22 Mayıs 2011 16:01

Teşvik’te 21 Bölge ili 1 Bursa etmedi

Başbakan Tayyip Erdoğan Bölge mitinglerinde BDP’li belediyeleri hedefe koyarak ‘Çok büyük paralar gönderiyoruz. Hizmet üretmiyorlar, gönderdiğimiz paralar nereye gidiyor’ diye sorarken gerçekler durumun Başbakan’ın söylediği gibi olmadığını gösteriyor.Hükümetin sık sık dillendirdiği ‘

Paylaş

Hükümetin sık sık dillendirdiği ‘Bölgeler arası eşitsizliği ortadan kaldırmak için Doğu ve Güneydoğu’ya pozitif ayrımcılık uyguluyoruz’ sözleri rakamlar tarafından yalanlanıyor. Öyleki hükümetin Bölgeler arası eşitsizliği ortadan kaldırma projesi’ kapsamında tüm türkiye için ayırdığı bütçeden Bölge’nin 21 iline yüzde 4 pay ayrılırken sadece bursaya yüzde 4.4 pay ayrıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan Erdoğan’ın Hakkari’de BDP’li belediyeler hakkında sarf ettiği sözlerine tepki göstererek, “Başbakan Erdoğan gittiği her yerde bir kamyon dolusu yalan atıyor.

2002’den 2007’ye kadar AKP’nin teşvik kaynağı olarak 21 Kürt iline gönderdiği bütçe sadece Bursa’ya verilen teşvik kaynağından bile daha azdır” dedi. Baydemir, 14 milyonluk nüfusa sahip İstanbul’a bir yılda 21 katrilyon verilirken Diyarbakır’a sadece 220 milyon TL’lik kaynak ayrıldığını da söyledi.

18.5 MİLYONA AYRILAN PAY 2.5 MİLYON’A AYRILANDAN AZ

Başbakan Tayyip Erdoğan seçim çalışmalarına Bölge’de yaptığı mitinglerle sürdürürken, miting konuşmalarında ilk hedefe BDP’li belediyeleri koydu. Bölge’ye çok yüksek miktarda bütçe ayırdıklarını iddia ederek, “Ama ne alt yapı var ne yol. Bu paralar nereye gidiyor” diyerek belediyeleri de zan altında bıraktı. Ancak Erdoğan’ın her fırsatta dillendirdiği ‘Bölge’ye çok fazla para gönderiyoruz’ söylemi gerçeği yeterince yansıtmıyor. BDP’li belediyelere gönderilen bütçe Batı’daki bir çok ille kıyaslanamayacak düzeyde az. Baydemir’in verdiği yaklaşık 18,5 milyon nüfuslu 21 Bölge iline ve 2.650.000 nüfuslu Bursa’ya aktarılan teşvik arasındaki uçuruma dair örnek durumun vehametini özetliyor.

BÖLGELER ARASI AYRIMCILIK!

Kayapınar İlçesi’nde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Hatip Dicle için açılan seçim bürosu açılışında konuşan Baydemir, Erdoğan’a tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan’ın BDP’li belediyeler hakkında söylediği sözlere dikkat çeken Baydemir, “Başbakan Erdoğan gittiği her yerde bir kamyon dolusu yalan atıyor. Bölgeye 7 yılda yaptığımız hizmeti 80 yılda kimse yapmadı sözleri külliyen yalan” dedi. Baydemir, Başbakan’ın BDP’li belediyelere çok kaynak aktardıkları yönündeki sözlerine karşılık şu bilgileri verdi: “2002’den 2007’ye kadar AKP’nin teşvik kaynağı olarak 21 Kürt iline gönderdiği bütçe Bursa’ya verilen teşvik kaynağından daha azdır. 14 milyonluk nüfusa sahip İstanbul’a bir yılda 21 katrilyon verilirken 5 alt kademe belediyeye sahip olan Diyarbakır’a sadece 220 milyon TL’lik kaynak ayrılıyor. Ulaşım Altyapısına hükümetin ayırdığı bütçeye ilişkin de Ulaştırma Bakanlığı Diyarbakır’a kaynak olarak 14 trilyon, Samsun’a ise 280 trilyon gönderiyor. İşte Erdoğan’ın yalanı” dedi. Baydemir’in verdiği örnek hükümetin ‘Bölgeler arası ayrımcılığına’ ilişkin çarpıcı bir veri sundu. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Kasetli siyaset dünya basınında

SONRAKİ HABER

13 Haziran’da herkes Blok’u konuşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...