27 Ağustos 2013 10:37

İçeride dışarıda barış koalisyonu

Kürt sorunundaki çözüm süreci ve Suriye’ye yönelik askeri müdahalenin tartışmaları tüm sıcaklığıyla sürerken, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne sayılı günler kaldı.Siyasi parti ve kurum temsilcileri de AKP hükümetinin politikalarına dikkat çekerek, barışın Türkiye, özell

İçeride dışarıda barış koalisyonu
Paylaş
İsmail Afacan

Siyasi parti ve kurum temsilcileri de AKP hükümetinin politikalarına dikkat çekerek, barışın Türkiye, özellikle Ortadoğu için gerekliliğini ifade etti. Açıklamalarda Suriye’ye yönelik müdahale hazırlıklarına dikkat çekilirken, barış için mücadele edilmesi gerektiği dile getirildi.

EMEP: BARIŞ GÜÇLERİ ORTAK MÜCADELEYE

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü Ortadoğu’da emperyalist blokların egemenlik çatışmalarının keskinleştiği, Suriye’ye müdahalenin gündeme geldiği bir dönemde karşılayacaklarını söyledi.

Türkiye’de ise Kürt sorununun çözümünde bir yola girildiğine dikkat çeken Gürkan, “Ancak, AKP hükümeti,  gelenekselleşmiş politikanın devamcısı olarak, Kürt’ü en aza razı etme yaklaşımıyla çözüm tartışmalarını sürece yayma ve siyasetini güçlendirmenin bir aracı olarak kullanmanın hesabını yapmaktadır” dedi.

Sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, kadın ve gençlik inisiyatiflerini 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde dayanışmaya çağıran Gürkan, “İnsanlık adına vicdan sahibi bütün güçler, 1Eylül’de, barış, halkların kardeşliği ve dayanışması için ülkenin dört bir yanında sokağa çıkmalı ve insanlığın, barışın, kardeşliğin sesi olmalıdır” dedi.

CHP: BARIŞ VE DİYALOGLA ÇÖZÜM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ise, “Dünya Barış Günü keşke tüm insanlığa barış getirecek bir ortamda kutlanıyor olsaydı” dedi. Uluslararası durumun bunun tam tersini gösterdiğine dikkat çeken Loğoğlu, Türkiye’de ise AKP Hükümetinin ülkeyi göz göre göre Suriye’yle bir savaşa sürüklediğini söyledi. Türkiye halkının Suriye halkını dost olarak gördüğünü belirten Loğoğlu, Suriye’deki sorunun savaşla değil, barış ve diyalogla çözülmesi gerektiğini ifade etti.

ÖDP: BARIŞI BİRLİKTE SAVUNALIM

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen, Kürt halkının mücadelesiyle, Gezi’nin özgürlükçü dinamiğinin buluştuğu oranda Türkiye’yi kardeşlik temelinde yeniden kurmanın mümkün olabileceğini dile getirdi. İşleyen, Kürt halkının gerçek özgürlüğü temelinde barışı tesis etmenin, ancak egemen güçleri buna mecbur edecek mücadeleyi güçlendirmekle mümkün olduğunu vurguladı. 1 Eylül’ün ülkede ve bölgede barışı birlikte savunarak emperyalizme ve iş birlikçilerine karşı bölge halklarının gerçek özgürlüğü için bir mücadele çağrısı olduğunu dile getiren İşleyen,. emperyalizmin Suriye’yi, uluslararası bir savaş alanına çevirdiğini ifade etti. İşleyen, “Bugün sözde insanlık adına konuşanlar, insanlığın kalbini söken leş kargalarından başkası değildir” dedi.

HAYATIN HER ANINDA BARIŞ OLMALI

Barış için Kadın Girişiminden Nimet Tanrıkulu da Türkiye ve dünyanın özel bir süreçten geçtiğini söyleyerek, kadınların, savaşın bitmesini istediğini ifade etti.

Savaşların kadınları daha fazla ezdiğini ve güçsüz bıraktığına dikkat çeken Tanrıkulu, barışın Türkiye’de ve dünyada kalıcı olabilmesi için kadınların barış için en önde yer alması gerektiğini vurguladı. “Kadınların olmadığı müzakere ve barış süreçlerinin toplumsallaşması zordur” diyen Tanrıkulu 1 Eylül Dünya Barış Günü’yle ilgili şunları söyledi: “Biz kadınlar olarak hayatın her anında barışın konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Barış, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne sıkıştırılmayacak kadar acil bir konu. Ama 1 Eylül de, barışı toplumla paylaşma açısından önemli. Biz bu süreçte barışın mutlak olarak sürdürülebilmesi için toplumun tüm kesimlerinin bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)


DAVUTOĞLU: KOALİSYONA HAZIRIZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milliyet gazetesinden Fikret Bila’ya verdiği görüşte, Suriye’ye yönelik müdahale tartışmalarını hatırlatarak, “Birleşmiş Milletlerden karar çıkmaz ve bir uluslararası koalisyon oluşursa, biz de yer alırız” dedi.


İDRİS BALUKEN: BARIŞ AKP’YE TESLİM EDİLEMEZ

BDP Bala İlçe Örgütü tarafından düzenlenen “Barış ve Kardeşlik Şenliği”nde konuşan BDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Ortadoğu’nun kan deryasına döndüğünü belirtti. Kürt halkının üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarına değinen Baluken, “Ama Kürtler yüz yıllardır verdiği mücadele ile bugün özgürlüğünü aldı” dedi. Çözüm sürecine ilişkinde konuşan Baluken, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu bu sürece karşın AKP’nin artık adım atması gerektiğini ifade etti. Hükümetin karakol yapımının sürdüğüne dikkat çeken Baluken, “AKP hükümeti halen ‘ana dilde eğitim ülkeyi böler’ diyor. O zaman bizim barışı Erdoğan’a teslim etmemiz gerekir. Sayın Öcalan’ın etrafında barışa sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. AKP hükümetinin tasfiyeden istediği sonucu alamadığı için zorunlu olarak bu sürece girdiğini belirten Baluken, parti olarak halka güvendiklerini söyledi. (ANKARA)


DİYARBAKIR’DA 1 EYLÜL MİTİNGİNE ÇAĞRI

İHD Diyarbakır Şubesi ve Diyar TUHAD-DER, 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılım çağrısında bulundu. İHD Diyarbakır Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Diyarbakır’da “Newroz coşkusuyla onurlu bir barışa yürüyor, Rojava devrimini selamlıyoruz” şiarıyla yapılacak olan bölge mitingine katılım çağrısı yaptı. Dernek binasında gerçekleşen toplantıda konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Diyarbakır halkı olmak üzere tüm halkları ve herkesimi 1 Eylül’de İstasyon Meydanı’nda yapılacak olan “Barış Mitingi”ne katılmaya ve barış taleplerini daha gür bir sesle haykırmaya çağırdı. Diyar TUHAD-DER, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklama yapan dernek yöneticisi Cahit Demirkıran, Rojava’ya dikkak çekerek, 1 Eylül’deki mitinge katılım çağrısında bulundu. (DİYARBAKIR)


HER YERDE MİTİNG OLACAK

Bu yıl Türkiye’nin pek çok yerinde 1 Eylül Dünya Barış Günü yapılacak mitingler ve çeşitli etkinliklerle kutlanacak. “Gezi’den Lice’ye barış için mücadeleye” sloganıyla İstanbul’da Kadıköy İskele Meydanı miting yapılacak. Yine Diyarbakır’da da İstasyon Meydanı’nda miting gerçekleştirilecek. Mitingin yapılacak diğer illerde şunlar: Van, Mersin, Antep, İzmir, Hakkari. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayçiçeğinde ithalat istilası önlenmeli

SONRAKİ HABER

Patron istedi banka ödeme yapmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...