizde de görüyoruz, kara yolları trafik sorununu çözmez” diyor. Ankara Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisan Öğrencisi Alisa Karsu da, ODTÜ’lü arkadaşlarıyla dayanışmaya gelmiş. Kendi üniversitesindeki arkadaşlarının da otoyol projesine karşı çıktığını dile getiren Karsu, birçok öğrencinin okullar açılınca direnişe katılacağını aktarıyor. 


157 BİN FİDAN

ODTÜ’nün eski rektörü Kemal Kurdaş, ODTÜ öğrencilerinin ormanı oluşturma hikayesini “Bozkırı Yeşertenler” isimli belgeselde şöyle anlatıyor: “Bartın deresindeki ormanlardan gelen fidanlar dere yatağında duruyordu. 20 kamyonla çınarları çaldık ve 157 bin civarı fidan getirdik. 3 Aralık’ta üniversitelileri barakalardan ve binalardan aldım. Zaten üniversite ortaokul büyüklüğündeydi, 350 talebesi vardı. Oradan araziye yürüdük bandolar eşliğinde. Çocukların ve hocaların heyecanını sevdim”.


ODTÜ ORMANI NASIL KURULDU?

Ankara’da bir avuç genç akademisyen ve öğrenciyle kurulan ODTÜ, bugünkü yerleşkesine 1963 yılında kavuştu. İlk zamanlar neredeyse ortaokul binalarından oluşan okul “baraka”, “gecekondu üniversitesi” diye anılıyordu. Ancak bu yeni üniversitenin idealist öğrencileri ve öğretim görevlileri bir sepet örer gibi ısrarla çalışmalarına devam ettiler. ODTÜ yerleşkesi de bu çalışma hırsından nasibini aldı. İşe yaramaz, çorak denilen ODTÜ arazisi, henüz üniversite taşınmadan 1957 yılında ağaçlandırılmaya başlandı. 1962 yılında Rektör olan Kemal Kurdaş ise ilkini 3 Aralık 1961’de 35 bin fidan dikilmesiyle başlattığı ağaç dikme şenlikleriyle yıllar içinde 15 milyon ağaç dikilmesini sağladı. Birçok kişi fidanların ziyan olacağını söylemesine rağmen, ODTÜ’lüler yıllarca ektikleri fidanlarla bir orman yarattılar.

MİMARLAR DA ODTÜ’NÜN YANINDA

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ODTÜ ormanı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Ali Hakkan,  Bu tür projelerin meslek odalarının bilgisi dışında, politik bir tercihle yapıldığını belirten Hakkan, ODTÜ’lülerin ve mahalle sakinlerinin yanında olacaklarını vurguladı.  Mahallenin, Kızılay’da rahat nefes alınabilecek bir alan olarak korunmasına ilişkin hazırlanan 38 projeyi Ankara Ticaret Odası Başkanı’nında olacağı bir toplantı ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile paylaşacaklarını duyurdu. Görüşme 3 Eylül’de gerçekleşecek. Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise, Gazi Üniversitesinin son zamanlarda Büyükşehir Belediyesi’nin bütün olumsuz uygulamalarında, belediyenin yanında yer aldığına dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Festival çok güzel gelsenize

SONRAKİ HABER

PKK aranıyordu AKP çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...