28 Ağustos 2013 16:01

Otoyol değil rant yolu

ODTÜ’lüler ve 100. Yıl-Çiğdem Mahallesi sakinleri Ankara Büyükşehir Belediyesinin inşaatına başladığı yol projesine karşı direnişe devam ediyor, Anadolu Bulvarı ve Konya Yolu arasındaki bağlantı yolunun yapımına karşı gece-gündüz nöbet tutuyorlar. Mahalleliler ve öğrenciler yapılacak otobanın mahallenin sağlığını v

Otoyol değil rant yolu
Paylaş
Birkan Bulut

ODTÜ’nün bitişiğindeki 100. Yıl Mahallesi, öğrenciler, mezunlar ve üniversite çalışanlarının yaşadığı, öğrencilerin de sık sık birbirlerinin evine misafirliğe gittiği bir mahallede. Halkın da öğrencilerle iç içe olduğu bu bölge, sokaklarında dolaşan gençlerinden, bakkalda satılan kültür sanat dergilerine kadar adeta küçük bir kampüs.

Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi, trafik sorununu çözme gerekçesiyle başlattığı otoban projesiyle mahallenin bu atmosferini de bozmaya niyetli. Anadolu Bulvarı ve Konya Yolu’nu birbirine bağlamayı hedefleyen projenin bitiminde, 100. Yıl Mahallesi’nin içinden günde on binlerce aracı taşıyacak bir otoyol geçecek. Ağaçların kesilecek olmasıyla gündeme gelen otoyol mahalleyi de adeta ikiye bölecek. Buna tepki gösteren halk, projeye karşı nöbette. Nöbet yerine farklı mahallelerden de destek verenler oluyor.

OTOYOL DEĞİL, METRO YAP

ODTÜ Öğrencisi Ekin Barış Şah, ODTÜ’nün sit alanı olmasına karşın yol yapım çalışmalarına hızla devam edildiğini söylüyor. Projeyle ilgili hiçbir bir izin alınmadığını belirten Şah, söz konusu yol yapımının baştan aşağıya hukuksuz bir proje olduğunu dile getiriyor. Toplamda 8 şeritten oluşacak devasa bir yol yapılacağını belirterek, “Yol gürültü ve çevre kirliliği oluşturacak. Ağaçlar kesilmesin, yol yapılmasın. Ağaç kesme Melih Gökçek, metro yap” diyor ve ekliyor: “Trafiğin bu şekilde çözülemeyeceği ortada. Otoyol dediğiniz trafik yaratan bir yöntem. O yüzden bir yol yaptığınızda, yeni alternatif yollar bulunması gerekiyor. Otoyol yerine toplu taşımanın özendirilmesi gerekiyor. Bunun en yaygın yöntemi de demir yolları. Demir yolları yerine bu çirkin, maliyetli ve katliamcı yolları tercih ediyorlar.”

‘PROJE HALKA SORULMADI’

100. Yıl İnisiyatifi Üyesi Özgen Nuzaç proje kararı alınırken ODTÜ öğrencileri, öğretim görevlileri ve 100. Yıl halkının fikrinin sorulmadığını hatırlatıyor. ODTÜ ormanında yaklaşık 40 yıllık ağaçların kesileceğini dile getiren Nuzaç, “Tek bir ağacın kesilmesi bile önemliyken 7 bin ağacın katledilmesi söz konusu. Bu ağaçlar Ankara’nın akciğerleri ve bu ağaçların olmaması demek, bizim nefes alamıyor olmamız demek” diyor. Yapılacak otobanın mahalleyi ranta açacağını ifade eden Nuzaç, “Elini sıvazlayan müteahhitler buraya plazalar dikecek” diyerek yolun ardından bölgenin imara açılacağından duyduğu endişeyi dile getiriyor. Yakınlarındaki Çukurambar’da da yapılan yolun ardından köy evleri yıkılarak, yerlerine lüks konutlar inşa edilmiş. 100. Yıl’da da benzer bir hedef gözetilmesi endişelendiriyor. 


AKADEMİSYENLER HALKTAN YANA

ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Ali Gökmen ise hem ODTÜ çalışanı, hem de mahalle sakini olarak tartışmaya taraf olduğunu belirtiyor. Gökmen, “Bu proje bizim yaşamımızı ilgilendiriyor ve bu konuda sözümüzü söylemek istiyoruz. Belediyeye dilekçe verdik ancak belediye başkanı bizi suçlayan bir tavır aldı. Burada yapılan projeyle mahallenin dokusu değiştiriliyor” ifadelerini kullanıyor. Gökmen, talepleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini de ekliyor.


ASİSTANLAR ODTÜ YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA İSTEDİ

ODTÜ Asistan Dayanışması ise üniversite yönetiminden açıklama istedi. Dayanışma’dan yapılan yazılı açıklamada, “Bu kararlar niçin üniversite kamuoyunda tartışılmamış ve farklı üniversite bileşenlerinin katılımına açık bir süreçle alınmamıştır? Hala sessiz kalacak mısınız?​” diye soruldu. Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’yı batı yönünde kontrolsüzce büyüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yerleşkemizdeki ağaçları korumak için kararlı olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz” denilerek ODTÜ yönetiminden bir açıklama yapması talep edildi.   ODTÜ Rektörlüğü Mayıs ayında yaptığı duyuruda kampüsten iki yol geçeceğini söylemişti. Duyuruya göre birinci yol 1994 yılında planlanmış olan, Anadolu Bulvarı’nın devamı olarak Vişnelik’in batısından ve 100. Yıl Mahallesi’nden geçecek olan yol. İkinci yol ise, Bilkent yolunda başlayacak ve yerleşkeyi doğu-batı yönünde keserek Anadolu Bulvarı’nı devam ettirecek olan proje kapsamında yapılacak yol. Birinci yol şu anda inşaat çalışmaları süren, ikinci yol ise ODTÜ Yönetimi’nin doğal çevreye zarar verilmemesi, tümüyle tünel olarak yapılması şartıyla imar planında yer verdiği belirtilen yol. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'ODTÜ Ormanı hepimizin'

SONRAKİ HABER

Parti binası ‘ruhsatsız’ diye mühürlendi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...