27 Ağustos 2013 15:21

Keyfi gözaltılara hukuki kılıf hazırlanıyor

“Polise, savcı izni olmadan gözaltı yetkisi veriliyor.” Haber sitelerinde flaş gelişme olarak verilen bu habere göre polis artık savcıdan izin almadan, gözaltına aldığı kişiyi 48 saat tutabilecek. Avukat Gülizar Tuncer, son dönemde polis tarafından uygulanan şiddet vakalarının daha da artacağını söylüyor.Başbakan Recep Tayyi

Keyfi gözaltılara hukuki kılıf hazırlanıyor
Paylaş
Fırat Turgut

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen yasa hazırlığına göre polisin yetkisi artırılacak ve gözaltı süresi  için savcılıktan izin dahi almayacak. Yasa hazırlık aşamasında ancak Gezi direnişi sırasında bu yasanın fiilen uygulandığı görülüyor. Gezi direnişi sırasında, polisin sokak ortasında çanta aramaları yaptığı ve çantasında ‘sakıncalı’ görülen eşyalar çıkan kişilerin saatlerce depolarda ya da çevik kuvvet otobüslerinde bekletilip darp edildiği ortaya çıkmıştı.

ŞİDDETİN ÖNÜ AÇILACAK

Avukat Gülizar Tuncer zaten uzunca bir süredir polis devleti uygulamasının var olduğuna dikkat çekiyor. Tuncer, bu yasa hazırlığını “Şiddetle karşı çıkılması gerekir” diye yorumlarken, yasanın asıl amacının ‘Keyfi gözaltıları bir kılıfa büründürme’ çabası olarak değerlendirdi. Yasayla birlikte şiddet olaylarının daha da artacağını belirten Tuncer, “Bu tür gözaltıları muhalif kısımlara uygulayacaklar. İdeolojik karşıtlık durumu var. En sonunda bu yasayla tamamıyla başı boş bırakılmış polisler olacak. Yasalar onların lehine olmasına rağmen uymuyorlardı. Bu yasayla hukuk dışı uygulamaların önü açılacak” diye konuştu.


GEZİ DİRENİŞİ’NDE NE OLMUŞTU?

* Gezi direnişi sırasında insanlar, sivil ve resmi polisler tarafından, saatlerce araçlarda ya da depolarda bekletildi ve darp edildi. * Karaköy’de dolaşan bir gencin, çantasında deniz gözlüğü olduğu için polisler tarafından alınıp çevik kuvvet otobüsünde 10-15 polisin saldırısına uğraması sadece bir örnek. * Otoparklarda darp edilen insanların hastanelerin acil servislerine bırakılması hemen hemen her gün yaşanıyordu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite hastanelerinde ‘özel’ tarife

SONRAKİ HABER

‘Kahrolsun bağzı yollar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...