27 Ağustos 2013 16:38

Şakran’daki çıplak arama yargıya taşındı!

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Gezi direnişine destek amacıyla kurulan çadırlara 20 Haziran günü yapılan polis baskını sonucu tutuklanan Elif Kaya, Şakran Kadın Cezaevi’ne götürülürken, çıplak aramaya maruz kalmıştı. Cezaevi idaresinden şikayetçi olan Kaya’nın avukatı Ali Aydın, çıplak aramanın iş

Şakran’daki çıplak arama yargıya taşındı!
Paylaş
Handan Tufan

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Gezi direnişine destek amacıyla kurulan çadırlara 20 Haziran günü yapılan polis baskını sonucu tutuklanan Elif Kaya, Şakran Kadın Cezaevi’ne götürülürken, çıplak aramaya maruz kalmıştı. Cezaevi idaresinden şikayetçi olan Kaya’nın avukatı Ali Aydın, çıplak aramanın işkence olduğunu belirterek, 3 Eylül’de Karşıyaka İnfaz Hakimliğinde görülecek olan duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Konuya ilişkin konuşan Kaya’nın avukatı Ali Aydın, Kaya’nın çıplak aramayı kabul etmemesinin ardından 10 kişiye yakın gardiyan tarafından elleri ve kolları tutularak, darp edilerek çıplak aramaya maruz kaldığını, Kaya’nın çıplak aramaya tepki olarak yiyecek almadığını ve bu durumdan sonra cezaevinde kendisine su verilmediğini belirtti. Çıplak aramayla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını belirten Aydın, suç duyurusunda bulunduklarından kısa bir süre sonra Kaya’nın görüşüne gittiğini ve kendisiyle görüşmeye gelecek olan Kaya’ya yine çıplak arama dayatması yapıldığını belirtti. Çıplak aramayı kabul etmeyen Kaya’nın kendisiyle görüştürülmediğini söyleyen Aydın, “Çıplak arama insanlık onuruna aykırıdır. Bu aramanın yapılabilmesi için izin gereklidir. Böyle bir aramaya maruz kalması hukuka aykırıdır” dedi.

‘ÇIPLAK ARAMA AYNI ZAMANDA BİR CİNSEL TACİZDİR’

Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde çıplak aramanın “İnsanlık onuruna aykırı” olduğunu ve bu sözleşmenin Türkiye tarafından da imzalandığını belirten Aydın, “Türkiye’de ilk kez böyle bir dava açıldı. Çeşitli bilim insanları çıplak aramanın bir işkence ve insanlık onuruna aykırı olduğu, bunun uygulanmaması gerektiğini belirtilmişlerdir. Çıplak arama aynı zamanda bir cinsel tacizdir. Çağrımız tüm kamuoyunun bu olaya karşı duyarlı olmasıdır” dedi.

‘CEZAEVİ İDARESİ KENDİNİ KANUN YERİNE KOYUYOR’

Bu tarz durumlara karşı kamuoyunun gerekli duyarlılığı göstermediğini söyleyen Aydın, tüm duyarlı kesimlerin desteğini beklediklerini dile getirdi. Bu tür uygulamalara kamuoyunun baskısıyla geri adım attırabileceğine dikkat çeken Aydın, cezaevi idaresinin kendini kanun yerine koyduğunu söyledi. Çıplak aramanın kanunlarda yer almadığını ifade eden Aydın, “Ama ne hikmetse yönetmeliklerde var. Bu da kanunların yapılış hiyerarşisine aykırıdır. Kanunda yer almayan bir durumun, tüzüklerde ve yönetmeliklerde yer alması Anayasaya da aykırıdır. İdari bir kararla tüzüklere konmuştur. Bu da insan hakları açısından sakat bir düşüncedir. Bu tarz bir işlem uluslararası sözleşmelerde işkence olarak kabul görüyor” dedi. Aydın, 3 Eylül günü Karşıyaka İnfaz Hakimliğinde görülecek olan davaya katılım çağrısında bulundu. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kamuoyu baskısıyla yeni soruşturma

SONRAKİ HABER

Tazyikli su sıkan polise ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...