27 Ağustos 2013 11:04

Antep'te asgari ücret 450 TL'ye düştü!

Genel-İş Sendikası Antep 1 No'lu Şube Başkanı Süleyman Göçmen, Suriye'de yaşanan savaştan dolayı Antep'e yoğun göçlerin yaşanmasıyla birlikte "kayıt dışı işçi alımının" yüzde yüz arttığına dikkat çekerek, asgari ücretin 840 TL'den 450 TL'ye düştüğünü söyledi.

Antep'te asgari ücret 450 TL'ye düştü!
Paylaş

Suriye'deki iç savaştan dolayı binlerce insan bölge illerine göç etmek zorunda kaldı. Göçlerle birlikte bölge illerinde varolan ekonomik sorunlar daha artmaya başladı. Zorunlu göçle gelen mültecilerin ucuz işgücü olarak çalıştırılması nedeniyle Antep'te normal işçi ücretlerinde de büyük bir düşüş gerçekleştirildi. Bu durumun işçiler aracılığıyla kendilerine yansıdığını belirten Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Antep 1 No'lu Şube Başkanı Süleyman Göçmen, Suriyelilerin kentte gelmesiyle birlikte "kayıt dışı işçi alımının" yüzde yüz arttığını söyledi. Asgari ücretin 840 TL olduğunu; ancak ucuz işçi alımıyla beraber bunun 450 TL'ye düştüğünü aktaran Göçmen, Antep yerlilerinin iş bulmada ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Mağduriyetlerin de baş gösterdiğini dile getiren Göçmen, "Savaştan kaçıp Antep'e gelenlerin sayısı neredeyse 200 binin üzerine geçti. Son dönemlerde de özellikle genç nüfusu arttı. Bunların hiç biri yetkililerin kontrolü dahilinde şehre yerleştirilmiyor. Zaman zaman meydana gelen toplumsal olaylarda bunu fark edebiliyorsunuz. Bununla beraber hırsızlık ve fuhuş gibi olaylar artmaya başladı. Yetkililerin derhal bu konuda önlem ve tedbirlerini alması gerekiyor" dedi.

'TÜRKİYE SAVAŞIN BİR PARÇASI HALİNE GELDİ'

Türkiye'nin savaşın bir parçası haline geldiğini belirten Göçmen, " Zaten bunun örneklerinin günümüzde görüyoruz. Doğrudan savaşın içinde olmasak bile savaşın etkilerini yaşayabiliyoruz. Biz savaşın değil, barışın bir parçası olmalıyız. İşsiz kalan işçiler bize zaman zaman başvuruyorlar. Suriye'den gelen kişileri yasadışı bir şekilde çalıştırdıklarını beyan ediyorlar. Mesela asgari ücret 840 TL iken yasadışı işçi çalıştıran fabrika ve işyerleri 450 TL veriyorlar. Zaten işsizlik rakamları çok yüksek bir yerlerdeydi. Yani bu durum sorunu daha da derinleştirir. Artık Suriye'den gelen gençler ile Antepli gençlerin arasında gergin bir hava var. Her an bir olay patlak verebilir" uyarısında bulundu. (Antep/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Suriye'ye saldırı krizi bölgeye yayar'

SONRAKİ HABER

'Rojava devrimi kadın devrimidir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...