27 Ağustos 2013 17:41

Dünya Uygarlık Projesi Bildirgesi yayınlandı

Dünyanın farklı ülkelerinden yazarlar uygarlık projesi için bir araya geldiler. Dünya Uygarlığı Projesi Bildirgesi ‘Sampsonia Way’ İnternet dergisinde 16 Ağustos’ta duyurulmuştu. Yazarların imzalarıyla gelişen projeyi ülkemizde ise PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel duyurdu. Günersel proje için yazdığı

Dünya Uygarlık Projesi Bildirgesi yayınlandı
Paylaş

Dünyanın farklı ülkelerinden yazarlar uygarlık projesi için bir araya geldiler. Dünya Uygarlığı Projesi Bildirgesi ‘Sampsonia Way’ İnternet dergisinde 16 Ağustos’ta duyurulmuştu. Yazarların imzalarıyla gelişen projeyi ülkemizde ise PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel duyurdu. Günersel proje için yazdığı yazıda “Hayatın zenginleşmesine milyarlarca insan katkıda bulunmuştur ve bir fikrin boşluktan doğuverme anlamında tamamen orijinal olduğunu söylemek zordur. Bazen çeşitli düşünce atomları belirli enerjilerle birleşip verime yol açar. Dünya Uygarlığı Projesi bu tür bir adımdır ve olumlu zincirleme reaksiyonlara (ya da etkileşimlere) yol açması umulur.” İfadelerine yer verdi.

UYGARLIK GELİŞEN BİR ESERDİR

Dünya Uygarlığı Projesi Bildirgesi’nin ilk imzacıları arasında Türkiye’den Besteci ve Piyanist Selman Ada, Yunanistan’dan Yazar ve Çevirmen Alexandros Adamopoulos, Mısır’dan PEN Kadın Yazarlar Komitesi Uluslararası Başkanı Yazar Ekbal Baraka, Fransa’dan Müzisyen ve Çevirmen Beverly Barbey gibi pek çok isim yer alıyor. Yazarlar projeyi ve amaçlarını yazdıkları metinde, Dünya Uygarlığının oluşmasına katkıda bulunmak üzere birlikte olmaya karar verdiklerini ve 2014’ün 22 Nisan Dünya Günü’ne kadar ilk adımlar konusunda yoğunlaşmak niyetinde olduklarını açıkladılar.    
Bu bildirge aynı zamanda bütün duyarlı dünyalılara ve kurumlara bir davet olduğunu bildiren yazarlar, katkıda bulunan bireylere “Sonucu görmeyebiliriz, ama her adım kendi başına bir sonuçtur ve daha çok ilerlemeyi teşvik eder. Dünya Uygarlığı hiçbir zaman tamamlandığı iddia edilebilecek bir şey olmayıp bir süreçtir, gelişme halinde bir eserdir. Bu görev (ya da benimsenen sorumluluk) yalnızca yüzlerce değil, milyonlarca hatta milyarlarca insanın katkılarını gerektirir.” sözleriyle sesleniyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Başak Kültür ve Sanat Vakfı 10. yılını kutluyor

SONRAKİ HABER

Memleket Sahnemiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...